Bookish posts

Leestips #5; Pre-orders

Hallo allemaal!

Ik heb de laatste tijd vaak problemen met pre-orders en daarom zijn de leestips van de week daarop ingesteld. Ik krijg namelijk vaak de verkeerde versie opgestuurd, krijg hem weken later pas door de bus of zie dat dezelfde pre-order bij één webshop al lang te krijgen is en bij de andere webshop nog lang niet in voorraad is.

Wat heel vervelend is want spoilers zitten in een klein hoekje en voor je het weet, weet je de verhaallijn van het boek al. Daarom heb ik me een beetje verdiept in het bestellen van pre-orders en heb daarbij de volgende tips kunnen opschrijven:


Vergelijk datum van uitgave

Afbeeldingsresultaat voor research gif

Dit komt heel goed van pas bij Hardcovers en Paperbacks. Bij sommige boeken komt de paperback versie pas maanden na de Hardcover release uit. Als je dan per ongeluk de paperback versie hebt besteld en vervolgens nog 2 maand extra moet wachten ben je de pineut. Kijk daarom altijd even goed naar de datum van uitgave en vergelijk deze met andere versies.

Andersom gebeurd dit ook wel eens. Dan publiceert de uitgeverij alleen een paperback en pas veel later een Hardcover.


Kijk en vergelijk maten

Afbeeldingsresultaat voor research gif

Het overkomt mij dus idioot vaak (ik zweer.. ik ben soms iets te enthousiast met klikken en kopen) dat ik een hardcover bestel van het volgende boek in een serie die ik aan het lezen ben en vervolgens een boek toegestuurd krijg dat geen jasje heeft, te klein is of juist te groot. Mijn collectie van The Mortal Instruments is een heuvellandschap als je ze in de kast bekijkt.

En ik krijg behoorlijks OCD trekjes als ik dat dan zo zie. Het frustreert me enorm dat Ignite Me een paar millimeter hoger is dan de rest. Of dat The Ruby Circle behoorlijk uitsteekt tussen alle Vampire Academy en Bloodlines boeken….

Wat ik nu altijd doe is goed kijken naar de maten van een pre-order en die vergelijken met het boek wat ik in bezit heb (het vorige deel uit de serie). Deze maten staan altijd bij de product informatie beschreven wanneer je hem besteld. Door het ISBN nummer van het vorige deel in te voeren en op te zoeken kan je de twee bestellingen met elkaar vergelijken. Komt de hoogte en de breedte (dus niet de diepte.. pagina aantallen) met elkaar overeen, dan heb je de goede versie te pakken. Zo niet dan moet je nog even doorzoeken naar de juiste pre-order. In dit geval moet je even kijken naar de uitgeverij van het boek.


Vergelijk prijzen

Afbeeldingsresultaat voor research gif

Het komt steeds vaker voor dat er speciale edities uitkomen van bepaalde boeken binnen een boekenserie. Deze zijn dan vaak wat duurder dan de normale editie. Het lastige van deze speciale edities is, is dat ze soms kunnen verschillen in maat en look.

De meeste van deze speciale edities hebben dan fan-art of extra scenes waardoor ze aantrekkelijk worden om te kopen. Ik koop dan meestal de speciale editie + de normale editie maar voor iedereen die liever geen dubbele boeken koopt is het verstandig om te gaan kijken waar het verschil tussen beide precies zit. Verschilt de speciale editie in maat? Is de look anders? Past dat bij de boeken die je al van die serie hebt? Zo ja, dan zou ik sowieso voor de speciale editie gaan. Zo niet, dan is het maar net hoe erg je de nieuwe look vind :p


Check je aankoop altijd even

Afbeeldingsresultaat voor research gif

Zelfs al zijn de maten overeenkomend met het boek wat je al in bezit hebt, dan kan het nog zijn dat het boek wat je besteld anders is. Zo heb ik Obsidio in hardcover besteld en heb daarbij goed gelet op de afmetingen… maar helaas xD Ik kreeg het boek zonder sleeve binnen en moest het inruilen voor de goede versie.

Kijk daarom altijd goed bij de productinformatie naar enige verschillen tussen de verschillende versies van een boek. Het is een vervelend klusje maar dan weet je in ieder geval zeker dat je de goede versie krijgt opgestuurd 😀


Veel liefs,
Lili

FireFly_logo_DEF-03

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s