Bookish posts

Leestips #6; Zo veel boeken, zo weinig tijd.

Hallo allemaal!

Het is weer tijd voor de wekelijkse Leestips en voor deze week heb ik nogmaals een bekend probleem gevonden waarvoor ik de nodige tips heb verzameld.

Het is een welbekend probleem in de boekenwereld. Er is tegenwoordig zo gigantisch veel leesmateriaal maar in ons drukke werk leven (of studenten leven) is er amper tijd voor het lezen. Bovendien is het maar net hoe snel je leest en hoeveel tijd je nodig hebt voor één boek. Sommigen onder ons lezen wel 200 boeken per jaar terwijl ik er hoogstens 50 per jaar kan lezen. Ik zou super graag 200 boeken willen lezen maar de tijd is er gewoon niet.

Kortom, ik heb nog een ellendig lange TBR lijst en er komen alleen maar titels bij.

Oeps.

Stel, je hebt je reading challenge (of leesdoel) ingesteld op 30 boeken per jaar, maar je merkt dat je dat aantal niet haalt. Wat doe je dan?


Hou je TBR overzichtelijk.

Afbeeldingsresultaat voor long list gif

Ik heb hiermee echt een groot probleem. Ik sla soms zo door met het verzamelen van nieuwe boeken dat mijn TBR ondertussen onhandelbaar is. Bovendien weet ik allang niet meer welke titels er nou precies op staan, en van de meeste weet ik al niet eens meer waarom ik ze zo graag wil lezen.

Hou je TBR daarom kort en krachtig. Schrijf alleen titels op die je echt van plan bent te gaan lezen (en dus ook in je bol/amazon/bookdepo wishlist staan), en haal ze uit de TBR zodra je ze gelezen hebt. Zo hou je de lijst overzichtelijk.

Wat ook handig is, is dat je de TBR rangschikt. Welk boek wil je als eerste lezen en welke kan een tijdje wachten.


Dit boek leest zo traag…

Afbeeldingsresultaat voor deep sigh gif

Als een boek heel traag leest kan dit verschillende redenen hebben:

  1. Je bent een langzame lezer.
  2. Je hebt het druk met werk, school of je gezin.
  3. Het boek is heel diepgaand van tekst.
  4. Het boek ligt je niet.
  5. En nog veel meer.

Voor de eerste 4 oorzaken is een goede oplossing te vinden. Voor alle langzame lezers onder ons is het heel frustrerend maar misschien is 30 boeken per jaar al iets te hoog gegrepen OF je moet er een paar dunne boekjes tussen stoppen. Een boek van 200 pagina’s lees je namelijk sneller uit dan eentje van 600.

Aan je drukke leven kun je helaas weinig doen, maar je kunt wel je rust momenten gebruiken om even te ontspannen met een goed boek. De trein ritjes kun je gebruiken om te lezen. Of in de pauzes op school. Er zijn overal wel ‘loze’ momenten te vinden waarin je net even een paar pagina’s mee kan pikken van je boek.

Als het echt een heel stevig boek is en er allemaal subtext bij komt kijken, vergt het boek inderdaad wat meer energie. Dat ligt hem dan niet aan jouw leespatroon of snelheid maar aan het aantal lagen in het boek zelf. Zodra je in een boek door een redelijke hoeveelheid aan lagen moet gaan graven om het verhaal te volgen en te begrijpen, duurt het langer dan wanneer je nergens echt rekening mee moet houden. Een Jip&Janneke leest namelijk veel makkelijker weg dan In de Ban van de Ring. Om toch je doel te kunnen behalen na het lezen van een moeilijk boek is mijn advies om erna een luchtig en dun boek te gaan lezen. Iets wat je makkelijk weg leest dus 🙂

Zodra een boek je niet pakt is het niet erg om te zeggen van: “Ik hou ermee op. Weg ermee”. Een boek wat je niet interesseren kan (zelfs na 100 pagina’s) is het niet waard om je tijd in te steken. Leg het daarom terug in de kast en pak een ander boek wat je misschien beter ligt. Bovendien kan je het terug gelegde boek later altijd weer oppakken.


Neem een boek mee.

Afbeeldingsresultaat voor books matilda gif

Om dichterbij je einddoel te kunnen komen is het verstandig om overal en nergens een boek mee te nemen. Ik had het net al even over de ‘loze’ momenten overdag. Deze kan je gemakkelijk opvullen met het lezen van een boek… maar dan moet je wel eentje in je tas hebben zitten (of op je e-reader).

Ik heb zelfs standaard een boek in de tas zitten. Zodra ik me verveel kan ik deze erbij pakken en lezen. Meestal is dit het boek wat ik op dat moment aan het lezen ben maar soms heb ik ACOMAF of Oblivion erin zitten. Dat zijn echt mijn go-to boeken als ik me verveel of in een reading slump zit. Zodra ik deze uitlees (wat meestal vrij snel gebeurd omdat ik ze bijna uit mijn hoofd weet) zet ik hem tussen mijn leesdoel en ben ik weer een stapje dichterbij het einddoel.


Stel je challenge bij.

Afbeeldingsresultaat voor evil plans gif

Soms komt het leven zodanig in de weg te staan dat je leesdoel van het jaar gewoonweg niet meer te halen is. Dat is helemaal prima. Frustrerend… maar 10 boeken lezen is ook een prestatie als je een drukke baan hebt, moeder bent of druk bezig bent met andere dingen die ervoor zorgen dat je weinig boeken aan kunt raken.

Daarom is het heel handig dat je gedurende het hele jaar je challenge nog bij kunt stellen. Op GoodReads kan je hem aanpassen zodat je, aan het eind van het jaar, alsnog de mooie “gehaald” banner krijgt.


Veel liefs,
LiliFireFly_logo_DEF-03

3 gedachten over “Leestips #6; Zo veel boeken, zo weinig tijd.

  1. Ik had van mezelf al vrij veel boeken, maar ik ben inmiddels getrouwd met een andere boekenworm. Ze heeft een hoop wat ik nog niet gelezen heb. Daarnaast zijn we dol op de boekenwinkel en hebben we een abonnement op de bieb met een partnerpas 😀
    Ik lees soms zo’n 200 bladzijden per dag en nog heb ik het idee dat ik te weinig lees!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s