Recensies

Illuminae

Illuminae (The Illuminae Files, #1)This morning, Kady thought breaking up with Ezra was the hardest thing she’d have to do.

This afternoon, her planet was invaded.

The year is 2575, and two rival megacorporations are at war over a planet that’s little more than an ice-covered speck at the edge of the universe. Too bad nobody thought to warn the people living on it. With enemy fire raining down on them, Kady and Ezra—who are barely even talking to each other—are forced to fight their way onto an evacuating fleet, with an enemy warship in hot pursuit.

But their problems are just getting started. A deadly plague has broken out and is mutating, with terrifying results; the fleet’s AI, which should be protecting them, may actually be their enemy; and nobody in charge will say what’s really going on. As Kady hacks into a tangled web of data to find the truth, it’s clear only one person can help her bring it all to light: the ex-boyfriend she swore she’d never speak to again.

Told through a fascinating dossier of hacked documents—including emails, schematics, military files, IMs, medical reports, interviews, and more—Illuminae is the first book in a heart-stopping, high-octane trilogy about lives interrupted, the price of truth, and the courage of everyday heroes.


1Illuminae, oh Illuminae…. waar moet ik beginnen.

Ten eerste.. wil ik jullie laten weten dat dit boek mijn hele wereld op z’n kop heeft gezet, me van mijn voeten geduwd heeft en me heeft doen face-planten in een modderpoel. Ik ben compleet van de kaart, totaal door gedraaid en gebroken. Mijn hart is verscheurd, mijn ziel verbrijzeld maar al die verwoesting en gebrokenheid was dit boek dubbel en dwars waard.

Het zit namelijk zo: Illuminae is niet als al het andere. Het bracht net zo veel feels als sommige andere boeken dat doen maar nog nooit NOG NOOIT was een boek zodanig boeiend dat ik mijn omgeving gewoon vergat en alles af zag spelen alsof ik middenin een filmset stond.

“I am frequently underestimated. I think it’s because I’m short.”

Op het eerste gezicht dacht ik het boek niet leuk te vinden (never a judge a book by it’s cover, huh) want ik was nooit van de science-fiction verhalen. Aliens deden het gewoon niet voor me en ik was al helemaal niet van de ruimtevaart en alle steam-punk elementen die erbij komen kijken dus ik ging ervanuit dat ik dit boek maar niks zou vinden.

En ik kwam dus kei- en keihard terug op mijn mening.

Illuminae is niet eens meer een boek. Het is een avontuur dat je beleeft door middel van het lezen van complete dossiers, hacker’s info en radio-opnames. Het hele verhaal speelt zich af in mappen, audiologboeken, notulen op filmmateriaal en allerlei andere soorten bewijsstukken die ingebracht worden om iemand te beschuldigen van de aanval op Kerenza IV. En de dingen die je krijgt te lezen….

Afbeeldingsresultaat voor i'm scared gif

Alles is heel visueel beschreven waardoor het verhaal (en alles wat er gebeurd) soms heel bloederig en gruwelijk wordt. En niet alleen voor de karakters maar ook voor de omgeving. Het is een back-to-back actie verhaal waarin sommige scenes behoorlijk gedetailleerd zijn beschreven.

En als een plot om elke overlevende van Kerenza IV uit te moorden niet genoeg was om het spannend te houden, komt er ook nog een vorm van biologische oorlogsvoering bij kijken. Het virus Phobos verspreidt zich langzaam onder de bewoners van de Alexander en de twee reddingschepen. De combi van een achtervolging door hun aanvallers en een virus dat mensen psychopathisch maakt zorgt voor een gevaarlijke situatie voor Kady en Ezra.

“He presses the triggers. And like roses in his hands, death blooms.”

Ik vond het soms echt te creepy voor woorden :p

Dat terzijde, is dit boek ook hilarisch!! Het is zo gek dat de auteurs op zo’n gedetailleerde manier met zo’n duistere ondertoon kunnen schrijven terwijl ze met een paar sarcastische opmerkingen en wat vrolijke humor vanuit de hoofdpersonages er toch voor zorgen dat de tekst luchtig en vloeiend blijft. Het blijft emotioneel, het is een opbouw van spanning en sensatie maar toch ook heel grappig.

Zo hebben ze namelijk een censuur geplakt op alle vervloekingen en stoute woorden in de tekst. Want dat past natuurlijk niet in een dossier wat voor de rechter komt… ook al staan er heel wat lugubere situaties in uitgelegd.

“All he cares about here on the edge of forever, is her. He does not want to die. Not because he is afraid. Simply because he cannot bear the thought of leaving her behind.”

Illuminae is makkelijk één van mijn top favoriete boeken. Het is zo anders dan normaal en je leest er gemakkelijk doorheen. En elke pagina brengt weer iets nieuws. Het zijn geen lappen tekst maar soms heb je art-work, soms zijn het logboeken, dossiers of hele chatsessies of fragmenten uit een dagboek. In andere woorden: Elke pagina is weer een verassing en een bijzonder verloop op het verhaal.


Veel liefs,
Lili

otter logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s