Bookish posts

Dungeons and Dragons intro.

Hallo allemaal,

Wat veel van jullie niet weten is dat ik bijna elke week een avond Dungeons and Dragons speel. Het spel is een soort van rollenspel waarbij een groep mensen (van 2 t/m 6) een karakter spelen binnen een verhaal dat gemaakt is door een Dungeon Master. Wil je weten wat het precies is, lees dan snel verder!


Afbeeldingsresultaat voor dungeons and dragons

Dungeon Master.

Elk spel van Dungeons and Dragons heeft een Dungeons Master nodig, ook wel DM. Deze persoon heeft van tevoren een adventure in elkaar gezet. Dit wil zeggen dat hij of zij een verhaal binnen een fantasy wereld in elkaar heeft gezet waarbinnen de karakters van de spelers kunnen rondlopen. Je kunt het vergelijken met een side-quest binnen een fantasy game. De DM creëert ruimtes waar de karakters zich kunnen bevinden en richt deze in met meubels, muren, huizen, straten of landschappen. Ook zorgt de DM ervoor dat er onderweg allerlei verschillende soorten situaties voorkomen en bereid zichzelf op verschillende scenario’s voor. Tijdens conflicten onderweg houd de DM bij wiens beurt het is om aan te vallen (of te verdedigen) en houd de HP punten van de vijanden bij.

Karakters.

Binnen de wereld van DnD heb je allerlei verschillende soorten karakters die je kan en mag bouwen. Dit doe je wel naar aanleiding van bepaalde regels en kaders en je vult het karakter stukje voor stukje aan met behulp van een Character sheet.

Afbeeldingsresultaat voor character sheet dungeons and dragons 3.5

Op zo’n dergelijk sheet staat alles wat jij en de DM moet weten over het karakter dat je speelt. Je geeft je personage een naam, een ras en een class. Dit betekend dat je een fantasy naam moet kiezen, een ras (mens, dwerg, half-orc, kabouter, elf etc.) en een class (tovenaar, rogue, vechter, barbaar, bard etc.) en daaromheen een karakter moet gaan bouwen. Je moet dus goed weten welke richting je op wil met je karakter en wat voor persoonlijkheid hij/zij heeft.

Zo speel ik een Half-Elf rogue die houdt van stelen, rondsluipen en zoveel mogelijk regels breken. Maar ik heb ook een Half-Orc bard die, desondanks haar lelijke uiterlijk, toch een heel hoog charisma heeft en verleiding gebruikt om alles voor elkaar te krijgen.
Binnen een party (een groep karakters) moet je wel even overwegen welk karakter het beste in de groep hoort. Als er al 3 vechters zijn is het niet verstandig om nog een vechter erbij te zetten. Maak dan een tovenaar of een ander type karakter die spreuken kan doen en dus zonder brute kracht heel goed kan vechten.

Parmesan Cheese (3)

Dobbelstenen.

Alles wat je doet bij DnD word beslist met het gooien van dobbelstenen, maar niet zomaar dobbelstenen! Nee, dit spel gebruikt veel meer dobbelstenen dan alleen de D6 dobbelstenen die we meestal gebruiken voor de bekende bordspellen. Dungeons and Dragons maakt gebruikt van een setje dobbelstenen waarin een:

  • D4
  • D6
  • D8
  • D10
  • D12
  • en een percentage dobbelsteen

zit. Deze zien er dan ongeveer zo uit:

Afbeeldingsresultaat voor dnd dices

Elke keuze of beslissing moet worden genomen met een dobbelsteen. Wil je ergens in klimmen, gooi dan maar een klim-check. Gooi je heel laag, dan val je waarschijnlijk uit de boom zodra je op het eerste takje stapt. Gooi je redelijk hoog dan lukt het je misschien nog zonder kleerscheuren. Dit geld dus voor alles. Kan zijn dat je moet zwemmen of dat je iets moet stelen of iets moet uitzoeken. Zelfs voor het verkennen van je omgeving moet je een dobbelsteen rollen. Zie je alles wat er om je heen gebeurd? Of mis je nog van alles? Zo kom je dus in hilarische maar ook dramatische situaties terecht.

Zo heb ik een keer, met mijn vechter, geprobeerd om een behekste tralie deur uit zijn voegen te scheuren. Dit lukte echte niet want ik gooide bagger laag waardoor ik een magische stoot kreeg en naar achteren vloog, recht in het pad van mijn partner. Kortom, we kregen beide schade. Ik vanwege de deur en mijn partner omdat ik hem met mijn dikke half-orc lijf geplet had tegen de muur. Oeps….


Nou is dit echt wel de basis van de basis. Als jullie geïnteresseerd zijn wil ik meer van dit soort berichten schrijven en dieper op Dungeons and Dragons in gaan 😀

Veel liefs,
Lili

FireFly_logo_DEF-03

Een gedachte over “Dungeons and Dragons intro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s