Bookish posts

DnD Karakter Maken; Races & Classes

Hallo allemaal!

In deze blogberichten (ja het worden er een paar op een rij) leg ik jullie uit hoe je een karakter bouwt binnen het Dungeons and Dragons universum. Omdat ik merendeels de 3.5 versie speel gebruik ik deze versie ook om uit te leggen hoe je een karakter bouwt en hoe je hem/haar kan spelen.
In mijn introductie voor het spel, lees je wat je allemaal nodig hebt. Weet je dat nog niet? Lees dan eerst die post even voor je verder gaat lezen.


Om te beginnen….

Om te beginnen met een karakter heb je een Character Sheet nodig.

DnD_charactersheet

Bovenaan dit stencil vind je plek om aan te geven hoe je karakter gaat heten, wat voor class hij/zij heeft, wat voor ras hij/zij is en welk level je wil gaan spelen. In dit blogbericht ga ik dat eerste stukje uitleggen en behandelen, en in de opkomende berichten word het karakter sheet langzaam stukje voor stukje uitgelegd. Anders word dit een heel groot bericht xD

character

Het handigste is om als eerste te besluiten wat voor class en wat voor ras je wil gaan gebruiken. Als beginner is het handig om je aan de rassen te houden die in de Player Handbook v3.5 beschreven staan, deze zijn:

 • Human
 • Halfling
 • Gnome
 • Half-Orc
 • Dwarf
 • Half-Elf
 • Elf

Human (Mens):Afbeeldingsresultaat voor d&d 3.5 human
Mensen, in de DnD wereld, zijn de meest flexibele uit de basis rassen. Ze hebben allerlei voordelen als het gaat om Feats (vaardigheden) en aanpassing op hun omgeving. Ze hebben een grotere afstand als het gaat om af te leggen afstand per beurt en bevinden zich binnen alle classes (functie).

Halfling:
Halflingen zijn de kleinste in het rijtje. Ze zijn sneaky, snel en kunnen 150 jaar oud worden. Als het aankomt op Ability Scores zijn ze één van de beste keuzes. Ze zijn niet zo sterk als de andere rassen maar wel ontzettend snel en hebben veel voordelen vanwege hun korte lengte en scherpe zintuigen.

Afbeeldingsresultaat voor d&d 3.5 gnomeGnome:
De Gnomes (soort van kabouter) zijn onwijs leuk om te spelen als je houdt van een trickster. Dit ras houd wel van een grapje of twee en is daarom ontzettend veelzijdig. Je kan er alle kanten mee op, van Alchemist tot Barbarian. Net als Halflingen zijn de Gnomes wat aan de kleine kant, maar ze zijn niet het kleinst. Dit betekend echter wel dat ze niet zo sterk zijn maar dit maken ze goed door een ontzettend dikke huid te hebben. Ze kunnen meer klappen verdragen en zijn, door hun korte lengte, wat beter in bepaalde vaardigheden.

Half-Orc:
Een Half-Orc is een mix tussen een mens en een orc. Het is een zeldzame mix (wat zeg nou zelf… zou je ooit een kind willen met een orc?) wat maakt dat dit ras niet veel voorkomt. Dit ras heeft altijd ietsje meer weg van hun orcse ouder. Ze zijn snel op hun tenen getrapt en daarom perfecte Fighters of Barbarians. Ze zijn ietwat gehavend en meestal behoorlijk harig met grote tanden en soms ook slagtanden. Door hun lange en brede lichaam zijn Half-Orcs lekker sterk maar ze zijn niet heel snugger, helaas.

Dwarf:Afbeeldingsresultaat voor d&d 3.5 dwarf
Beter bekend als dwerg, haalt zijn meeste vaardigheden uit het feit dat ze goed zijn met oorlogvoering. Ze zijn meestal van jongs af aan getraind in gevechtstechnieken en door hun liefde voor de natuur (en het leven onder de grond) zijn ze uitstekende survivalists. Net als Gnomes hebben Dwarves een dikke huid waarmee ze wat meer klappen kunnen verdragen. Het verschil tussen beide rassen is echter dat de Dwarves meer bestendig zijn tegenover magie. Daarnaast zijn ze ontzettend goed met bepaalde wapens (dwarven made) en zijn ze handig met het onderzoeken van bepaalde gesteentes en edelstenen.

Half-Elf:
Half-Elves zijn de mix tussen een Elf en een Human. Ze genieten van veel voordelen vanaf hun Elven voorouders maar zijn wel sterfelijk, ongeacht een lange levensduur. Ze zijn gevoeliger en sneller maar hebben wel moeite met een langer leerproces tussen kind en volwassen. Door hun Elven ouder zijn Half-Elves wat bestendiger tegen bepaalde soorten van magie. Zo zijn ze immuun tegen slaap spreuken en betoveringen. Ook kunnen ze twee keer zo veel zien in dimlicht als Mensen en zijn hun zintuigen veel beter waardoor ze voordelen binnen hun skills krijgen.

Afbeeldingsresultaat voor d&d 3.5 elfElf:
Elves staan bekend om hun gedichten, hun muziek en dansen, hun gezang en hun continue terugkeer in mythes en legendes. Ze zijn bijna één met de natuur en zijn daarom behendig met de natuur en zijn goed in gevechten. Door hun magische verschijning lijken Elves heel gracieus maar ze zijn redelijk zwak. Echt veel klappen kunnen ze niet hebben in een gevecht situatie. Deze eigenschap maakt ze wel perfecte boogschutters. Ze zijn immuun tegen slaap spreuken en betoveringen en krijgen allerlei voordelen als ze kiezen voor het hanteren van bepaalde soorten zwaarden of bogen. Daarnaast hoeven Elves niet veel te slapen. Sterker nog, ze slapen niet eens. Ze moeten mediteren om weer aan te sterken, wat ze wel handig maakt binnen een Campaign setting.

Zodra je één van deze rassen gekozen hebt, ga je kijken naar je class. Een class houdt in welke functie je karakter heeft binnen de DnD wereld waarin je gaat spelen. Als je samen met vrienden gaat spelen dan is het handig om te gaan kijken wat de groep nodig heeft. Is er een spellcaster (magie) nodig? Is er een dief nodig of juist iemand die goed kan vechten of iemand die houdt van rake klappen uitdelen? Ook hiervoor geldt dat je als beginneling het beste een class kan kiezen uit de Player’s Handbook v3.5. Hierin staan de volgende classes:

 • Barbarian
 • Bard
 • Cleric
 • Druid
 • Fighter
 • Monk
 • Paladin
 • Ranger
 • Rogue
 • Sorcerer
 • Wizard

Barbarian:
De Barbaar is een echte gevechtsheld. Hij/zij is niet heel slim in een gevecht want logica en technieken gooit de Barbaar de deur uit en gebruikt dan alleen grof geweld en brute kracht. Mocht je deze functie willen kiezen dan heeft jouw karakter letterlijk een manier om in een ware staat van woede te komen en daardoor nog krachtiger te zijn.

Afbeeldingsresultaat voor d&d 3.5 bardBard:
Een Bard heeft magie die rechtstreeks uit zijn of haar ziel komt. Dat maakt hem iets minder sterk dan een andere spellcaster, maar het geeft hem/haar wel de vaardigheid om een vast aantal spreuken te doen per dag. Omdat deze magie vanuit zijn eigen zelve komt, maakt een Bard meestal gebruik van zang en muziek waarop hij/zij illusies en betoveringen uitspreekt. Hiermee kan de Bard zijn groepsgenoten inspireren, behendiger en sterker maken, en helpen met bepaalde spreuken. Daarnaast verdienen ze meestal geld met het vertellen van verhalen over hun heldendaden of het zingen van liederen over bekende volkshelden.

Cleric:
Clerics zijn spellcasters die hun magie krijgen vanuit een meer heilige/Goddelijke put en staan bekend als de helers in de groep. Een beginneling Cleric (level 1) kan iemand helen die al op het randje van de dood staat. Een meer bedreven Cleric kan zelfs iemand uit de dood laten herrijzen zonder dat daar echt zware gevolgen aan hangen. Zijn of haar krachten zijn super handig in een gevecht tegen ondode (als je een ondode heelt dan vernietig je zijn essentie) maar kwaadwillige Clerics kiezen er ook vaak voor om een leger van ondode onder hun hoede te nemen. Net als de Bard heeft de Cleric ook de vaardigheid om een aantal spreuken per dag te doen.

Afbeeldingsresultaat voor d&d 3.5 druidDruid:
Een Druïde is één met de natuur en is zich zeer bewust van de krachten van Moeder Natuur. Daaruit put hij/zij de krachten ook. Hun magische vaardigheden zijn dan ook merendeels gericht op de natuur en dieren. Hoe sterker een Druïde word des te sneller hij of zij kan transformeren in een dier en heeft ook de keuze om een dier als metgezel te hebben waarmee hij/zij een spirituele band heeft.

Fighter:
Tussen alle functies in is de Fighter (vechter) het meest geschikt voor gevecht situaties. Ze zijn bekend met alle soorten wapens en harnassen (op een paar na). Gelukkig zijn ze niet alleen goed met een wapen maar kunnen ze zich ook heel goed specialiseren in bepaalde gevechtsaspecten. Sommige Fighters zijn echt van het vechten met zwaarden, een ander is beter in boogschieten en weer een ander maakt echt een show van zijn vechtstijl door het aanleren van hele dramatische bewegingen.

Monk:
Waar je de Monk meteen aan herkent is zijn/haar unieke vechtstijl. De Monk vecht namelijk zonder wapens of harnas. Toch zal je inzien dat het ontbreken van een wapen geen penalty is voor de Monk want hij/zij kan, door keihard trainen, net zo hard slaan met zijn/haar handen en voeten (wellicht harder) als iemand met een wapen en is daardoor ook sneller. Door de training is een Monk goed op zijn/haar hoede waardoor de meeste klappen ontweken kunnen worden en je karakter dus minder kans op schade heeft.

Afbeeldingsresultaat voor d&d 3.5 paladinPaladin:
Een Paladin krijgt zijn/haar krachten vanuit een God of Godin. Deze krachten heeft de Paladin dan ook zo lang hij/zij deze heilige verbinding niet schendt. Om deze band te behouden is een Paladin van nature een goedwillig karakter. Ze kunnen zichzelf genezen, zijn immuun voor ziektes en beschermd tegen het kwaad. Deze vaardigheden kunnen ze ook uitoefenen op anderen tenzij deze kwaadwillig zijn. In dat geval kan de Paladin ervoor kiezen om de kwaadwillige persoon uit te schakelen, zolang de band tussen hem/haar en zijn/haar God of Godin behouden blijft. Een leuke bonus voor de Paladin is dat deze heilige krachten hem/haar ook beloont met een beest waar men zich mee kan verplaatsen. Dit kan een paard zijn maar ook een reuze spin.

Ranger:
Een Ranger is behendig met een variatie van verschillende wapens. Dat zet hem niet echt apart van de rest uit de groep maar wel zijn vaardigheden binnen de natuur. Hij/zij is een uitstekende jager waardoor hij gemakkelijk sporen kan volgen en kan overleven in de wildernis. .

Afbeeldingsresultaat voor d&d 3.5 rogueRogue:
Rogues hebben behoorlijk veel vaardigheden. Ze zijn competent in verschillende dingen maar eigenlijk zijn het onwijze sneaky bastards. De rogue binnen een gevecht situatie is snel en dodelijk want hij/zij weet de meest schadelijke plekjes te vinden en zullen deze raken op momenten dat je het niet aan ziet komen. De meest ervaren rogue weet zelfs klappen van hun vijand te ontwijken en ontwikkeld daarbij een soort zesde zintuig voor gevaarlijke situaties.

Sorcerer:
De Heks gebruikt magie op een uitwendige basis. Door middel van spreuken en betoveringen kan de Heks zijn/haar vijand verslaan. Zij verkrijgen deze krachten niet echt door trainingen of studie maar meer op een groeiende basis. Hun magie word door de jaren heen groter en groter waardoor ze meer schade kunnen aanrichten of langdurige spreuken kunnen gebruiken. Daarnaast heeft de Heks een Familiar. Dit is een wezen dat zich geroepen voelt tot de Heks vanuit een verbinding tussen beide zielen.

Wizard:
Het grote verschil tussen een Heks en een Tovenaar is, dat de Tovenaar zijn/haar magische krachten krijgt door een jarenlang traject van studie en trainingen te doorlopen. Ook moet de Tovenaar zijn spreuken elke dag voorbereiden (dus een vast aantal per dag) en mag alleen spreuken gebruiken die hij/zij heeft opgepikt en in zijn/haar grimoire heeft opgeslagen. Dit kunnen ook spreuken zijn die de Tovenaar van een andere Tovenaar heeft geleerd of heeft gekocht. Net als de Heks heeft de Tovenaar een Familiar.


Alignments.

Nu je alles over de verschillende rassen en functies weet binnen het basisboek van Dungeons and Dragons 3.5, is het tijd om een richtlijn in te stellen voor je karakter. Hiermee laat je zien wat voor standpunten je karakter heeft en wat voor visie hij/zij heeft op de wereld. Is deze goed of is deze juist heel slecht? Wat zijn je bedoelingen binnen deze wereld? Wil je heldendaden verrichten of juist chaos scheppen. Alles is mogelijk.

Afbeeldingsresultaat voor d&d 3.5 alignments

Om je een beetje op weg te helpen is hier een Alignment Chart waarin je de verschillende visies kan bekijken. Ik heb voor het gemak eentje van Game of Thrones gevonden en voor de mensen die de serie niet volgen staat hieronder eentje die wellicht beter herkenbaar is :p

Afbeeldingsresultaat voor d&d 3.5 alignments

De rest van het formuliertje kan je zelf nog invullen. Je kan kiezen uit man of vrouw voor het gender, je kan zelf beschrijven hoe het karakter eruit ziet (welke lengte, welk gewicht etc.) en zelfs een korte beschrijving geven. Je kunt zelfs aangeven in welke God(in) je karakter gelooft (wat bij een Paladin en een Cleric heel verstandig is want die krijgen hun krachten via deze weg).


De volgende keer leg ik uit hoe je je statistieken uitrekent, hoe je aan je wapens komt (en welke wapens je kunt krijgen) en nog veel meer. Ben je benieuwd? Hou het blog dan goed in de gaten ^^

Veel liefs,
Lili

FireFly_logo_DEF-03

Een gedachte over “DnD Karakter Maken; Races & Classes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s