Recensies

Het Geheugenboek – Lara Avery (recensie exemplaar)

 De 17-jarige Sammie weet precies wat ze wil: met de hoogste cijfers haar eindexamen halen en het kleine plaatsje waar ze woont voorgoed de rug toekeren. Dan hoort ze dat ze een zeldzame ziekte heeft die haar herinneringen van haar zal stelen. En zo wordt het geheugenboek geboren. Sammie schrijft aan haar toekomstige zelf: over waar ze haar studieboeken opbergt, op wie ze verliefd is en wie haar hart heeft gebroken, en over haar oude jeugdvriend die er alles aan doet haar aan het lachen te maken, en haar tot het einde toe te steunen…

680f64_5cc32fd3731b43338107e6d9831a3468_mv2

 

3 Bibi Hearts

Cover:

9789024574056-het-geheugenboek-l-LQ-f

Kijk dit dan. Is het niet schitterend? Mij viel het boek al vaak op in een boekenwinkel. Ik vind het heel apart maar toch schitterend. Je ziet op het cover een vrouw (ze lijkt wel veel op Amy Winehouse niet) met zwart lang haar en er is overal op de achtergrond tekst te zien. In het midden vind je de titel van het boek : het geheugenboek in grote letters. Er is niet vaak een Nederlandse bookcover die mooier is dan het original maar deze toch zeker wel. Ik ben wel blij dat de uitgeverij voor gekozen heeft om een compleet nieuwe design de ontwerpen.Mij spreekt dit persoonlijk meer aan.

Verhaal:
Het begint allemaal met Sammie die alles voor een toekomstige Sammie opschrijft want ze heeft een ziekte waar ze haar geheugen verliest.
Ze heeft alles helemaal geplant en weet wat ze wil;
eerst de debatteer kampioenschappen winnen, afstuderen aan de Hanover Hight, de afscheidsrede houden op de diploma-uitreiking en dan studeren op de NYU in New York. Het klingt allemaal zo simpel.
Helaas blijkt het allemaal niet zo makkelijk te zijn want
Niemann -Pick type C is een slopende ziekte en ze hierdoor  haar geheugen zal kwijtraken, wat voor Sammie het enige nuttige in haar lichaam is maar haar overlevingskansen zijn helaas nihil.
Het geheugenboek is geschreven in een soort dagboek wat Sammie schrijft aan haar toekomstige zelf. ‘Toekomstige Sam’ kan alles teruglezen wanneer ze dingen niet meer weet.Tenminste dat is het plan. Sammie is van mening dat als ze alles en veel in het boek schrijft, zij zo weinig hoe mogelijk gaat vergeten.
Sam vecht niet alleen met haar ziekte maar ook met de dagelijkse tiener problemen zoals liefde en  vriendschap.
Ik vond het verhaal nog wat traag op gang komen eigenlijk en moest eerst wennen aan de korte hoofdstukken. Het neemt niet weg dat het weg leest als een trein ook omdat het in een groot lettertype is geschreven en de hoofdstukken kort zijn.
Ondanks het heftige onderwerp moest is wel heel vaak lachen over hoe grappig Sammie toch is en hoe ze sommige dingen ziet. Helaas vond ik het soms nog wat naïeve hoe ze dacht om te gaan met zo een serieuze ziekte . Misschien was het wel de bedoeling van de schrijfster. Ondanks dit heb ik Sammie meteen in mijn hart gesloten en ik hoopte stiekem op een wonder. Misschien dat er medicijnen gingen komen en ze wel kon gaan studeren en met Stuart samen kom zijn. Helaas lag ik hier fout en heb ik als een klein kind zitten te huilen aan het einde. Ook vond ik het erg jammer dat Sam de relatie met Stuart had verbroken, ik mocht hem graag. Coop is natuurlijk ook niet slecht. Had ik moeten kiezen had ik het geloof ik niet geweten …hahaha…
Nog een klein min punt die ik had en waardoor het boek van mij 3 BIBI hartjes krijgt i.p.v 4 is dat ik vond dat het einde in rap tempo is geschreven. Ik had graag meer willen weten over Sammie haar toestand aan het einde en wat zij  zich nog wel kon herinneren. Hoe haar gevoelens aan het einde waren en of ze vrede had. Allemaal dingen die nu onbeantwoord  zullen blijven wat ik erg jammer vind.
Tot slot wil ik zeggen dat Lara Avery  het voor elkaar heeft gekregen om een heftig verhaal op een positieve manier te vertellen. Het herinnerd mij een beetje aan het boek van Jennifer Niven ,, Waar het licht is “.  Ik heb het ook met spanning zitten lezen en werd heftig geraakt door het einde. Zo was het nu ook met Het Geheugenboek.
Ik raad het boek dan ook  zeker aan!
Als laatste wil ik nog eens Marjolein van Serendipity Books heel erg bedanken dat ik een van de mensen was die dit boek  gratis hebben gekregen voor de leesclub #BookClubHGB op Facebook. Voor mij was (en is) het heel speciaal. Ik heb hier onwijs van genoten om dit samen met nog meer mensen te mogen lezen.
Bedankt en hoop dat we zoiets vaker kunnen doen.
Liefs Bibi
INSTAGRAM-04

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s