Bookish posts

Leestips #1: Wat te doen bij…

Wat te doen bij afleidingen tijdens het lezen.

Afbeeldingsresultaat voor reading distractions gif

Ja hoor, zit je net lekker te lezen wil de kat graag aandacht, bellen je ouders, gaat de deurbel of komt er iemand naast je zitten die alles over jou en je leven wil weten. En nou net op dat spannende stuk!

Afleidingen komen uit een klein hoekje, en vaak kom je er niet onderuit. Je kat verdient immers alle aandacht ❤ maar wat kan je doen om ze te voorkomen?


Wees voorbereid.

Afbeeldingsresultaat voor take precautions gif

Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt. Zorg voor wat snacks, neem iets te drinken mee en wellicht een paar tissues als dat nodig is, en sluit jezelf op in je kamer of zet je beste stoor-me-niet blik op en zoek een rustig plekje op in de bus of trein.
Voor je kamer is het verstandig om een NIET STOREN kaartje aan je deur te hangen.

Deze hangers zijn super handig voor iedereen die niet alleen woont en ze zijn gemakkelijk zelf te maken. Alles wat je nodig hebt is een blanco hanger, een paar potloden en een leuk design 😀

Afbeeldingsresultaat voor do not disturb make your own

Als je zoekt naar ‘Bookish do-not-disturb-signs’ kan je al een paar leuke voorbeelden vinden. Het leukste is natuurlijk als je er zelf eentje kan ontwerpen. Zo kan je eentje maken die gebaseerd is op je favo boek!

Zelf heb ik er 3. Eentje van ACOTAR, eentje van The Mortal Instruments en eentje van The Wrath and The Dawn. Bij het maken van deze hangers heb ik het figuur hiernaast gebruikt. Deze kan je uitprinten en zelf inkleuren met potloden of stiften.

Om hem extra stevigheid te geven kan je hem op een stuk karton plakken. Print het figuur twee keer uit om een voor- en achterkant te maken.

Nadat hij klaar is kan je hem aan de deur hangen en rustig genieten van je boek. Komt er toch nog iemand binnenstormen? Wijs dan gewoon naar de hanger en lees heerlijk door zonder onderbreking. Hij hangt er namelijk met een reden :p

Nog een tip voor de voorbereiding:
Hou je telefoon wel bij je. Je telefoon is uiterste handig als je even moet fangirlen met je reading-buddy over iets wat je bookboyfriend/girlfriend heeft gedaan… Damn you Rhysand!!!!!


Zet je omgeving op ‘mute’.

Ik moet altijd met het OV naar werk. Dit vind ik helemaal niet erg aangezien dat de momenten zijn waarop ik ongestoord kan lezen… nou ja, bijna altijd. Het gebeurd niet vaak maar het overkomt me wel eens dat er iemand naast me gaat zitten die hun hele levensverhaal verteld terwijl mijn leesboek open op schoot ligt.

En dat is nog niet het ergste. Sinds er iemand naast me kwam zitten tijdens dat ik Allegiant las, en me vervolgens vertelde hoe het eindigde verlaat ik het huis niet meer zonder oordoppen xD En als men het nog probeert doe ik het volgende:

Afbeeldingsresultaat voor putting earbuds in gif

Super simpel maar heel handig! Mensen gaan dan nog wel naast je zitten (kan soms ook niet anders) maar laten je wel met rust. Dan kan je in alle rust doorlezen tot je halte er is en je uit moet stappen.

Wat je thuis kan doen is je telefoon op stil zetten. Je krijgt dan nog wel alle berichtjes binnen maar het geluid staat uit en je wordt er niet door gestoord. Je kan er dan zelf voor kiezen wanneer je je berichten checkt en beantwoordt.


Geef je plannen aan.

Afbeeldingsresultaat voor i'm reading gif

Wanneer er een nieuw deel in een serie uitkomt heb ik de neiging om mezelf in mijn kamer op te sluiten, en kom er niet meer uit voor ik het boek uit heb. Tijdens deze periode ligt mijn telefoon in het vergeethoekje waardoor ik niet meer opneem of berichtjes beantwoord, en social media vermijd ik om spoilers te voorkomen.

Als je jezelf hierin herkent gebeurd het je vast wel eens dat vrienden, vriendinnen of familieleden je beginnen te appen om te vragen waar je bent, of waar je uithangt. En om te voorkomen dat ze jouw deur plat lopen om te kijken of je nog leeft, kan je ze beter laten weten wat je plannen zijn :p Maak een groepschat aan, schreeuw het van de daken of stuur desnoods postkaarten met de melding dat je de komende 3 dagen als een kluizenaar aan het lezen bent.


Hou je hoofd erbij.

Soms zijn er zodanig veel afleidingen vanuit werk of school, of je ouders, dat het lezen gewoonweg niet meer wil lukken. Of er is iets anders aan de hand. Je gedachten gaan dan op de vrije loop en herhalen de volgende scenario’s:

Moest je de was niet doen?

“ah ba ba ba bird bird bird, bird is the word”

Ik kan veel beter met mijn huiswerk aan de gang. 

Ik heb honger….

Toilet pauze!

*leest dezelfde zin over en over*

*Mario game-theme herhaalt zichzelf in je hoofd*

*Slaat pagina om* Wacht… waar ging het eigenlijk over?

Als 1 of meerdere scenario’s hierboven bekend klinkt, dan is het boek misschien niet interessant genoeg of heb je er gewoonweg moeite mee. Dat is absoluut niet erg. Niet alle boeken zijn even leuk en soms kan het zijn dat, hoe leuk je het verhaal ook vind, je er niet doorheen komt. Dan leg je het boek neer en begin je iets anders. Je kan het boek altijd weer opnieuw beginnen (of niet) en wellicht vind je het na een tijdje wel leuk en heb je hem zo maar uit.


Veel liefs,
Lili

otter logo

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s