Bookish posts

5 jeugdboeken.

Hallo allemaal!!

Het hoogseizoen is voorbij 😀 Laat de herfst maar lekker komen. Ik ben er meer dan klaar voor ^^
Bovendien is het op mijn werk nu weer een stuk rustiger en heb ik weer tijd om te schrijven. Ik zit bomvol leuke ideeën en om deze piek in mijn creativiteit te beginnen, wil ik 5 boeken die ik tijdens mijn jeugd (dit klinkt nu echt al alsof ik 80 jaar oud ben) keer op keer heb verslonden met jullie delen.


Blauwe Plekken – Anke de Vries.

Blauwe plekken

Blauwe Plekken was een boek dat ik vet veel las tijdens de basisschool. Ik kwam voor het eerst in aanraking met het boek toen ik meedeed met een voorleeswedstrijd, en een passage uit het boek mocht voorlezen in de bibliotheek.

Het boek verteld het verhaal van Judith en haar moeder. Thuis word Judith om de zoveel tijd door haar moeder geslagen en dit gaat soms van kwaad tot erger. Judith is hier altijd heel alleen in geweest tot ze een vriend vind tussen haar klasgenoten. Ze brengt veel tijd bij hem thuis door en komt zo steeds meer uit haar bubbel, en ziet eindelijk in dat het gedrag van haar moeder helemaal niet zo normaal is.


De Rode Prinses – Paul Biegel.

De rode prinses

Dit boek is nog steeds één van mijn top favoriete boeken. Ik heb hier dan ook twee edities van. Eentje gekregen van school, die letterlijk uiteen valt omdat ik het te vaak las, en eentje die ik later van mijn vader heb gekregen. Hij wist nog dat ik het altijd had over dit boek en dat ik het vaak op mijn leeslijst had staan.

Het boek gaat over een prinses met rode haren die tijdens haar eerste ontmoeting met het volk ontvoert word. Tijdens haar ontvoering wordt het land natuurlijk doorzocht, maar niemand weet hoe de prinses eruit ziet. Het volk weet alleen dat het meisje rode haren heeft. Daarom verzinnen stedelingen een list. Ze verkleden één van de mooiste meisjes en houden ware wedstrijden voor roodharigen. De winnaar wordt naar het paleis gestuurd zodat de stedelingen hun beloning kunnen ophalen en het meisje als prinses voort kan leven.


Hoe overleef ik… – Francine Oomen

Hoe overleef ik mijn vakantie? (Hoe overleef ik, #1)

Vroeger was ik groot fan van de Hoe overleef ik…. serie van Francine Oomen. Ik heb helaas niet alle boeken op de plank staan (ontdekte ze pas heel laat in de serie en heb nooit de mogelijkheid gehad om ze allemaal te kopen) maar de ontbrekende boeken staan nog altijd op mijn wishlist.

Het verhaal (of de verhalen) vertellen het verhaal van Rosa. Je volgt haar vanaf het begin van haar tienerjaren nadat haar ouders gescheiden zijn en haar moeder een nieuwe scharrel krijgt. Volgens mij is de serie nog steeds gaande, maar ik volg hem niet echt meer zo. Na het boek dat ze op Terschelling is met vrienden ben ik gestopt. Naar mijn mening gaat de serie net iets te lang door. Ik was klaar voor iets anders.


Ronja de Roversdochter – Astrid Lindgren

Ronja de roversdochter

Nog zo’n voorbeeld van een verslonden boek is Ronja de Roversdochter. Ook deze heb ik keer op keer gelezen tijdens de basisschool. Ik had zelfs de film op videoband, de serie op DVD en een computerspel. Ik vond het heerlijk om weg te kruipen in de huid van Ronja en met haar mee te leven in het woud.

Het verhaal is van Ronja, het enige kind in de roversburcht. Men heeft haar altijd willen beschermen door de burcht te laten lijken op de hele wereld, maar Ronja weet dat er buiten de muren van het kasteel veel meer moet zijn. Dus zodra ze toestemming krijgt van haar ouders is ze weg. Ze ontdekt de hele wereld en leert het woud kennen en het woud is niet zonder gevaren.


Twilight – Stephanie Meyer

Twilight (Twilight, #1)

Ook al heb ik Twilight als een serie niet vaak herlezen, was ik toch een super fan van de eerste twee delen. Ik vond het een prachtig verhaal en heb de eerste twee delen dan ook vaak herlezen. Mijn interesse voor de serie begon daarna echter steeds meer af te nemen. Deel 3 vond ik wat ‘meh’ en deel 4 heb ik niet eens uitgelezen. Het werd me te veel van hetzelfde patroon en opeens was alles om dat kind van ze. Toch behoort Twilight tot de jeugdboeken die me altijd bij zullen blijven.

Ik hoef jullie niet eens te vertellen waar het over gaat. Ik neem aan dat iedereen Twilight ondertussen wel kent xD.


Nu zie ik jullie denken…. waar the hell is Harry Potter?!?! Maar HP is een heel ander verhaal. Natuurlijk behoort de Harry Potter serie tot jeugdboeken die me bij gebleven is, ik bedoel… ik ben er letterlijk mee opgegroeid en het heeft een groot deel van mijn persoonlijkheid geschapen. Het bracht me de liefde die ik heb voor alles wat fantasy inhoudt maar het behoort niet tot de boeken die ik vroeger zelf heel veel las.

Harry Potter werd me veel voorgelezen en pas toen deel 4 uitkwam ben ik ze zelf gaan lezen.

Veel liefs,
Lili
FireFly_logo_DEF-03

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s