Recensies

Tot je weer ademen kunt – Jessica Winter

 Op het eerste gezicht kunnen de levens van Julia en Jeremy niet meer verschillen. Buiten wat onderlinge treiterijen delen ze niets met elkaar. Dat verandert op slag als Jeremy bij toeval een geheim ontdekt dat Julia al jaren probeert te verbergen. Voor het eerst in zijn leven moet Jeremy werken voor iets; hij moet Julia’s vertrouwen winnen om haar te kunnen helpen. Maar hoe dichter hij bij haar komt, hoe meer hij zich realiseert dat niet alleen haar façade afbrokkelt.

IMG_7001-Tot-je-weer-ademen-kunt-Jessica-Winter

3 Bibi HeartsWow dit is echt vrij heftig en heb net net de laatste pagina gelezen in dit boek. 3 Bibi Hearts voor dit boek maar ik zit er nu wel heel erg over te twijfelen waarom & ik zou het jullie uitleggen.

Ik heb een Duitse vriendin die dit boek voor een tijdje terug zat te lezen en ze was er helemaal weg van. Omdat wij meest de zelfde (goeie) smaak hebben wat boeken betreft, ging ik op zoek en vond die vertaalde versie hiervan. De originele titel is ,,Bis du wieder atmen kannst” van Jessica Winter. Omdat ik niet zolang wou wachten tot de Duitse boek hier thuis zou komen, besloot ik om hem bij BOL.com te bestellen.Op 21 november ben ik hierin begonnen & zoals je kan zien heeft het me wat tijd gekost om uit te lezen. Normaal doe ik over een boek met 351 pagina´s nooit zo lang over.

In het begin moet is heel erg aan wennen aan de schrijfstijl. Ik weet niet of het komt omdat het vertaald is of omdat het de originele schrijfstijl van Jessica is. Het boek is geschreven uit 2 perspectieven, die van Julia en die van Jeremy. Alle 2 kunnen niet aparter zijn. Julia is de meeste tijd onzichtbaar voor de anderen mensen op haar school en word belachelijk gemaakt door de geliefde kids waar ook Jeremy bij hoort.
Ik kreeg snel door dat er met Julia echt iets niet klopte en zo was ik benieuwd en ging ik verder lezen.
Jeremy is een Football speler en erg gewild bij de meiden van zijn school. Hij is grappig, komt uit een goed thuis en hoeft zich nergens echt druk over te maken omdat zijn vader genoeg geld heeft.
Helaas had je af en toe in dit verhaal stukken waar het dus om Football ging en ik snapte er helemaal niks van. Het was voor mijn smaak TE precies uitgelegd en snel raakte ik de aandacht kwijt. Dit trok zich helaas tot de helft van het boek en hierdoor had ik dus erg veel moeite om verder te lezen. Eigenlijk wou ik op dag 4 het boek al aan de kant leggen en iets nieuws beginnen omdat ik er echt niet doorheen kwam maar ik bleef volhouden en gelukkig in de andere helft van het boek werd het dan eindelijk wat interessant. Tot die tijd sleep zich het verhaal maar zo door en er waren heel veel dingen wat voor mijn smaak korter had gemogen.
Wel moet ik toegeven dat juist dit eigenlijk goed was, omdat je een heel duidelijk beeld kreeg van het gehele verhaal en alle achtergronden van de personages.

In loop van het lezen werd mij snel duidelijk dat dit verhaal geen happy end word en dat er geen enkel lichtpunt in zit. Dit maakte mij erg onrustig als ik eerlijk ben.
Het is een vrij heftig verhaal met leugens, huiselijk geweld, pijn, verdriet, pesten op school en alle negatieven dingen die jonge mensen ervaren in hun tiener jaren. Ik weet uit eigen ervaring hoe het zich aanvoelde.
Toch bleef ik door lezen tot het einde & man….wat een einde was dat zeg. Ik ben nog steeds zwaar onder de indruk en weet eigenlijk niet zo goed wat ik hier mee aan moet. Ik ging op reis met Julia & Jermey en wat ik nu voel is alleen maar medelijden, haat en verdriet. Zulk gevoelend had ik al heel lang niet meer over een boek.
Het raakt me diep.

Als je dit boek leest, word je snel duidelijk dat niet elk leven goed is en dat niet iedereen het geluk heeft met een moeder een een vader die van je houden.
Ik ben hier zo onder de indruk dat ik dus niet weet of het boek 4 of 5 sterren heeft verdient. Normaal geeft ik boeken sterren  vanwege mijn gevoelens en of ik  veel moest lachen ofzo, maar na dit gelezen te hebben , heb ik helemaal niks te lachen. Ik ben geschokt, dus wat moet je dan?
Ik blijf bij mijn 4 sterren, omdat ik in het begin moeite had met dat gehele Football gedoe, anders waren het zeker 5 geworden.

Voor iedereen die tegen een heftig verhaal met heel veel geweld kan, raad ik dit boek aan. Zo iets moet men ooit gelezen hebben. Niet omdat het zo mooi was maar omdat het zo angstaanjagend is.
Ik ben heel erg benieuwd naar deel 2.

 

Liefs Bibi

INSTAGRAM-04

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s