Recensies

Red Queen

Red Queen (Red Queen, #1)

This is a world divided by blood – red or silver.

The Reds are commoners, ruled by a Silver elite in possession of god-like superpowers. And to Mare Barrow, a seventeen-year-old Red girl from the poverty-stricken Stilts, it seems like nothing will ever change.

That is, until she finds herself working in the Silver Palace. Here, surrounded by the people she hates the most, Mare discovers that, despite her red blood, she possesses a deadly power of her own. One that threatens to destroy the balance of power.

Fearful of Mare’s potential, the Silvers hide her in plain view, declaring her a long-lost Silver princess, now engaged to a Silver prince. Despite knowing that one misstep would mean her death, Mare works silently to help the Red Guard, a militant resistance group, and bring down the Silver regime.

But this is a world of betrayal and lies, and Mare has entered a dangerous dance – Reds against Silvers, prince against prince, and Mare against her own heart.


Red Queen is het debuut van Victoria Aveyard en is één van de beste debuut boeken die ik ken. Het verteld het verhaal van een arm meisje die genoodzaakt is van anderen te stelen zodat ze thuis meedoet in de dagelijkse verdiensten. Bovendien geeft het haar de skillset die ze nodig heeft om te overleven in een wereld waar iedereen boven de 18 gerekruteerd wordt. Nou ja… iedereen boven de 18 en rood bloed.

Mare, bijna 18, probeert er alles aan te doen om niet naar het leger te hoeven. Als dat gebeurd word ze vast en zeker naar het front gestuurd waar haar oudere broers al gewond zijn geraakt en eentje zelfs is gedood. Maar zonder baan of opleiding is dat haar enige toekomst.

“The truth is what I make it. I could set this world on fire and call it rain.”

Maar dan gebeurd er iets in Mare haar familie dat haar ertoe dwingt om een baan aan te nemen in het koninklijk paleis. Het is één van de gevaarlijkste plekken ter wereld, zo tussen de zilver bloedjes, maar Mare heeft geen andere keuze. Om haar familie te kunnen ondersteunen op financieel gebied moet ze haar leven in de sloppenwijken opgeven en verhuizen naar het paleis waar ze als dienstmeisje de zilvers zal moeten bedienen. Voor iemand zoals Mare is dit niet makkelijk want zilvers zijn de reden waarom haar familie zo arm is, waarom iedereen met rood bloed zo arm is en Mare haat ze.

Maar er zit meer achter Mare dan eerst doet blijken. Ze is niet een doodgewone dienstmeid maar eentje met krachten net zoals de zilvers, maar dan sterker. Elektriciteit doet haar niks. In plaats van dat het haar dood bij de eerste aanraking maakt het haar alleen maar sterker. En wanneer een elektrisch veld haar niet tot as verbrand, wordt het leven van Mare in het paleis nog duizend keer gevaarlijker.

“In the fairy tales, the poor girl smiles when she becomes a princess. Right now, I don’t know if I’ll ever smile again.”

Alhoewel dit een debuut boek is en je de stukken die nog moet groeien makkelijk kunt spotten, is dit echt een fantastisch debuut. Dit soort eerste boeken zie je niet vaak en ik neem mijn pet echt af voor Victoria. Haar schrijfwijze moet dan nog een beetje groeien maar ik ben nu al compleet verkocht.

De karakters in dit boek zijn zo goed beschreven dat ze vanaf pagina 1 al echt leven. Er is een subtiele wereldbouw aanwezig waarin de achtergrond van Mare langzaam in wordt uitgelegd. Het beeld wat Victoria schept in Red Queen komt echt tot leven en dat doet ze zonder al te veel gedetailleerde beschrijvingen.

“It’s our nature. We destroy. It’s the constant of our kind. No matter the color of blood, man will always fall.”

Er was bijna niks in dit boek dat ik niet leuk vond. Natuurlijk waren er wel een paar verbeterpunten (naar mijn mening) maar over het algemeen is dit één van de beste, leukste en meest belevende boeken die ik ken.

Persoonlijk vond ik de dynamiek tussen Mare, Cal en Maven ook erg goed. Er was een duidelijke rivaliteit tussen de twee broers maar desondanks dat bleven ze elkaar plagen en accepteerden ze elkaar. Ik vond Maven zo schattig als hij naar zijn broer opkeek en had zo’n medelijden met hem zodra iemand hem negeerde omdat Cal de oudere broer is, de kroonprins en zoveel beter in de ogen van alle mensen aan het hof. Er was zelfs een tijd waarin ik Cal echt niet leuk vond omdat Maven zo aan hem ten onder ging….

De love-triangle deed het daarom ook niet zo voor mij >.<


Veel liefs,
Lili

4 sterren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s