Bookish posts

Top 10; Genres

Hallo allemaal!

Omdat het momenteel mentaal niet zo lekker met me gaat, ben ik al een tijdje wat minder actief dan Bibi. Ik kamp momenteel met depressieve problemen die er soms voor kunnen zorgen dat mijn liefde voor lezen wat op de achtergrond raakt. Gelukkig schrijft Bibi lekker door en blijft Firefly-Books genoeg content hebben en ik ga mijn uiterste best doen om leuke posts aan Bibi’s werk toe te voegen ^^

Dat gezegd te hebben wil ik dit jaar gaan beginnen met een top 10. Elke week ga ik eentje online zetten en dit kan over van alles gaan. Deze week gaat mijn top 10 over genres binnen de YA wereld. Wil je weten wat mijn favo genres zijn? Lees dan snel verder 😀


c

Op nummer 10 staan de boeken zoals; Fangirl, Girl Online, DIMILY en zo verder. Ik vind dit genre opzich wel leuk maar ik moet er in een bui voor zijn. Even wegzakken met een vermakelijk verhaal, een romantisch koppel en er niet te veel bij hoeven na te denken. Heerlijk maar soms toch wat TE voor mij.


c (1)

Dit genre is op zich heel breed genomen. Met drama bedoel ik dan echt de boeken waarin het grootste deel draait om drama zoeken en drama veroorzaken. The Royals is hier een goed voorbeeld van. Er is continu drama in de family Royal en er komt telkens weer een schepje bovenop, en zodra alles een goed eind heeft dan is er een nieuwe valkuil. Dit soort boeken vind ik soms echt heerlijk. Net als bij de chicklits kan je hierbij even lekker wegzakken zonder dat je er echt veel bij na hoeft te denken. Het leest lekker weg en je beleeft het boek als een ware emotionele rollercoaster. Geweldig voor een dagje niksen.


c (2)

Op nummer 8 staan alle boeken die onder het genre “contemporary” vallen. Het beste voorbeeld wat ik hiervoor kan geven zijn de boeken van John Green. Het zijn losse verhalen met best veel leerzame thema’s en diepgaande karakters. Soms kan ik hier echt zo’n zin in hebben en lees ik er wel 5 achter elkaar uit, maar aan de andere kant kan ik ook prima maandenlang zonder een contemporary boek.


c (3)

In dit genre heb ik al mijn classics zitten. Ook in de wereld van YA zitten er genoeg Classics, zoals: Watership down, Romeo & Juliet, De Rode Prinses of Ronja de Roversdochter. Ik heb deze boeken als soort prijzen in de kast staan. Ze zijn me dierbaar omdat ze me ooit zijn voorgelezen of omdat het verhaal me zo heeft bijgestaan tijdens mijn tienerjaren. Ik lees het tegenwoordig niet zo veel meer, daarom staat hij wat laag in deze top tien maar kan nog zeker genieten van de klassiekers die ik op de plank heb staan.


c (4)

Op nummer 6 staan de welbekende dystopians. Ik heb een periode gehad waarin ik de dystopians verslond, week na week en boek na boek. Ik was opslag verliefd op dit genre toen ik Divergent las en kon er geen genoeg van krijgen. Ik ging meteen door met The Maze Runner, The 5th wave, The Selection en ga zo maar door. Tegenwoordig heb ik nooit zo veel zin meer in een dystopian. Ik heb er denk ik iets te veel in een te korte tijd gelezen waardoor mijn verslaving snel genezen was, toch lees ik ze nog redelijk vaak en pak ik er al snel eentje mee vanuit een boekenwinkel als het gaat om een futuristische wereld.


c (5)

Ik heb er zelf een genre van gemaakt. Of Vampires ook officieel een genre is valt te bespreken maar toch. In mijn top 10 is het een genre en hij staat dan precies in het midden. Ik hou van vampire boeken. Ongeacht de reputatie van Twilight, heb ik zeker genoten van de boekenreeks (tot aan boek 4, toen ben ik afgehaakt) en Vampire Academy is nog steeds 1 van mijn favoriete series. Daarnaast vind ik Dracula (geen YA) ook super gaaf! Dus vampieren staan precies in het midden. Krijg er geen genoeg van.


c (6)

Eerst hield ik helemaal niet van Science Fiction. Ik had er niks mee. Ik vond aliens maar stom en had dus uit principe al een afkeer voor het genre… tot ik kennis maakte met Illuminae en toen pas voor het eerst kennis maakte met de ruimte en ruimtevaart binnen de YA wereld. Ik ontdekte steeds meer boeken binnen het genre en vond er steeds meer leuke waardoor ik moest toegeven dat ik een echte scifi nerd ben geworden. Ik ben zelfs Star Wars gaan kijken en vond het super tof. Kan het genre niet meer wegdenken, zo erg is het.


c (7)

Oké… hier heb ik zelf ook een genre van gemaakt want officieel hoort het tot Fantasy of Urban Ya, maar omdat ik er zoveel heb gelezen heb ik er een apart genre van gemaakt binnen deze top 10. Ik hou namelijk van sprookjes en de variaties daarop. Ik hou van de vervormde verhalen gebaseerd op de sprookjes van vroeger, zoals The Wrath and The Dawn, A Cruel Beauty, The Lunar Chronicles en zo verder.


c (8)

Ik speel een klein beetje vals want de laatste 3 in deze top 10 kan je als een soort uiteen getrokken mix zien van hetzelfde genre, maar ik had er 10 nodig voor deze top 10 dus ik heb ze apart gezet >.<
Binnen dit genre, bij mij op de plank, staan vooral de boeken die met het paranormale te maken hebben, zoals: geesten of engelen. Dit kan je ook als fantasy zien maar ik maak er nu even een onderscheid in. Binnen dit genre vallen, voor mij, boeken zoals: Fallen, Angelfall, Angelfire, Anna dressed in Blood, The Raven Boys en Mara Dyer.


c (9)

En daar is hij dan! Mijn nummer één 😀 Waarschijnlijk komt deze helemaal niet als verassing want ik lees eigenlijk alleen maar fantasy xD Ik leef voor fantasy boeken. Mijn hele boekenkast staat er vol mee en ik krijg er geen genoeg van. Het is geen nieuws, denk ik, als ik zeg dat dit genre boeken bevat zoals: The Mortal Instruments, ACOTAR, Throne of Glass, Harry Potter, Percy Jackson, Lux en ga zo maar door. Allemaal series die hoog op mijn favorieten lijst staan.


Tot volgende week!
Veel liefs,
Lili

FireFly_logo_DEF-03

3 gedachten over “Top 10; Genres

  1. Ontzettend knap dat het jou is gelukt om een top-10 te maken. En ik herken wel wat je schrijft: zo af en toe heb je een boek als Gossip Girl gewoon nodig, net zoals je Harry Potter of De verborgen Universiteit af en toe nodig hebt. Verschillende buien, verschillende boeken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s