Bookish posts

Mag ik je iets vragen?

Afgelopen week kwam ik op Facebook deze post tegen van Adorable Books. Hier stonden vragen die er vaak aan bloggers gesteld worden. Deze herkende ik helemaal en ook krijgen we nog heel wat meer vragen van mensen die ons blog volgen. Ik of beter gezegd wij proberen deze altijd te beantwoorden. Met deze blogpost wil ik jullie ook de meest gestelden vragen laten zien die wij de afgelopen tijd hebben gekregen:


Wat is dat precies? Boekblogger?Is dat echt zo populair?

deze vraag krijg ik vaker van wat oudere mensen als ik vertel dat ik boekblogger ben. Stel je voor je zit bij de kapper en je wordt gevraagd wat je zo de gehele week aan het doen bent. Dan zeg ik dus:  ik ben een boekenblogger. De vrouw naast me in de stoel luistert (natuurlijk) mee en vraagt dus wat dat precies is. Dat is heel simpel mevrouw, ik lees heel veel boeken ( Young Adult genre) en dan schrijf ik op het internet mijn mening erover waar alle mensen het kunnen zien. Of dit populair is? Ik zou het niet weten maar als je in de boekenwereld thuis bent dan weet je wel een paar blogger-namen uit je hoofd ja.

Wordt je ervoor betaald?

Ha was het maar zo een feest. Er zullen heus wel mensen zijn die ervoor betaald krijgen maar dan praten we hier over mensen die bij uitgevers werken of enorm bekend zijn als blogger, die dan worden opgemerkt door sponsoren ofzo. Een normale huis,tuin en keuken blogger doet het meest als hobby. Waarbij ik eerlijk moet bekennen dat dit voor mij allang geen hobby meer is want er zit echt heel veel tijd in deze blog.

Krijg je dan alle boeken gratis?

Uhm nee was dat maar zo. Dat je een blogger bent wil nog niet zeggen dat je vanaf het begin allemaal boeken gratis krijgt. Sowieso moet je je als blogger eerst een naam maken en volgers opbouwen. Ik weet nog dat ik pas zo rond de 400 volgers op Facebook had toen ik mijn eerste recensie exemplaar ging aanvragen en ook daadwerkelijk gekregen heb. Bij ons is het zo dat we nog geen boeken zomaar toe gestuurd krijgen maar wij deze elke keer moeten aanvragen bij de uitgever zelf. En dan is nog maar de vraag of je ook werkelijk in aanmerking komt.

Als je een recensie boek hebt ,schrijft je natuurlijk positief over het boeken toch?

Wij niet. Stel je voor dat je een flaptekst van een boek leest en deze mega goed is. Het spreekt je helemaal aan en je vraagt dit boek bij de uitgever aan. Je begint erin te lezen en wat blijkt? Het boek voldoet totaal niet aan jou verwachtingen.  Dan ben ik altijd van mening dat je beter eerlijk kan zijn dan een recensie schrijven waar je niks aan hebt. Jou volgers volgen je niet voor niks. Meest hebben de mensen de zelfde smaak kwa boeken dan jij. Dus voor hun is het super belangrijk dat je eerlijk je mening geeft. Deze mening geven wij natuurlijk ook door aan de uitgeverij.

Hoe doe je dat? Een recensie boek aanvragen? 

Als je met je blog langer dan een half jaar echt actief bent en een aardig getal aan volgers hebt opgebouwd kan je het proberen om een boek bij een uitgever aan te vragen. Hiervoor stuur je een mail naar het pers email adres wat is aangegeven op de website’s van de uitgeverij zelf en stel je je even voor. Je zet de titel en de schrijfster erin en vermeld als laatste je blog statistieken zodat hun kunnen zien hoeveel volgers je hebt, hoe vaak je blog per maand wordt bezocht en wat je andere sociaal media accounts zijn. Jij moet er niet vanuit gaan dat je altijd een reactie terug gaat krijgen. Elk uitgever heeft het druk genoeg en vaak krijg je alleen een reactie als je in aanmerking komt voor een recensie exemplaar.

Ik persoonlijk lees het boek binnen 2 weken na ontvangst en zet dan zo snel mogelijk de recensie online. Erna stuur ik de contact persoon bij de uitgeverij een mail met daarin de link naar de recensie.

Doe je dan niks anders dan de gehele dag lezen?

Uffff…. nee totaal niet. Ik weet niet hoe het bij Lili is maar ik heb soms maar een paar uren per dag de tijd om te lezen. Overdag heb ik het druk met allemaal prive dingen en de webshop die ik naast het bloggen nog run en savonds heb ik dan niet altijd nog zin om een paar pagina’s te lezen. Het hangt dus af van hoe mijn dag was. Ook als je in een dikke reading slump zit kan het zijn dat je weken of zelf manden niet gaat lezen. Het is maar net hoe de wind waait .

Krijgen jullie veel gratis promotie materiaal of dingen voor een win-actie?

Uhm nee eigenlijk ook niet echt. Het is dat ik met de boekenwinkels in de buurt goed kan opschieten en ze mij soms nieuwe boekenleggers geven of dingen die ze over hebben zoals posters maar in het algemeen krijg ik niks wat jullie ook niet krijgen. Bij een win-actie zit het een beetje anders. Soms heb ik een idee voor een bepaald thema van een win-actie en ga dan schrijfsters benaderen of hun misschien iets hebben wat ik gratis weg mag geven. Laatst hadden we nog het nieuwe boek van Chinouk Thijssen gekregen of die 2 tickets voor WolfCon maar dat was echt geluk. Het is maar net wie en hoe je iemand benaderd en wat je zelf nog voor de win-actie doet. Dus als je een keer een win-actie van een blogger ziet weet je nu dat de blogger 9 van de 10 keer alles zelf heeft gekocht en er zeker moeite voor heeft gedaan.


Zo dat waren de vragen wel voor deze keer. Ben jij een blogger en heb je ook soms van dit soort vragen gekregen? Zet ze hieronder dan kunnen we ze samen bespreken.

 

Liefs Bibi

INSTAGRAM-04

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s