Geen categorie

Recensie; The Selection.

The Selection (The Selection, #1)For thirty-five girls, the Selection is the chance of a lifetime. The opportunity to escape the life laid out for them since birth. To be swept up in a world of glittering gowns and priceless jewels. To live in a palace and compete for the heart of gorgeous Prince Maxon.

But for America Singer, being Selected is a nightmare. It means turning her back on her secret love with Aspen, who is a caste below her. Leaving her home to enter a fierce competition for a crown she doesn’t want. Living in a palace that is constantly threatened by violent rebel attacks.

Then America meets Prince Maxon. Gradually, she starts to question all the plans she’s made for herself—and realizes that the life she’s always dreamed of may not compare to a future she never imagined.


De enige reden dat ik dit boek ooit ben begonnen te lezen, was omdat vrienden van me continu zeiden dat ik het moest lezen. Er ging geen meeting voorbij zonder dat De Selectie, als geheel, werd aangeraden. Telkens gaf ik dan hetzelfde antwoord: “Ik geloof niet dat het iets voor mij is”, maar ach… het zijn je vrienden dus na een paar weken van hoopvolle blikken en smeekbedes om het te gaan lezen, heb ik de boeken als ebook aangeschaft en ben ik gaan lezen. Al mijn verwachtingen zijn uitgekomen…… Helaas.

This…. was a beautiful disaster.

Heel eerlijk toegegeven, ik haatte het boek niet zo erg als dat ik van tevoren had voorspeld. De schrijfstijl was makkelijk om in te komen (ook al kreeg ik soms stuiptrekkingen van bepaalde omschrijvingen). Momenteel zit ik in een haat/liefde relatie ten opzichte van dit boek. Het is een leuk boek maar merendeels van de tijd vond ik het zo verschrikkelijk frustrerend, dat ik de pagina’s in vuur en vlam wilde zetten om vervolgens door de plee te trekken. In andere woorden… deze opgehypte boeken zijn niks voor mij.

The Selection is een (dit zegt de fanbase dan) schatttig romantisch verhaal tussen een prins en zijn toekomstige vrouw, maar voordat de prins kan trouwen moet hij een selectie doorstaan. Deze competitie zorgt ervoor dat de prins een vrouw kan kiezen tussen dames vanuit het hele land. Zo hebben de armste gezinnen net zo veel kans op een prinses in hun midden als dat rijke gezinnen dat hebben.

En daar komt America Singer dus naar voren. (De naam alleen al doet me op mijn tong bijten uit frustratie). America komt uit een middenklasse familie die woont in een regio waar men veel met muziek werkt. America, alsof haar achternaam de clue niet al weggegeven had, is een zangeres en is enigszins blij met haar leven zoals het is. Het koninklijk huis vind ze maar stom totdat er een uitnodiging voor haar arriveert. Ze mag meedoen aan de selectie rondes voor de nieuwe koningin. Initieel is America er heel terughoudend over, want ja… ze heeft een vriendje, maar na een cringey break-up reist ze naar de hoofdstad om zich tussen alle andere meiden te voegen in de strijd voor het huwelijk met de prins. Ze wil winnen want dat zou betekenen dat haar ouders een beter leven kunnen hebben……

Afbeeldingsresultaat voor sigh gif

Dit boek is letterlijk het meest frustrerende boek wat ik ooit gelezen heb. LETTERLIJK. Ik bedoel, de karakters in het verhaal zijn allemaal zo plat als een dubbeltje, en zo freaking verwarrend omdat America continu maar bezig blijft over hoe arm zij en haar familie wel niet is terwijl we ze altijd bezig zien met muziekinstrumenten, het vreten van popcorn, het bakken van pannenkoeken en ga zo maar door.

En zij zijn arm?? Goedzo America * slow clap * Hier is je medaille:

Afbeeldingsresultaat voor here's your medal meme
Ik was zo klaar met haar en haar gedachten gang… Ik haatte haar niet ofzo maar ze is gewoon zo’n zeurpiet en koos-keuze-loos zonder brein dat ik gewoon… ik wilde gewoon…

10…9…8..7..6..5….4…….3……..2……..1… Oké… ik ben weer kalm.

Tijdens de selectie, waarvoor America haar vriendje dumpt zodat haar ouders kunnen reizen op de grote sociale ladder, komen we haar ex nog één keer tegen. Aspen is America naar de hoofdstad gevolgd om zijn gevoelens voor haar te uitten, in de hoop dat ze bij hem terug komt. Ik benoem dit even want dit was het punt dat ik doordraaide. Het verhaal was eindelijk zo ver dat America (ik kan geen keuzes maken want Oh ik ben zo bang voor alles en eigenlijk mag ik hem niet maar dit, zus, zo en fuck off I’m annoying) voor Maxon ging en dan komt deze gozer opdagen….

* zucht *

Het was zo overbodig! Deze hele driehoeksverhouding was niks meer dat een plotpunt dat van 1 boek, 3 kon maken. Ik had veel liever gezien dat het verhaal zich meer was gaan focussen op de rebellen en de burgeroorlog die aan het aanwakkeren was. Dat was veel interessanter geweest dan opnieuw alle twijfels en domme gedachtes van America aan te horen.

Ik weet dat het nu net is alsof ik er echt helemaal niks aan vond, en als dat zo is… waarom las ik het boek dan uit? Maar er waren ook dingen, gelukkig, die ik wél goed vond. Zo viel ik onwijs hard voor Maxon zijn karakter. Hij is grappig en charmant, en de enige uit de hele cast met enige diepgang in zijn personage. We leren kleine beetjes van zijn achtergrond kennen door zijn gedrag. Het voelde echt alsof we steeds dichterbij zijn kern kwamen. Het is dan jammer dat dit door de ogen van America gebeurd en veel word overschaduwt door haar innerlijke strijd tussen Aspen en Maxon en haar gedrevenheid om weer naar huis te kunnen.

Credits: @PartyLikeAWordStar

Dat allemaal gezegd te hebben, ik vond het boek wel interessant genoeg om door te lezen. Zoals ik al zei, de schrijfwijze is makkelijk om in te komen en desondanks mijn bedenkingen over America is het wel verslavend. Het leest makkelijk weg en je hoeft er niet echt bij na te denken. Maar! Mocht iemand me ooit vragen of The Selection het proberen waard is, zou mijn antwoord waarschijnlijk “nee” zijn.

Al helemaal als men op zoek is naar de combi: “Hunger Games meets The Bachelor” want dat is dit dus echt niet. ECHT NIET!!


Veel liefs,
Lili

1 sterren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s