Bookish posts

Leestips #3; Spoilers

Hallo allemaal,

Deze week heb ik tips voor het voorkomen en ontwijken van spoilers. Je komt ze overal tegen. Geen enkel platform is nog veilig. Zelfs je eigen slaapkamer niet want voor je het weet schreeuwt je buurjongen uit pure frustratie dat

{SPOILER} Perkamentus dood gaat {EINDE SPOILER}

en vervolgens lig je urenlang onder je bed in een poging om de spoiler te vergeten.
Been there, done that :p
Maar hoe kan je ze nou voorkomen?


Hoe ga ik om met spoilers?

Afbeeldingsresultaat voor spoiler gif

Ten eerste, post zelf geen spoilers zonder waarschuwing op social media. Als je het zelf al zo veel mogelijk verbergt en het zo duidelijk mogelijk aangeeft zullen er meer mensen in je voorbeeld volgen. Natuurlijk blijven er altijd mensen die graag hun feels met de wereld willen delen en zo hele plottwisten en verhaallijnen op internet gooien, maar sta hierboven. Geef altijd netjes een SPOILER ALERT met wat open ruimte erachter (Vooral op facebook moet je letten op waar het platform de meer lezen… knop neerzet) en geef zo veel mogelijk waarschuw tags op Twitter en op Tumblr.

Overkomt het je een keer dat je zelf gespoilerd wordt dan is dit toch echt ff verrekte K*T. Vooral als het een belangrijk onderdeel is van het boek dat je leest of een onderdeel van het einde is… Om dat gevoel van frustratie en teleurstelling te voorkomen heb ik een paar tips:


Sluit je pas aan bij FB groepen zodra je ‘bij bent’ met lezen.

Afbeeldingsresultaat voor spoiler gif

Ik zie het zo vaak. Dat lezers zich aansluiten bij een FaceBook groep voor een bepaalde boeken serie. Ikzelf ben lid van zowel de Throne of Glass en ACOTAR facebook groep en zie heel vaak posts voorbij komen van nieuwelingen die nog maar net in boek 1 of 2 bezig zijn.

En dat is vragen om problemen op spoiler gebied. Het internet (vooral als de boeken al een paar jaar oud zijn) staat vol met spoilers. Het grootste deel van deze spoilers zijn makkelijk te vermijden als je fandom groepen, tags en fan-accounts ontloopt. Natuurlijk moet je je feels kwijt kunnen tijdens het lezen, maar dan zijn boekenblogs en mutlifandom accounts heel handig. Deze spoileren vaak niet omdat ze met meerdere fandoms bezig zijn. En meld bij het posten van een vraag of een uiting van emotie altijd dat je nog niet zo ver bent zodat mensen je niet per-ongeluk kunnen spoileren.


Kijk altijd even naar de publicatie datum van een boek voordat je er over gaat fangirlen binnen een groep.

Afbeeldingsresultaat voor spoiler gif

Ik zei het al even snel maar ook dit kan leiden tot grote spoilers en teleurstellingen. Tegenwoordig worden veel oudere boekenseries verfilmd of omgetoverd tot een ware TV serie. Zo heb je Game of Thrones en Shadowhunters als TV series die gauw gespoilerd kunnen worden omdat de boeken waarop ze gebaseerd zijn al een tijdje uit zijn.

Meld daarom altijd welke versie je volgt (TV, film of boek) en hoever je bent zodra je erover begint te praten. Je zult zien dat de meeste mensen wel voorzichtig zijn met het spoileren van bepaalde scenario’s maar met een waarschuwing vanuit jezelf voorkom je dat het einde voor je verpest wordt.


Als het gaat om een nieuw boek, sluit het internet af.

Afbeeldingsresultaat voor spoiler gif

En niet alleen het internet… sluit alles af, leg je telefoon weg en neem alle voorzorgsmaatregelen die nodig zijn om het boek spannend te houden. Dit is vooral handig als het gaat om een deel binnen een serie. Er zijn altijd mensen die sneller lezen en dus het boek eerder uit hebben om vervolgens het hele plot op GoodReads, Instagram of facebook te zetten. En dan de opkomende theorieën voor het vervolg niet te vergeten.

Een spoiler zit in een klein hoekje. Bovendien is elke spoiler voor iedereen anders te ontvangen. Wat één als een onschuldige spoiler bevat kan de ander als gigantisch zien. Voorkom dus dat je vrienden je per ongeluk spoileren, of dat je tijdens het scrollen op facebook een reactie van iemand ziet en daarmee het einde van het boek weggeeft.


Neem de “Ik geloof niks totdat ik bewijs heb” houding aan.

Afbeeldingsresultaat voor i didn't see anything gif

Dit kwam mij heel handig van pas toen ik net was begonnen in The Fault in Our Stars. Ik zag op Tumblr een post voorbij komen waarin de grootste spoiler ooit stond vermeld dus ik ging verder het verhaal in, wetende hoe het zou eindigen.

Door mezelf ervan te overtuigen dat ik niks gezien had, en dat het niet waar was tot het tegendeel bewezen was kreeg ik toch een enigszins originele lees ervaring. Ik zag het einde uiteindelijk wel aankomen omdat alles erop duidde (nu dat ik het wist) maar toch. Het nam niet weg van mijn feels aan het einde.


Veel liefs,
Lili

otter logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s