Bookish posts

Waarom lees ik?

Hallo allemaal!

De titel van dit bericht is een vraag die mij de afgelopen paar weken vaak gesteld is. Aangezien ik momenteel in een major leesdip zit, lees ik vrij weinig en verschijnen er dus ook weinig recensies van mij online. Toch is lezen iets wat ik het allerliefste doe in mijn vrije tijd.

Maar als je al zolang niets gelezen hebt, waarom lees je dan überhaupt nog?

Dat is een hele goede vraag. Waarom lees ik eigenlijk? Wat maakt het lezen van een boek zodanig leuk, dat ik er bijna 400 bezit en elke maand maar bij blijf kopen? Wat is het dat mij soms hele periodes zo bezig kan houden dat ik amper meer kan slapen of functioneren omdat ik MOET lezen.

Afbeeldingsresultaat voor why do you read? gif

Het antwoord is heel simpel. Lezen is mijn escape. Soms is het leven (en dan spreek ik voor mijn eigen ervaringen) gewoonweg zo kut dat het heel fijn is als ik in de schoenen van iemand anders kan steken. Hoe tof is het om in een oogwenk te kunnen reizen tussen verschillende werelden? Als ik het leven hier op aarde even zat ben dan reis ik graag af naar werelden ver hiervandaan zoals: Prythian, Narnia of Middle Earth. Of ik reis door de tijd heen en ga eeuwen terug de tijd in naar koninklijke paleizen in de vorm van echte kastelen met magische elementen zoals hekserijen, mythische wezen en bovennatuurlijke krachten. Of misschien wel naar de toekomst reizen waar de wereld uiteen gevallen is en men moet strijden voor vrede.

Kortom, ik vind het heerlijk om even in de huid te kruipen van iemand die niet mij is. Van iemand die zich geen zorgen hoeft te maken over de dingen waar ik me zorgen om moet maken, en gewoon een avontuur beleeft. Ik hou ervan om even weg te zakken in een verhaal dat niet van mij is maar zich laat vertellen door een auteur en een cast van karakters.

Afbeeldingsresultaat voor why do you read? gif

Ik lees dan ook meer fantasy en fictie dan elk ander genre. Non-fictie (oftewel contemporary) boeken komen me soms te dichtbij mezelf en dan kan ik het lezen als heftig ervaren. Het is dan geen escape meer maar dat brengt me wel op punt 2 van waarom ik lees. Lezen is namelijk niet alleen een vermaak of een escape, maar het is ook een leraar voor mij. Door super veel boeken te lezen heb ik geleerd dat ik niet alleen ben in mijn depressie, dat ik niet bang moet zijn maar juist dapper, dat er altijd een weg is zolang je je doel wil bereiken en (niet te vergeten) de shitload aan weetjes over mytische wezens, engelen, good vs. bad, toverkunsten, politieke zaken en nog veel meer. Door veel boeken te lezen met engelen erin verwerkt, weet ik redelijk veel over de Angelic Lore en hetzelfde geld voor Griekse Goden. Lees maar een paar series gebaseerd op de Griekse mythologieën en hun Goden en je weet al vrij veel.

Afbeeldingsresultaat voor why do you read? gif

Dat zijn de redenen waarom ik zo graag lees en waarom ik altijd zal blijven lezen. Waarom lees jij? Ben wel nieuwsgierig naar jullie antwoorden 😀


Veel liefs,
Lili

FireFly_logo_DEF-03

2 gedachten over “Waarom lees ik?

  1. Mooi verwoord!
    Lees zelf ook een beetje om dezelfde reden alleen soms kan je er jezelf er even niet toe zetten en dan is het weer magisch als het weet kan en je in een zucht meerdere boeken uit leest

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s