Bookish posts

DnD karakter maken: Stats & Wapens

Hallo allemaal!

Dit is de tweede post over Dungeons and Dragons alweer en dit keer ga ik jullie uitleggen hoe je je Ability Scores verkrijgt en uit welke wapens je kan kiezen.

Afbeeldingsresultaat voor dungeons and dragons gif


Ability Scores.

Op het Character Sheet (wat in de vorige post te krijgen is) vind je het volgende onderdeel:

oejv

De Abilities van je karakter, oftewel de eigenschappen en vaardigheden, staan in dit tabelletje beschreven. Strength staat voor hoe sterk je karakter is, Dexterity voor hoe snel en behendig je bent als speler, Constitution is hoe groot je uithoudingsvermogen is, Intelligence geeft aan hoe slim je karakter is als het gaat om studie en leerprocessen vanuit een onderwijs perspectief, Wisdom geeft aan hoe slim je karakter is als het gaat op levenslessen en hoeveel hij/zij heeft opgestoken vanaf de straat, en als laatste geeft de Charisma score aan hoeveel charmes je karakter heeft.

Afbeeldingsresultaat voor 4d6

Deze scores moet je rollen. Daarvoor heb je 4d6 nodig (dus 4 keer een dobbelsteen met 6 kanten). Zodra je ze gegooid hebt tel je de 3 hoogste scores op en schrijf je die uitkomst op een blaadje. Dit proces herhaal je 6 keer. Uiteindelijk heb je uitlopende scores tussen de 3 en de 18, waarbij 3 echt super laag (en dus super klote is) en 18 super hoog (en dus super goed). Bijvoorbeeld; je hebt dit volgende rijtje gegooid:

10
17
12
9
15
15

Je vult deze getallen in het tabelletje in bij het rijtje -base score+racial mod- en bij het rijtje total. Doe dit met je karakter in gedachten. Daarmee bedoel ik dat je moet denken over hoe je het karakter wil gaan spelen. Is hij/zij vrij sterk dan is je Strength lekker hoog, maar als het juist gaat om uithoudingsvermogen dan doe je de Constitution hoog. Dat betekend dat de 15 uit het bovenstaande rijtje bij de ability komt die jij lekker hoog wil hebben.
Heb je dit gedaan, dan zetten we de getallen om in Ability Scores. Dit doe je op de volgende manier:

8 = -1
10 = 0
12 = 1
14 = 2
16 = 3
18 = 4

Dat houdt in dat het voorbeeld rijtje de volgende scores krijgt:Afbeeldingsresultaat voor dungeons and dragons

10 = 0
17 = 3
12 = 1
9 = -1
15 = 2
15 = 2

Deze laatste scores zijn belangrijk voor de verdere bouw van het karakter. De vaardigheden die je sterk aanwezig wil hebben geef je de hoogste scores. Als je wil dat je karakter heel krachtig is dan geef je hem/haar een hoge score op Strength, maar heb je juist liever dat hij/zij heel charismatisch is dan doe je deze hoge score op Charisma. Deze scores zijn belangrijk voor het vervolg. Ze bepalen in welke skills je karakter uitblinkt en in welke hij/zij juist minder goed is.


Wapens.

In de wereld van DnD heb je een enorme variatie wat wapens betreft. De enige limiet binnen deze wereld is je karakter’s limieten. Het is logisch dat een Halfling niet overweg kan met een gigantische knuppel. Deze weegt namelijk meer dan de Halfling zelf, dus vechten met zo’n ding zit er voor de Halfling niet in.
Elk ras (en ook elke class) heeft zo zijn voor- en nadelen als het gaat om wapens. Zo heb je rassen die veel voordelen hebben als je gaat voor boogschieten (en dan met name Pijl & Boog maar je kan ook op een kruisboog focussen) en andere rassen hebben dit juist met hele zware knotsen.

Zo heb je dit ook met de verschillende classes. Zij hebben sommige wapens liever dan andere. Zo heeft de Rogue het liefst een rapier en heeft de Barbarian het liefst een groot zwaard of een grote knots.

Afbeeldingsresultaat voor dnd weapons

Deze wapens (er zijn nog veel meer dan het plaatje hierboven doet geloven) geven je karakter de mogelijkheid om vijanden te verslaan. Sommige wapens zijn sterker dan andere (je doet natuurlijk veel meer schade met een Greataxe dan met een Dagger) en hebben dus beter statistieken. Deze statistieken vind je in The Player’s Handbook v3.5 en kan je op dit deel van het Character Sheet invullen:

ewf

Zoals je ziet is er ruimte voor maximaal 4 wapens. Je karakter kan wisselen tussen deze 4 wapens maar moet dit tijdens gevechten wel aan blijven geven. Je hebt niet zomaar ineens een kruisboog in handen als je een paar seconden geleden nog met een zwaard aan het zwaaien was. Op dit stukje van je Character Sheet staat ook aangegeven hoeveel bereik je wapen heeft (een pijl en boog heeft een groter bereik dan een zwaard) en wat voor type het wapen is. Is het stekend? Is het snijdend? Of doet het juist schade met zware klappen? Bovendien moet je hier opschrijven welke dobbelsteen je mag rollen voor het aantal schade punten (verschilt tussen 1d2 en de 1d12).


Ik hoop dat je hier wat wijzer van bent geworden, maar mochten er vragen zijn dan kan je ze altijd stellen 😀 Ik vind het spel echt super leuk om te doen en het is altijd fijn om te zien dat anderen het ook willen leren.

Veel liefs,
Lili

FireFly_logo_DEF-03

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s