Geen categorie

Leestips #7; Mijn TBR

Hallo allemaal!

Voor deze leestips wilde ik de To Be Read lijst erbij pakken.
Ik zei het vorige week al :p Die van mij is onhandelbaar. Afgelopen week ben ik dus aan de slag gegaan en heb mijn kilometers lange TBR omgezet naar een overzichtelijke en redelijk korte leeslijst die enigszins handelbaar is.

Wil jij ook meer orde en rust in je TBR? Tijdens mijn knippen en plakken, strepen en schrappen heb ik een paar tips verzameld die je daar vast bij kunnen helpen ^^


Alleen deel 1.

Afbeeldingsresultaat voor books gif

Hoe verleidelijk het ook is om een gehele boekenserie op je TBR te zetten, het is handiger als je alleen deel één noteert en de rest als vanzelfsprekend beschouwt. Desnoods noteer je de titel van de boekenserie i.p.v. het titel van het eerste deel. Op deze manier hou je 3 tot 12 plekken op de TBR vrij voor andere boeken.


Rangschikken.

Afbeeldingsresultaat voor organise gif

Als je dan toch een lijst hebt, kan je hem net zo goed gaan rangschikken :p Ga dan bij jezelf na welk boek je als eerste wil gaan lezen en welke boeken nog wel even kunnen wachten. Lees je series als een geheel uit? Of lees je andere boeken ertussendoor? Schrijf de titels op in de volgorde dat jij ze wil gaan lezen. Dat maakt de TBR makkelijker te volgen.


Je TBR is geen richtlijn.

Afbeeldingsresultaat voor that's an order gif

Alhoewel het handig is dat je je TBR in de gaten houdt, hoef je je er natuurlijk niet aan te houden. Als jij graag een ander boek leest dan de eerste op je TBR dan mag je dat gewoon doen, maar zorg er dan voor dat de titel die je leest wel uit je TBR verdwijnt zodra je hem begint te lezen.

Zo voorkom je dat boeken die je allang uit hebt nog in je TBR staan en deze onnodig langer en langer wordt.


Alleen titels die je echt gaat lezen.

Afbeeldingsresultaat voor give it to me gif

Mijn advies over het toevoegen van titels is: Pas toevoegen zodra je zeker weet dat je ze echt gaat lezen. Mijn TBR was ondertussen overladen met titels waarvan ik het bestaan niet eens meer wist. Bovendien is het vampieren genre me allang ontgroeid en vind ik weerwolven ook zo interessant niet meer. Daarom heb ik al de titels binnen deze twee YA takken eruit gefilterd.

Zodra je merkt dat een titel al langer dan een jaar (of twee) op je TBR staat, wordt het wellicht tijd om hem te schrappen. De kans dat je het boek dan nog gaat lezen is behoorlijk klein dus dan kan je hem er beter tussenuit halen om ruimte maken voor een boek dat je wel gaat lezen.


Check je TBR.

Afbeeldingsresultaat voor checking gif

Om de zoveel tijd is het handig om je TBR even goed te bekijken. Staan er niet per-ongeluk nog titels in die je al gelezen hebt? Het kan namelijk zijn (vooral als je hem digitaal bijhoudt) dat je de hardcover versie als gelezen hebt aangeklikt terwijl de paperback in je TBR staat. Zijn alle titels in je TBR nog steeds het lezen waard? Klopt de rangorde nog?


Verdeel je TBR over genres.

Afbeeldingsresultaat voor color coded gif

Voor sommigen werkt dit heel goed en voor anderen juist weer niet, dus het is maar net wat bij je past als het om deze tip gaat maar voor mij werkt dit super goed. Ik heb namelijk per genre een TBR. Als het op lezen aankomt ben ik soms in een fantasy bui, dan weer in een contemporary bui en ga zo maar door. Ik heb dus per categorie een TBR zodat ik weet welk boek ik in die categorie wilde gaan lezen.

De genres die ik gebruik zijn:
1. Fantasy
2. Contemporary
3. Dystopie
4. Romance
5. Non-fiction

Per lees bui kan ik een genre kiezen en dan de TBR van dat genre bekijken zodat ik meteen weet welk boek goed bij mijn bui past, en zo blijft mijn TBR mooi kort 😉


Veel liefs,
Lili

FireFly_logo_DEF-03

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s