Bookish posts

To Be Read (TBR)

Tja, wie heeft ze niet?
De TBR lijst is een lijst met allemaal boeken erop  die je nog wilt/moet lezen. Voor sommige mensen is deze  al snel een vloek. Waarom? Ikzelf koop meer boeken als me lief is en zo groeit dan ook mijn lijst tot het oneindige.
Ik vond bij Kwante in Wonderland een oude #tag over TBR en hier wou ik wel even een artikel over schrijven. Het is dus geen #tag, maar meer een vraag -antwoord ding.
Hoe organiseer je je TBR?
Niet! Ik moet eerlijk toe geven dat ik eigenlijk niet doe aan een TBR lijst. Ik lees dat, waar ik op dit moment zin in heb en als ik nieuwe boeken tegenkom dan sla ik deze op.
Je kan je TBR lijst op veel verschillende manieren organiseren. Goodreads is er een perfecte app/programma voor. Je kan zelf lijsten aanmaken en boeken scannen die je al in de kast hebt staan. Ook een optie is het op papier zetten of in je Bullet-journal , zo blijf je nog een beetje creatief en heb je de lijst altijd bij de hand.
Bestaat je TBR vooral uit fysieke boeken of e-books?
Ik heb wel een e-reader waar nog zo’n 100 boeken op staan maar ik heb toch liever fysieke boeken.
Het is helemaal niet erg als je alleen maar ebooks op je TBR lijst hebt staan. Niet iedereen kan en wil fysieke boeken kopen. Ze nemen een hoop ruimte in en meest lees je ze toch maar een paar keer. Gelukkig verschillen wij mensen en heeft iedereen zijn eigen smaak wat boeken betreft.
Hoe bepaal je welk boek je als volgende gaat lezen?
Dat ligt eraan ik wat voor een verhaal ik zin in heb. Flapteksten die mij op dit moment aanspreken komen in de top 3 en dan ga ik kijken welk verhaal op dit moment bij mijn stemming past.Soms , als ik echt niet kan kiezen, kijk ik naar de beoordelingen , die met de meeste sterren wint.
Het hangt er van iedereen persoonlijk af welk boek hun als volgende gaan oppakken, Sommigen hebben wel een strak lijst en met een volgorde, andere pakken de nieuwste of de oudste boeken als eerste op. Weer andere (zoals ik) lezen dat waar hun zin in hebben op dit moment. Hoe je het uiteindelijk doet is niet zo belangrijk.
SMXLL

Welk boek ligt het langst op je TBR?
Ik heb er wel een paar die al ruim een jaar op mijn lijst staan en ook in mijn boekenkast maar die ik gewoon nog niet heb gelezen zoals ,,The girl in the train”.
Is het erg dat je boeken hebt die al heel lang op je TBR staan? Nee, vind ik niet. Wat ik al eerder zei, iedereen mag zelf beslissen wat zij/hij gaat lezen en we zijn allemaal mensen. Ook heb je boeken al heel lang staan, doe lekker rustig aan. Lezen is geen wedstrijd. Lezen is ontspannen. Als je er nog niet aan toe bent gekomen is dat helemaal prima Ooit zal je de boeken wel nog lezen toch?
Welk boek van je TBR wil je alleen maar lezen omwille van de mooie kaft?
Dit heb ik recent nog gedaan. Ik ging de hele serie van ,,The Jewel”lezen omdat ik het cover zo verschrikkelijk mooi vond. Gelukkig waren de boeken ook super goed en vloog ik door alle 3 boeken heen. Ik kon ze echt niet aan de kant leggen.

the-jewel-white-rose-black-key 

Ha, wie heeft dat nou niet? Een boek kopen of op je TBR zetten omdat je het cover gewoon schitterend vind. Dat is vrij normaal bij boekenliefhebbers. Het oog eet ook mee, zoals het word gezegd. Heel veel mensen zullen een boek sneller gaan kopen met een mooie kaft, dat is gewoon zo. Het ligt in de natuur van de mens. Je gaat ook andere dingen kopen die je mooi vind, zoals een mooie broek of een auto die je aanspreekt. Mensen zullen niet snel iets kopen waarvan ze denken dat het minder mooi of lelijk is.

Welk boek op je TBR zul je waarschijnlijk nooit lezen?
Ik denk dat dit wel ,,Ruby Rood”is van Linzi Glass. Dit boek heb ik serieus al 2 jaar in mijn kast staan. Ik weet echt niet waarom ik dit nog niet heb gelezen maar ga het waarschijnlijk ook niet meer doen.
Het is voor mij heel normaal dat mensen boeken kopen of op hun TBR lijst zetten en dan waarschijnlijk niet meer gaan lezen. Ik zie het vaker in de vriendengroep dat er boeken zijn die al heel lang erop staan maar die gewoon oud of oninteressant zijn, dat deze niet meer worden opgepakt. Als je bedenkt dat elke maand meer dan 100 boeken uitkomen, is het voor mij niet meer dan logisch dat je sommige boeken nooit meer gaat lezen, die eerst wel op je TBR stonden.
Welk boek van je TBR heeft iedereen al gelezen behalve jij?
Ha, dat is erg makkelijk en hiervoor zou ik ook denk ik worden afgestraft van boekenliefhebbers, maar ik heb de ,,Hof van Doorns en Rozen”serie van Sarah J. Mass nog nooit gelezen. Ik heb sowieso pas afgelopen jaar voor het eerst boeken van haar gelezen en dan ook alleen maar om dat 2 vriendinnen van mij een Read-along deden. Maar ook hier komt snel verandering in, omdat ook dit jaar weer een Read-along is voor deze serie Ik heb de boeken al in mijn kast staan en wacht met smack op, om te beginnen.
Hoeveel boeken liggen er op je TBR?
Zodeju…. dat is een goeie vraag. Ik weet het niet eens, aangezien ik er niet echt een lijst heb. Ik weet dat er nog zo’n 30 boeken hier in de kast staan die gelezen moeten worden en op de e-reader heb ik ook nog wat boeken staan. De komenden jaren heb ik wel nog aardig wat te doen dus 🙂
Het is totaal niet belangrijk hoeveel boeken je uiteindelijk erop hebt staan. Als je maar de boeken leuk vind die je aan het lezen bent. Het maakt ook niet uit of je elke maand meer boeken erop zet of niet. Je moet een TBR niet als een lijst zien waarvan je alles MOET lezen, je kan beter zeggen: hiervan mag ik boeken gaan lezen. Het is geen verplichting en zeker niet erg als de lijst steeds langer word maar jij niet alles kan lezen. Nogmaals , lezen is geen wedstrijd of competitie , lezen is ontspannen voor jezelf. Als je dit in je achterhoofd hebt en je naar je TBR kijkt, hoop ik dat je dan niet meer in paniek raakt.
Liefs Bibi
INSTAGRAM-04

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s