Recensies

Everless

Everless (Untitled #1)In the kingdom of Sempera, time is currency—extracted from blood, bound to iron, and consumed to add time to one’s own lifespan. The rich aristocracy, like the Gerlings, tax the poor to the hilt, 01extending their own lives by centuries.

No one resents the Gerlings more than Jules Ember. A decade ago, she and her father were servants at Everless, the Gerlings’ palatial estate, until a fateful accident forced them to flee in the dead of night. When Jules discovers that her father is dying, she knows that she must return to Everless to earn more time for him before she loses him forever.

But going back to Everless brings more danger—and temptation—than Jules could have ever imagined. Soon she’s caught in a tangle of violent secrets and finds her heart torn between two people she thought she’d never see again. Her decisions have the power to change her fate—and the fate of time itself.


01Everless is het verhaal van Jules, een boerendochter die in een klein dorpje woont samen met haar vader. In haar wereld gebruiken mensen geen geld om te betalen maar ze verkopen hun tijd door bloed te doneren. Het probleem is echter, niemand weet hoeveel tijd hij of zij heeft dus je weet nooit wanneer je teveel gebruikt.

“I know better than to be afraid of stories”

Dus wanneer Jules merkt dat haar vader’s gezondheid snel achteruit gaat is ze bereid er alles aan te doen om hem zijn tijd op aarde te besparen. Zelfs als dat betekend dat ze terug moet keren naar het huis van haar jeugd, waar al haar demonen wonen.

Nog geen tien jaar geleden sloegen Jules en haar vader op de vlucht nadat de oudste zoon van de familie (waar Jules haar vader voor werkte) zijn broertje in een vlammenzee duwde en Jules hem redde. De oudste zoon, Liam, wil wraak en verband Jules van zijn vader’s landgoed. Om veilig terug te kunnen keren en tijd te verdienen, moet Jules zich vermommen zodat ze ongezien en onbekend blijft bij zowel Liam als bij zijn jongere broer.

“Maybe I am a mystery— a secret— that needs unravelling…”

Dit boek begint echt super goed. Je wordt in een wereld gelanceerd die zowel fascinerend als mysterieus is. Een wereld waar mensen hun tijd gebruiken om te betalen en daar zelfs voor moeten bloeden. Het concept was zo freaky en toch heel interessant. Daarom vond ik de wereld opbouw heel bijzonder en origineel.
Ik vond de achtergrond van Jules en haar vader ook heel spannend. Het zorgde ervoor dat er een bepaalde spanning in het boek zat waardoor ik niet kon stoppen met lezen 😀 Het maakt je nieuwsgierig naar wat er gebeurd is. Diezelfde werking heeft het met de karakters. Door Jules haar verhalen word je nieuwsgierig naar Liam en Roan (zijn broertje).

Desondanks al dat was de opening het beste van het hele boek. Het was een grootse opening voor een plat verhaal, want daar faalt dit boek een beetje naar mijn mening. Het begin is steengoed maar naarmate je verder komt, hoe trager en slechter het wordt. De spanning verdwijnt, de plotlijnen gaan heen en weer en alles wat eens zo onvoorspelbaar was is nu zo helder als wat. Zelfs Jules wordt heel voorspelbaar en simpel, na een tijdje. Ze is ontzettend naïef, maakt alle verkeerde keuzes, maakt fouten die je van kilometers ver aanziet komen en wanneer deze cyclus van keuzes en fouten zich gaat herhalen wordt het verhaal heel monotoon en soms zelfs saai.

“The idea takes hold of me, somewhere deep down, and I know that as soon as I can, I will have to find my own way to the town out of time.”

Tijdens het lezen van dit boek was ik steeds bezig met het bedenken van wat er zou gebeuren, hoe dat dan zou gebeuren en wie wat zou doen. Ik hoopte zo erg dat er meer achter Roan zat dan alleen het ‘ik ben er zo nu en dan en ben het vriendje van de hoofdpersoon’ imago maar helaas. Je ziet hem niet veel. Hij zegt amper wat en als hij al wat zegt is het meestal heel zoetsappig.
Ik hoopte ook behoorlijk dat Liam meer was dan het standaard ‘onbegrepen jongen met mysterieuze achtergrond die gemeen doet en toch heel lief blijkt te zijn’ type maar ook dat ging niet door. Hij is er meer NIET dan wel en als hij dan een keer in beeld is begint Jules over hem te zeuren of is er wel iets anders aan de hand waardoor zijn karakter heel voorspelbaar wordt.

Dat gezegd te hebben is het een heel mooi debuut voor Sara Holland. Ik vind haar, desondanks alle gebreken, een hele goede schrijfster. Ik heb goede hoop voor haar en kan niet wachten tot haar stijl en boeken groeien door de jaren heen. Daarom wil ik deel twee ook zeker wel lezen. Bovendien vind ik het concept te goed om ermee te stoppen.


Veel liefs,
Lili

FireFly_logo_DEF-03

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s