Bookish posts

Lezen voor het slapen gaan helpt je beter te slapen!

Zoals vaak bekend is gaan boekliefhebbers nooit alleen naar bed … Maar waarom is het zo goed om voor het slapen gaan nog even te lezen?
 Studies hebben aangetoond dat lezen je slaap kan verbeteren. (Natuurlijk zijn er ook uitzondering waar je de hele nacht door blijft lezen omdat je gewoon moet weten wat er allemaal gebeurt in het boek.) Lezen is ook een geweldige training voor je hersenen. Het is bewezen dat lezen je een gezonde boost geeft, niet alleen voor je lichaam maar ook voor je hersenen. Als je hersenen gelukkig zijn, krijg je een betere nachtrust. Iedereen die nog even voor het slapen gaan gaat lezen,  zal je vertellen dat het werkelijk helpt..
Zelfs als je maar 10 minuten leest, maakt het een groot verschil voor je hersenen. Het maakt niet uit wat je leest, of het nu een thriller is met heel veel actie erin of  het telefoonboek, het is gewoon een makkelijke (en goedkope) manier om beter in slaap te komen. En hoe druk je ook  was die dag, zodra je het boek gaat openen ontspant zich je lichaam en krijg je meteen rust. Hieronder noem ik een paar redenen waarom lezen een goede manier is om tot rust te komen en je helpt om beter te kunnen slapen.

Lezen verminderd stress

Onderzoekers aan de Universiteit van Sussex constateerden dat een half uur lezen voor het slapen gaan de stress sterk verlaagt en dat het beter is dan bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of  luisteren naar muziek of thee drinken. En aangezien stress een belangrijke factor is voor slapeloosheid, kan het lezen  helpen om sommige van die negatieve gedachten die in je hersenen zitten uit te blenden en tot rust te komen.

Een boek is beter dan een e-book

Slaap-deskundigen adviseren dat je helder licht moet vermijden – licht van een tablet, telefoon, e-reader of computer –  tenminste als je een goeie nachtrust wilt hebben. Het is bewezen dat het licht je hersenen weer actief maken en je hierdoor weer energie krijgt.

Dus sluit alles af, leeg alles weg en pak een dikke boek op.

Boeken zijn inspiratie voor je dromen

Je hebt waarschijnlijk vaak een droom die iets te maken heeft gehad met de gebeurtenissen die je overdag beleefd of niet? De meeste mensen die voor het slapen gaan nog even in hun favoriete verhaal kruipen zullen je vertellen dat ze droomden over de karakters of werelden van het boek die zij tijdens het slapen gaan hebben gelezen. Serieus: droomvoer! Wat kan cooler zijn dan het dromen van je favoriete boeken wereld?

Het helpt om je lichaam af te sluiten

Je lichaam moet zichzelf helemaal af sluiten voordat je kan slapen, dus deskundigen raden je aan om een uur van tevoren rustig aan te doen zodat je lichaam langzaam in de ruststand komt en wat is er beter dan lezen?Gun je lichaam die rust die hij nodig heeft om weer energie te tanken voor de volgende dag.

Lees jij elke dag voor het slapengaan een paar pagina’s van een boek? Help het om beter in slaap te komen of maakt het geen verschil? Laat het hieronder even weten.
Liefs Bibi
INSTAGRAM-04

 

Een gedachte over “Lezen voor het slapen gaan helpt je beter te slapen!

  1. Heb inderdaad wel eens gedroomd over een boek en wilde toen nog sneller verder lezen. Wist het inderdaad al dat het aan getoond was.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s