Recensies

De schaduwen van Radovar (recensie exemplaar)

De schaduwen van RadovarJona woont met haar familie in Sterrenlicht: een van de enorme flats in Radovar. De inwoners van deze grijze stad zijn in de greep van ‘de familiescore’. Wie hard werkt, verdient veel punten en klimt snel op. Maar wie niet in het systeem past, kan diep vallen en Ondergronder worden – of zelfs in een Onderwijk eindigen.
Jona voelt zich gevangen in de stad. Ieder protest tegen de strenge regels levert minpunten op. Alleen in de uithoeken van Sterrenlicht kan ze even ontsnappen aan het systeem. Zalman, de vreemde klusjesman van het gebouw, lijkt de enige die haar begrijpt.
Alles verandert als Jona haar zieke oma wil helpen en ze de geheimzinnige Kilian tegenkomt. Hij laat haar de inktzwarte kanten van de stad zien. Jona kan niet langer zwijgen, ook al brengt ze daarmee zichzelf en haar familie in groot gevaar.


Ten eerste wil ik Lemniscaat bedanken voor dit prachtige exemplaar van De Schaduwen van Radovar. Ik mocht het van hun lezen in ruil voor een eerlijke opinie dus bij deze mijn recensie 😀

Radovar verteld het verhaal van Jona Berger, een jonge meid die in het begin van het boek met haar familie naar de 28ste verdieping van het Sterrenlicht gebouw mag verhuizen. Dit klinkt natuurlijk niet belangrijk maar in de wereld van de Berger familie is dit een hele happening. In Radovia werkt de maatschappij namelijk met een punten systeem, en hoe meer punten je verdient des te hoger je in de flats komt te wonen. Met goede daden kan je punten verdienen en zodra je een wandaad doet krijg je minpunten. Het uiteindelijke doel voor elke familie in Radovia is om te kunnen vertrekken naar de Bovenwijken. Mooie, fancy en luxe wijken met ruime huizen en vele voordelen waar de hele familie van kan genieten.

“Radovar is net een gevangenis van beton, steen en grijs”

Helaas kent het systeem ook vele nadelen. Jona, nieuwsgierig van aard, leert al gauw de dieptepunten van het opgehemelde systeem en probeert zich ertegen te verzetten. Volgens haar is Radovia meer een gevangenis dan een redding en alles wat zo goed was in het dorp waar ze eerst woonden, is nu verpest door al het steen, het asfalt en alle wolkenkrabbers in de stad. Bovendien mag ze niet eens buitenspelen. Één verkeerde stap in het park kan al leiden tot strafpunten en een flinke korting op de familiescore.

Maar dan leert ze Kilian kennen. Kilian komt uit de Onderwijken die precies het tegenovergestelde zijn van de Bovenwijken. Jona is er zelf nooit geweest maar na de beschrijvingen van Kilian weet ze zeker dat ze er nooit terecht wil komen, maar de strijd tegen het huidige regime kan ertoe leiden dat zij en haar familie er toch terecht komen.

“Het spijt me, Jona”

Kilian brengt Jona uiteindelijk naar een bende hackers die zichzelf de FRA noemen. Samen met hen stort Jona zich volledig op het openbaar maken van nieuwtjes die achter een dikke firewall blijven verstopt. Iets in de stad, laat staan heel het land, is niet goed pluis en Jona wil weten wat. Bovendien heeft de stad het recht om te weten wat er met de ouderen gebeurd. Wat er met hun kinderen gebeurd zodra ze naar de Min-wijken gebracht worden.

Maar je verzetten tegen een strenge overheid brengt allerlei problemen en gevaren met zich mee.

“Die kaart? Die was heerlijk”

Ik vond dit boek echt fantastisch! Ik vond het concept steengoed, de uitwerking liep vlot en ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar meer 😛 De wereld is diep genoeg om hem nog meer uit te kunnen werken maar volgens mij is dit toch echt een stand-alone en komt er geen vervolg. Niet dat ik daarvan baal want ik vind het verhaal op zichzelf ook goed maar de wereld maakt me best nieuwsgierig. Ik wil weten hoe het punten systeem ontstaan is en hoe men erbij gekomen is om het land op deze manier in te richten.

Wat ik wel een lichtelijk irritant puntje vond was dat de schrijfster vet veel verklein woorden gebruikt, namelijk: plantjes, potjes, raampjes, roostertjes, tafeltje, kastje en ga zo maar door. In het begin had ik het niet zo door maar na een tijdje werd het vervelend. Ik snap dat het een kinderboek is (terwijl ik als 26-jarige er veel plezier aan gehad heb) maar betekend dat dan dat alles verkleind moet worden?
Dat, en het einde voelde wat afgerafeld. Ik zal niet zeggen hoe het eindigt maar voor mij was het te makkelijk en te snel opgelost. Ik had hier en daar nog wat verrassing-elementen verwacht en degene die wel kwamen zag ik van mijlenver aankomen, en dat viel wat tegen.

Desondanks dat geef ik De Schaduwen van Radovar alsnog 4 sterren 😀


Veel liefs,
Lili

4 sterren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s