Bookish posts

Goodbye smoking…

Hoi lieverds allemaal,

vandaag heb ik een iets persoonlijke post voor jullie gemaakt waarbij dit onderwerp vaker terug zal komen op de blog want ik heb een nieuwe “hobby” wat ik met jullie wil delen. Sinds een paar dagen ben ik namelijk gestopt met roken en begonnen met “vapen” of in het Nederlands dampen genoemd. Het klinkt misschien gek maar het functioneert echt!!! Ik heb al sinds dagen geen sigaret meer aangeraakt en voel me fantastisch. In deze post vertel ik je hoe ik ben begonnen met roken, wat ik alles al een heb geprobeerd om eraf te komen en hoe ik op het “dampen”ben gekomen. Lees je mee?

smoking-cigarette.jpg

Oke…laat ik eerst even bij het begin beginnen. Ik rook sinds ik 15 ben dus dat betekend rond 16 jaar heb ik elke dag zo’n 10-20 sigaretten gerookt. Dit is best veel he? Ik weet nog hoe het is begonnen. Op een dag zat ik in mijn kamer aan het huiswerk en mijn moeder kwam binnen (zij rokte toen al) en wou iets vragen en ging helpen met mijn huiswerk. Toen ze uit mijn kamer ging heeft ze haar sigaret laten liggen. Toen zat ik te denken: geef ik die terug of ga ik het proberen? Ik moet toegeven ik was best benieuwd hoe dit smaakte want heel veel klasgenoten rokten toen al om me heen in de pauze.

Helaas (en dat roep ik al jaren) was mijn nieuwsgierigheid sterker en was dit mijn eerste peuk. Het was best vies en smerig maar ook weer stoer en cool. Omdat ik niet goed ben in geheimen en zeker niet voor mijn ouders heb ik het binnen een week aan mijn moeder opgebiecht. Ik was super zenuwachtig en bang dat ze boos zou worden maar het complete tegenovergestelde was het geval. Ze was blij dat ik zo eerlijk was en het haar meteen vertelde maar papa mocht het nog niet weten want ohhhhhh boy hij ging uit zijn dak als die het wist. Dus zo rookte ik stiekem met mama vaker een peukje.

In dit zelfde jaar (begin oktober)  waren we op vakantie in Egypte en mijn moeder zei dat het nu echt tijd was om het aan papa te vertellen. Man wat was ik bang. Papa was altijd al iemand die snel boos werd en hij kon je het leven echt zuur maken als die wou. Dus pakte ik mijn kans toen de volwassenen gezellig aan de alcohol zaten: ,, Papa…ik moet je iets vertellen en ik hoop zooooo dat je niet boos op me wordt….AUB wees niet boos maar ik ben begonnen met roken!” *stilte* serieus…..dit was misschien de ergste minuut in mijn hele leven. Hij keek me gewoon aan en zei eerst niks. Toen keek hij naar mama, naar mij en weer naar mama. ,, Heike (mijn moeder) geef dat kind een peuk!” WAAAAAAAAAT? Wat gebeurde hier? Opeens moest hij vet glimlachen en zei dat die het al wist maar dat hij blij was dat ik het hem nu ook vertelde. Dus mocht ik samen met mama vanaf die tijd roken…alleen als we onder ons waren want ik was nog steeds geen 16 ( toen mocht je vanaf 16 roken) en dus mocht ik nog niet openbaar op straat roken.

sigaretten-belasting-17-780.jpg

Ik kan je vertellen dat het roken me de afgelopen 16 jaar echt flink wat geld heeft gekost. Ik heb altijd gezegd:,, Ik drink niet, ik heb verder geen hobby’s dus laat me roken”.  Dat was ook zo want verder was ik vrij rustig met alles.

In 2008 deed ik mijn eerste poging om te stoppen met roken. Mijn mama en stiefvader gingen het ook proberen maar stopten al binnen 1 dag nadat ze een Nicotine pleister in de nacht gingen plakken en de hele nacht zoet waren met overgeven en diarree…hahahaha download

Omdat ze nog aardig wat van die pleisters over hadden ging ik het proberen en me is het serieus 3 manden gelukt om geen enkel sigaret te roken. Omdat ik toen helaas begonnen ben weer in de horeca te werken, ben ik vrij snel weer begonnen want iedereen weet: als je rookt heb je meer pauze.

In 2013 heb ik dan een poging gedaan om te gaan stoppen. Je krijgt als je wilt stoppen een “Stoppen met roken”cursus vergoed van de zorgverzekering en dit ging ik proberen. Na 2 cursus-avonden had ik het eigenlijk al gezien want ik voelde me er niet prettig bij. Ze deden zo alsof je een slecht mens was als je rokte dus ben ik snel weer afgehaakt.

Sinds die tijd heb ik geen enkel poging meer gedaan om van dit stinkspul eraf te komen en hoezo zou ik ook ….dacht ik bij mezelf. Toen ik afgelopen week met een oude kennis uit Duitsland ging Face-timen, zag ik dat hij aan het ,,dampen”was en ik snapte eerste helemaal niks van. Hij zei dat die al 3 manden ermee bezig was en sinds dien geen enkele sigaret meer had aangeraakt. OKEEEEEEEE… vaag want hij rookte altijd net zoveel als ik. Ik lachte hem eerst uit en wou er verder niks over weten maar toch bleef het onderwerp dampen in mijn achterhoofd hangen.

Afgelopen week zaterdag heb ik dan de tijd genomen om me er eens goed in te verdiepen en man…..ik voelde me net een kleuter die van helemaal niks wist. De “vaping” community is  super groot en bestaat al rond 10 jaar. Hoe kon het dat ik er dan nog nooit van had gehoord?

I-Love-Vaping-Decal-Sticker

Ik zocht me suf die dag op internet. Berichten, Forum’s , Youtube video’s …..alles ging ik kijken om een overzicht te krijgen van wat het nou eigenlijk is, wat het met je doet en hoe je ermee kan beginnen. Een video bleef bij me hangen want het was een super uitleg over het dampen:

Tja en dit is hoe ik ben gestopt met roken. Het klinkt misschien vaag allemaal en sommigen zullen nu zeggen van: ja maar dit is toch ook roken?!

Nee het is het niet!!! Omdat deze post al best lang is en ik er geen boek van wil maken…komt er over een paar dagen een nieuwe post online waar ik jullie alles beter ga uitleggen: Wat is dampen? Welk apart heb ik? Waar moet je op letten? Wat heb ik nodig? Is het echt beter dan roken? en en en…. al die vragen en nog veel meer ga ik beter uitleggen.

Op dit moment kan ik alleen maar zeggen, ik wil nooit meer anders en als IK DIT zeg dat is het al heel wat.

Benieuwd naar de uitleg en de volgende post? Hou dan onze Facebook pagina goed in de gaten.

 

Liefs Bibi

INSTAGRAM-04

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s