Bookish posts

The Dark Side of Blogging

Niet alles is altijd rozengeur en maandenschijn. Ook ik zie dit nu heel vaak. Ik ben nu bijna een half jaar een boekenblogger en heb al veel dingen opgemerkt waar ik hier iets over wil zeggen. Niemand hoeft zich aangesproken te voelen, het is gewoon in het algemeen. Dat vooraf.
Bloggen. Je zal toch denken dat dit super gezellig en leuk is. Je schrijft artikel over dingen die je leuk vind en mensen gaan dit lezen. Zo hoort het ook eigenlijk te gaan maar alsnog zijn er bepaalde dingen waar ik eerlijk gezegd een schijthekel aan heb gekregen. Wat ik zo ga opnoemen is helemaal niet boos bedoeld maar ik denk dat ik niet de enige ben die hier best kwaad om kan worden.Nou laten we maar beginnen dan:
1. Winacites
Winaciets zijn altijd erg leuk en ik doe ook vaak mee. Wel doe ik alleen mee bij dingen die ik nog niet heb. Bij winacties waar ik bijvoorbeeld het boek al heb doe ik niet mee omdat ik het niet eerlijk vind tegenover anderen. Nu komt het MAAR: maar er zijn ook mensen die aan 10 winacties per dag deel nemen. Het mag best natuurlijk maar bij zulke mensen krijg ik al een groot vraagteken boven mijn hoofd. Menen hun het wel serieus? Volgen ze je echt of alleen maar vanwege deze actie? Tja we zullen het nooit te weten komen maar hier word ik wel beetje verdrietig om. 9 van de 10 keer is een winactie betaald uit het eigen portemonnee  van de blogger. Dat wil zeggen, niks is gratis gekregen maar zelfs gekocht. Bloggers hebben er moeite voor gedaan om andere mensen blij te maken. Na afloop van zo een winactie gaan ze je dan ook weer ontvolgen omdat je niet meer interessant genoeg bent.
ROT OP!!! Zulke mensen komen bij mij meteen op de zwarte lijst. Ja die heb ik wel en die hou ik ook lekker bij. Als ik zie dat zo iemand weer mee doet aan de volgende actie, komt deze persoon niet in aanmerking, heel simpel.
2. Geen ,,Dankjewel” of geen enkel  reactie
Deze punt is eigenlijk een takje van nummer 1. Heel vaak hoor ik bloggers zeggen dat hun na een winactie TOTAAL niks meer hebben gehoord van de winnaar. Dit vind ik ontzettend ONDANKBAAR. Jij hebt iets gewonnen, doe een kleine moeite en laat even weten of je het pakketje binnen hebt gekregen, maak er een leuke foto van een zet het op de blogger zijn pagina. Het kost misschien maar 5 minuten. De blogger heeft zeker meer tijd geïnvesteerd in een winactie.Net zoals boeken verkopen. Als iemand een boek verkoopt en ik reageer op een advertentie maar besluit toch dat ik geen interesse heb, laat ik het diegene weten. Het is erg lullig als mensen niks meer van zich laten horen. Wees sociaal mensen.
3. Analystic / Statistiek 
Toen ik een maand bezig was met bloggen kreeg ik de vraag hoe mijn bezoekers cijfers eruit zagen. OKEY?? Waarom is dit zo belangrijk? Ik ben een blogger die er totaal niet naar kijkt. Ook zou ik  maar 10 mensen hebben die mijn blog lezen, dan is dat nog heel erg fijn. Ik blog niet om cijfers, ik blog omdat ik het zelf leuk vind en wie mijn blog leuk vind die zal ook uiteindelijk de artikels lezen die ik heb geplaatst. Ik hou er totaal niet van om steeds maar bezig te zijn met analyses: Hoe veel bezoekers had je? Hoe lang waren hun op je blog? Welk artikel is het meest bekeken? Hier wordt ik gewoon moe van.
4. Uitgevers die naar Statistieken vragen
Nog zoiets! Hoezo moet je weten hoe vaak mijn blog is bekeken of hoeveel volgers ik heb? Dat is toch niet eerlijk? Dat betekend dus als ik een klein blogger ben met laag cijfers krijg ik geen recensie exemplaar of Promotiemateriaal maar de bloggers die er wel continu mee bezig zijn wel? Waarbij misschien de blog’s net zo leuk zijn?Ik snap wel dat de uitgevers willen dat je mening zoveel als mogelijk bekend wordt en dat als je een blogger bent met veel volgers dit sneller openbaar komt.
Ik vind juist dat de uitgevers juist kleine bloggers moeten steunen , die nog niet zo bekend zijn maar wel een goeie blog hebben. Zo krijgen hun ook eens kans om mee te spelen aan tafel met alle anderen die misschien al jaren aan het bloggen zijn.
5. Wedstrijd denken onder bloggers
In het halfjaar dat ik nu aan het bloggen ben is mij opgevallen dat er nog wel wat wedstrijd denken onder bloggers bestaat. Wie heeft de beste artikel, layout, lettertype en en en…. mensen waarom? Ik snap heus wel dat iedereen zijn eigen blog helemaal geweldig vind (dat mag ook natuurlijk) maar gun een andere ook even 5min of fame. Niemand heeft patent op iets en heel veel bloggers hebben de zelfde ideeën wat betreft artikel en layout van iets. Dat is ook logisch want we hebben wel een ding gemeen: DE LIEFDE VOOR BOEKEN. Het maakt niet uit hoeveel boeken je in de kast hebt staan en of er iemand is die meer heeft als jij.
Het is ook heel normaal dat je niet met iedereen door een deur kan, we zijn gelukkig allemaal verschillende mensen. Zouden wij gelijk zijn was de wereld heel erg saai maar doe dan tenminste normaal en ga niet achter de rug iemand slecht praten bij anderen die dan weer een groep vormen zodat je 2 teams hebt. Iedereen doet heel veel moeite voor zijn blog, wat ook begrijpelijk is maar als er dan op eens een artikel online komt van iemand anders met hetzelfde toppic, ga eerst lezen voordat je oordeelt. Ik bijvoorbeeld zie vaak leuke artikelen voorbij komen waar ik ook graag mijn mening over wil schrijven. Dat moet kunnen. Wat niet kan is natuurlijk als je iets 1 op 1 gaat kopiëren en je naam eronder zet. Doe zelf wat moeite. Het is niet fout om een andere mening te zien over het zelfde onderwerp.
6. Ik ben geen kuddedier 
Heel vaak krijg ik het gevoel dat ik niet dit doe wat iedereen als blogger doet. Ik lees niet de nieuwste boeken, ik koop niet de nieuwste goodies en ik ga ook bijna nooit mee met nieuwe trends. Waarom? Omdat ik zo niet ben. Ik doe graag mijn eigen ding en als ik een nieuwe boek niet wil lezen omdat het verhaal mij totaal niet aanspreekt, dan doe ik dat lekker niet. Heel veel mensen zullen bij mij op de blog geen nieuwe dingen zien zoals boeken of films.
Ook was ik nooit fan van Harry Potter dus zal je nooit een artikel bij mij zien van dit onderwerp. Ik ben niet gek op de nieuwste trend: Boekenkaarsen. Ik heb dan wel 1 in mijn kast staan maar die zat in een Celebrate Books Box. Het is dus tegenwoordig een hype met die dingen, leuk en aardig maar niet voor mij. Wel wordt je soms raar aangekeken als je het hard op zegt. Mij interesseert dit totaal niet. Ik blog over dingen die IK leuk vind en niet over dingen waar ik totaal niks mee heb maar wel tegenwoordig trend zijn.  Ik zie het soms bij bloggers, dat ze zich mee laten slepen met die hype.Het kan natuurlijk als je het ook echt leuk vind maar als dat niet zo is, kan je het beter laten en je richten op leuke dingen.Ik ben gewoon geen kuddedier en zal het ook nooit worden.

Zo, dat waren zo’n beetje mijn frustratie punten van het bloggen. Gelukkig zijn het er maar heel weinig want bloggen is nog steeds wel heel erg leuk. Laat je hierdoor aub niet afschrikken en ik hoop dat je dit niet persoonlijk opvat.
Liefs Bibi
INSTAGRAM-04

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s