TV & Series

Gilmore Girls

Genre:Dramaserie

Speelduur:42 minuten

Bedenker:Amy Sherman-Palladino

Muziek:“Where You Lead” door Carole King & Louise Goffin

Land van oorsprong:Verenigde Staten

Taal:Engels

Uitzendingen:Start 5 oktober 2000

Afleveringen:153

Seizoenen:7

cf878715c576b9d9f0cc3dba5ec23d51f3160ab58c09558d6fb6746dd5e14b1f

Gilmore Girls Trailer Season 1

Verhaal:

Lorelai Victoria Gilmore, vernoemd naar de moeder van haar vader, groeide op in Hartford. Haar ouders, Richard en Emily, behoren tot de hogere klasse. Lorelais leven was al helemaal voor haar uitgestippeld, maar ze bleek een eigenwijze vrouw te zijn die helemaal niets moest hebben van de formele en ingehouden wereld van de rijkelui. Al op haar zestiende raakt Lorelai zwanger van haar nauwelijks oudere vriendje Christopher Hayden, ook een vrije geest uit een rijke familie. Terwijl hun ouders onderhandelen over een huwelijk, kijken Christopher en Lorelai vanaf de zijlijn toe. Lorelai krijgt een dochter, die ze naar zichzelf vernoemt, met de roepnaam Rory. Omdat Lorelai niet wil dat het kind de ambities van Christopher in de weg staat, besluit Lorelai haar dochter alleen op te voeden.

De serie start in het zestiende levensjaar van de intelligente Rory, het jaar waarin ze wordt toegelaten tot Chilton, een van de meest prestigieuze scholen aan de oostkust. Dit is een zogenoemde ‘private school’, waar je alleen wordt toegelaten als je slim genoeg bent. Chilton staat bekend als vooropleiding voor onder andere de prestigieuze universiteit Harvard, waarvan Rory dan al weet dat ze er wil gaan studeren.

Lorelai ziet dat Rory misschien kan doen en bereiken wat haarzelf nooit gelukt is en wil de ambities van haar slimme dochter graag ondersteunen. Ze krijgt echter het geld voor deze dure opleiding niet bij elkaar. Hoewel ze met haar ouders, Richard en Emily Gilmore, al die jaren nauwelijks of geen contact heeft gehad, ziet ze uiteindelijk geen andere mogelijkheid. Vernederd wendt ze zich tot haar rijke ouders.

Emily en Richard hebben de vroege jeugd van Rory vrijwel volledig gemist. Wanneer Lorelai bij ze aanklopt voor de lening is Richard bereid het geld te schenken, maar de trotse en zelfstandige Lorelai dringt aan op een lening. Emily ziet dan haar kans om het contact te herstellen: ze wil het geld lenen op voorwaarde dat Lorelai en Rory elke vrijdagavond komen dineren. Dit is het begin van de legendarische ‘friday night dinners’ en de basis van de serie.

Rory wordt na Chilton ingeloot voor meerdere universiteiten maar kiest uiteindelijk niet voor Harvard. Ze gaat journalistiek studeren aan Yale, waar haar grootvader ook studeerde. Ze kan geen staatslening krijgen, waardoor Rory ditmaal zelf besluit haar grootouders te vragen om een nieuwe lening. De verplichte ‘friday night dinners’, waar Lorelai van af dacht te zijn, blijven als enige voorwaarde van Richard en (met name) Emily, nu toch in stand.

Tijdens haar studie krijgt Rory een relatie met Logan Huntzberger,een jongen uit een nog meer aristocrate familie dan de Gilmores. Nadat ze bij een familiediner bij de Huntzbergers heel slecht is behandeld door de familie, biedt Logans vader haar, om het goed te maken, een stageplek bij de Stamford Gazette aan. Na een tijdje vertelt hij haar dat ‘ze het niet heeft om een journalist te worden’. Rory verliest haar vertrouwen in zichzelf, is helemaal van slag en steelt in een dronken bui samen met Logan een boot. Ze wordt gearresteerd en Lorelai moet haar van het politiebureau halen. Ondanks pogingen van Richard en Emily met een goede advocaat wordt ze veroordeeld tot een taakstraf (vele uren bermen schoonprikken) en stopt met Yale.

Vlak voor het afstuderen van Rory krijgt Logan een baan aangeboden aan de westkust en vraagt Rory ten huwelijk. Rory vindt het nog te vroeg en wil nog wachten. Logan wil niet wachten en de twee breken de relatie af. Direct na haar afstuderen krijgt Rory een baan aangeboden om voor langere en onbepaalde tijd met een journalistteam op toer te gaan en ze moet al binnen 3 dagen weg. Luke regelt op de dag voor het vertrek van Rory een afscheidsfeest waarbij heel Stars Hollow en Richard en Emily aanwezig zijn. Bang om het contact met Lorelai weer te verliezen probeert Emily haar weer een lening aan te smeren voor haar Inn. Lorelai belooft echter vrijdag weer naar friday night dinner te komen. Zodra Lorelai hoort dat Luke het feest heeft geregeld zoekt ze hem op en voor Luke’s Diner volgt een diepe omarming en een innige kus. De volgende ochtend moet Rory weg op reis, maar niet voordat Lorelai en Rory bij Luke langs zijn geweest voor de beste koffie in Stars Hollow.

 

Liefs Bibi

INSTAGRAM-04

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s