TV & Series

Pretty Little Liars

LET OP: ARTIKEL BEVAT SPOILERS

Pretty Little Liars is een boekenserie geschreven door Sara Shepard.De serie bestaat tot nu toe uit zestien delen, waarvan er tot nu toe acht vertaald zijn in het Nederlands. In 2010 werd er in de Verenigde Staten een gelijknamige televisieserie uitgezonden, gebaseerd op de boeken. De serie loopt echter anders dan de boeken.

Genre:Tienerdrama, Mysterie

Speelduur:39-44 minuten

Bedenker:I.Marlene King

Intromuziek:Secret – The Pierces

Land van oorsprong :Verenigde Staten

Taal:Engels

40b1c289-8b10-4a6d-9d4d-0786492a79a7.jpg

Verhaal Seizoen 1:

Rosewood lijkt de perfecte woonplaats: het is er mooi, netjes en sfeervol, een plek waar iedereen elkaar kent. Maar schijn bedriegt en het gras bij de buren blijkt lang niet altijd groener. Aria Montgomery, Hanna Marin, Spencer Hastings, Emily Fields en Alison DiLaurentis houden samen een slaapfeestje in Spencers schuur. Wat een gezellige avond had moeten zijn, eindigt in een mysterieus drama. Midden in de nacht verlaat Ali de schuur en ze keert niet meer terug. Haar verdwijning veroorzaakt opschudding in Rosewood: wat is er met Alison gebeurd? Vlak na Ali’s verdwijning verhuist de familie Montgomery voor een jaar naar IJsland. Als Aria terugkeert naar haar geboortestad, lijkt de rust enigszins wedergekeerd. Er is echter een heleboel veranderd. Haar voormalige vriendengroep is volledig uit elkaar gevallen en Hanna is de nieuwe Queen Bee van Rosewood High. In het huis waar Ali vroeger met haar familie woonde, komen nieuwe mensen te wonen: de familie St. Germain. Zij stuiten op een schokkende vondst: het lichaam van Alison blijkt al die tijd bij hen in de tuin te hebben gelegen. Eindelijk is het mysterie rondom Alisons verdwijning opgelost, tenminste, dat lijkt zo. Wie Alison heeft vermoord, is nog steeds onduidelijk. Als klap op de vuurpijl krijgen Aria, Emily, Hanna en Spencer ineens vreemde berichtjes van iemand die zichzelf ‘A’ noemt. A blijkt alle diepste en duisterste geheimen van de vier meiden te weten; dingen die alleen Alison wist. Ondanks de dreigementen van A, proberen de vriendinnen een zo normaal mogelijk leven te leiden. Dat is echter niet zonder problemen. Aria probeert haar relatie met Ezra Fitz, haar leraar Engels, angstvallig te verbergen, terwijl ze tegelijkertijd moet leren omgaan met de scheiding van haar ouders. Hanna wordt betrapt op diefstal en haar moeder Ashley probeert haar te beschermen, maar met vreselijke gevolgen. Daarnaast wordt Hanna continu geconfronteerd met haar verleden als sukkel van de groep. Emily heeft een lange, maar ongelukkige relatie met haar vriendje Ben. Ze durft niet toe te geven dat ze eigenlijk lesbisch is en worstelt met haar gevoelens voor haar buurmeisje Maya St. Germain. Spencer voelt continu de druk om perfect te zijn en staat in de schaduw van haar zus Melissa, wier verloofde Ian wel heel geheimzinnig doet. Tussen de dagelijkse strubbelingen door komen Aria, Hanna, Spencer en Emily stap voor stap dichter bij de waarheid rondom Alisons vermissing en proberen ze koste wat het kost om A te ontmaskeren.

Wie is A?

Gedurende de serie is het ontmaskeren van A het hoofddoel van de Liars. Dit lukt in seizoen 2, maar daarna blijkt dat er nog meer A’s zijn. Het mysterie rond A wordt eindelijk opgelost in “Game Over, Charles” (seizoen 6, aflevering 10).

Originele A

De originele A is NIET Mona Vanderwaal. Ze werkte voor A, maar wist nooit wie dat was. Zij onthult haar identiteit in de laatste aflevering van seizoen 2 aan Spencer Hastings. Mona stalkte Alison al voor haar verdwijning en begint de Liars te stalken, deels omdat zij Hanna van haar afpakten, maar voornamelijk omdat zij ziek was. Later in de serie staat Mona aan de kant van de Liars, maar haar karakter is en blijft wispelturig. In “Game Over, Charles” onthult Mona dat zij dacht dat ze Alison had aangevallen, maar het bleek Bethany – het meisje in Alison’s graf – te zijn.

Het A-Team

Begin seizoen 3 blijkt dat Mona niet alleen handelde, maar dat er een heel A-Team bestaat. Dit zijn onder meer:

 • Toby Cavanaugh. Hij wordt in het derde seizoen in de aflevering Misery Loves Company ontdekt als A door Spencer. Hij heeft zich echter alleen bij het A-Team aangesloten om Spencer te beschermen.
 • Spencer Hastings. Zij wordt in het derde seizoen in de aflevering A dAngArous gAme ontdekt als A door Hanna. Spencer is enkel lid geworden van het team in de hoop meer te weten te komen over A en haar identiteit.
 • Diverse personen hebben A geholpen omdat zij geblackmaild zijn. Dit zijn onder meer Lucas Gottesman, Melissa Hastings en Darren Wilden.
 • Sara Harvey. Zij was de originele Red Coat en ook Black Widow.
 • Charles DiLaurentis/Charlotte DiLaurentis/CeCe Drake. Zij was de big “A” en vormde een team met Sara Harvey (die later in seizoen 7 werd vermoord).​

Big A

I. Marlene King heeft bekendgemaakt dat de A van seizoen 3 tot 6B – ook wel Big A genoemd – schuilgaat achter de naam Charles DiLaurentis/Charlotte DiLaurentis. Ze scheen de dochter van Kenneth en Jessica DiLaurentis te zijn en dus de oudere zus van Alison en Jason.

Hoewel geboren als een jongen, wist “Charlie” al van zeer jonge leeftijd dat ze eigenlijk een meisje wou zijn, iets dat Kenneth niet accepteerde. Na een voorval waarin “Charlie” baby Alison probeerde te verdrinken, werd ze naar Radley gestuurd (later blijkt dat Charles baby Ali enkel wou troosten en dat Ali in het bad was gevallen). “Charles” was volgens Kenneth DiLaurentis dood, maar later blijkt dat Jessica de dood van “Charles” in scène had gezet (Jessica deed dit zodat Charles als een vrouw verder kon leven).

Ze ontsnapte uit Radley op dezelfde nacht dat Alison verdween. In “Game Over, Charles” wordt onthuld dat “CeCe Drake” eigenlijk Charles DiLaurentis/Charlotte DiLaurentis is. Charlotte verbleef in Radley rond dezelfde tijd als Mona en leerde zo het verhaal van de “liars” kennen. Charlotte besloot de rol van “A” over te nemen van Mona nadat ze te weten kwam dat de meisjes eigenlijk blij waren dat haar geliefde zus Ali dood was. In 6×10 onthult Charlotte dat zij de persoon was die Ali in het hoofd sloeg met een steen de nacht dat Alison verdween. Charlotte dacht echter dat dit Bethany Young was, een meisje dat ook behandeld werd in Radley en dat ogenschijnlijk wraak wilde nemen op Jessica DiLaurentis.

Red Coat/Black Widow

Red Coat verschijnt voor het eerst in de laatste aflevering van seizoen 2 (later blijkt dat Cece/Charlotte degene was die Mona bezocht in Radley). Red Coat stalkt de meisjes gedurende seizoen 3 en verschijnt in seizoen 4 als de Black Widow. Alison heeft Red Coat nagespeeld (tijdens seizoen 3) om de Liars te beschermen. Na een lange afwezigheid keert Red Coat terug in seizoen 6. Later wordt onthuld dat Red Coat samenwerkt met Charles. Haar ware identiteit wordt onthuld in “Game Over, Charles” als Sara Harvey. Sara was ook degene die de meisjes uit de brandende hut heeft gered die door Shana en Jenna was aangestoken. Haar motief om Charlotte te helpen is nog onbekend.

Ook interessant: 

 • Sasha Pieterse  was slechts 12 jaar oud toen ze Alison speelde in de Pilotaflevering. Haar collega’s zijn een stuk ouder dan zij is; het leeftijdsverschil tussen Sasha en Troian Bellisario, die Spencer speelt, is maar liefst 11 jaar.
 • Lucy Hale had gedurende seizoen 1 een oogje op haar collega Keegan Allen en heeft daar zelfs een liedje over geschreven, dat Lie A Little Better heet.
 • Shay Mitchell en Tammin Sursok deden beide auditie voor de rol van Spencer Hastings, maar kregen de rollen van respectievelijk Emily Fields en Jenna Marshall.
 • Sasha Pieterse, Lucy Hale en Bianca Lawson deden allemaal auditie voor de rol van Hanna Marin, maar zij kregen uiteindelijk de rol van respectievelijk Alison DiLaurentis, Aria Montgomery en Maya St. Germain.
 • Brant Daugherty, die de rol van Noel Kahn speelt, deed auditie voor de rol van Ezra Fitz. Hij had de rol bijna gekregen, maar de makers van de serie vonden dat hij te jong leek.
 • Ashley Benson was degene die het nummer Secret van The Pierces voorstelde als theme song voor de serie.
 • Een aantal castleden van Pretty Little Liars kan ook goed zingen. Lucy Hale, Janel Parrish, Tyler Blackburn en Sasha Pieterse hebben allemaal een album uitgebracht.
 • De personages Maggie Cutler en Wesley Fitz zijn vernoemd naar Lucy Hales zus en broer.
 • Na de aflevering “Game Over, Charles” zal de serie een sprong in tijd maken. Het tweede deel van seizoen 6 speelt zich vijf jaar later af en zal de focus leggen op een nieuw mysterie met een nieuwe slechterik die nog gevaarlijker is dan A.

 

Liefs Bibi

INSTAGRAM-04

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s