Bookish posts

Wat is Vaping (dampen)?

Hey lieverds, ben ik weer. Hoop dat jullie een fijn weekend hebben gehad. Vandaag dan de post met wat meer uitleg over het zogenaamde dampen. Zoals ik afgelopen week al zei ben ik gestopt met roken en begonnen met dampen. In deze post vertel ik je alles wat je moet weten als je wilt beginnen of als je nieuwsgierig bent geworden. Lees je mee?

ap,550x550,16x12,1,transparent,t.u5.png

Wat is Vaping/dampen?

Dampen of “vapen” zijn andere benamingen voor het gebruik van de elektronische sigaret. Het wordt dampen of vapen genoemd, omdat de gebruiker de rook (damp) inhaleert die de elektronische sigaret produceert. Deze damp wordt geproduceerd door E-liquid. E-liquid is een vloeistof dat geplaatst wordt in de tank van een E-sigaret. Deze vloeistof wordt vervolgens door het activeren van het verhittingselement (coil of dripper) omgezet in damp. Je kan verschillende smaken liquid “vapen”/dampen. Daarnaast heb je  ook de keuze uit E-liquids met of zonder nicotine.

Hoeveel verschillende soorten dampers zijn er?

soorten-e-sigaret.jpg

Een e-sigaret is er tegenwoordig in alle verschillende soorten en maten op de markt te verkrijgen. Het dampen is onderverdeelt in verschillende hoofdgroepen:

Wegwerp e-sigaretten

 • De wegwerp E-sigaret lijkt op een gewone sigaret. Hij bestaat uit de volgende onderdelen: een kleine verdamper, een opgeladen batterij en een cartomizer (vloeistofcartridge). Er kan gekozen worden tussen verschillende smaken en nicotinegehalten maar is alleen 1x te gebruiken.

De Personal Vaporizer

 • De Mid-Size E-sigaret of Personal Vaporizer, die in het geheel niet lijkt op een gewone sigaret, bestaat uit een batterij met een clearomizer (verdamper). Deze damper is voor beginners het juiste. Meest worden deze e-sigaretten verkocht in een starter-kit. Gebruikers kunnen kiezen uit honderden verschillende smaken met of zonder nicotine.

De E-pip

 • De  E-pip lijkt op een gewone sigaar of pijp. Ze zijn leverbaar als wegwerpmodel en als model met een oplaadbare batterij. Er kunnen alle smaken E-liquid mee worden gedampt.

De Advanced Personal Vaporizer

 • De slimme microprocessor units in de geregelde mod of Advanced Personal Vaporizer zorgen voor veel functionaliteit en een goede beveiliging. Er kan gekozen worden uit een box model of een buis model. De meeste modellen zijn voorzien van een uitwisselbare lithium ion batterij. De verdamper kan worden aangesloten op de universele 510 aansluiting. Deze Vaporizer is alleen anteraden voor echte dampers die weten wat ze doen. HET IS NIET GESCHIKT VOOR BEGINNERS

vaping-e-cig-electronic-cigarette-getty_large.jpg

Waaruit bestaat een e-sigaret?

Een E-sigaret bestaat uit meerdere onderdelen. Op dit moment zijn er tig verschillende op de markt en als je een gevorderde damper bent , zou je zien dat jou damper ingewikkelder kan worden dan die standaard Vaporizers. In het algemeen bestaan ze wel uit 4 hoofddelen :Hieronder laat ik jullie nu mijn model zien:

Justfog Q16

 1. Een batterij;
 2. Een clearomizer (tank) waar de liquid in komt
 3. Een coil;
 4. En een driptip (mondstuk)

q16-howto.jpg

Zit er nicotine in de E-sigaret?

Er zit niet standaard nicotine in een elektrische sigaret. Of er nicotine in zit hangt af van de keuze in het type E-liquid die jezelf maakt.. Er zijn namelijk ook liquids verkrijgbaar met 0mg nicotine. Dit doen de meeste mensen tegenwoordig als nieuwe hobby: des te meer damp des te meer plezier maar daar tegenover staat dat er ook liquids zijn waar wel nicotine in zit. Hier in Nederland bij de meeste (web)winkels heb je de keuze uit:

 • 0mg
 • 2mg
 • 3mg
 • 6mg
 • 12mg
 • 18mg
 • 20mg

Er zit een reden achter de verschillende nicotinegehaltes en dat is het afbouwen van de nicotineverslaving om uiteindelijk helemaal te stoppen met roken. Bij het roken van traditionele tabak is dit niet mogelijk. Daar zit een standaard gehalte in per sigaret en dat maakt het stoppen niet gemakkelijker. Een overgang naar de elektrische sigaret is een uitweg daarvoor. Zo kunt u het nicotinegehalte langzaam afbouwen tot je uiteindelijk niet meer verslaafd bent aan de stof en volledig kan stoppen met roken.

Wat kost elektrisch roken?

De prijs van een gemiddelde eenvoudige E-sigaret ligt rond de 30,- euro. De starter-sets zijn minder hoog in prijs dan bij het aankopen van losse onderdelen. In zo’n starter-set krijgt je vaak alle onderdelen. De mod (batterij), clearomizer (tank) en één of twee coils worden dan geleverd. Het enige dat niet inbegrepen zit bij de start-kits is één of meerdere E-liquids die je natuurlijk zelf kan kiezen want iedereen vind een andere smaak lekker. Als je bij de start-kit één of twee E-liquids besteld dan ben je al klaar voor gemiddeld 40 euro. Wanneer je kiest voor een geavanceerd model met meerdere modi dan kan de prijs al snel oplopen tot 100 euro. Maar laat mij zeggen dat dit iets voor later is want zover is het nog lang niet. De prijs van een E-sigaret is daarom deels afhankelijk van je persoonlijke wensen.

Ik heb voor mijn “start” pakket in totaal 60 euro betaald. 28 euro het Justfog Q16 starter-kit en dan verschillende liquids met 3mg en 6mg nicotine erin.

Gemiddelde kosten van E-liquid

Ook hier geldt dat de kosten van E-liquid echt afhankelijk zijn van jou dampgedrag. Per week zul je twee á drie flesjes E-liquid opmaken.Dat is dan puur het gemiddelde maar afgaand op mijn damp gedrag kan ik zeggen dat dit zo een beetje klopt. De flesjes bevatten 10ml E-liquid en de meeste tanks hebben een capaciteit van 2ml. Dit gebruik komt overeen met ongeveer één pakje sigaretten per dag. De prijs per E-liquid verschilt ook, maar als we uit gaan van een normale E-liquid  dan betaalt je afgerond 3,- euro per 10ml liquid. Bij drie flesjes per week komt dit neer op 9,- euro of 1,30 euro per dag.

Totale gemiddelde kosten voor elektrisch roken

Als we de batterij, de coil’s en de liquid allemaal gemiddeld bekijken dan zijn de totale kosten per week  11,75 euro. Dat is 1,68 euro per dag. Vergelijk dat maar eens met een pakje sigaretten van tegenwoordig 7,- euro per 1-2 dagen. Ik had nog het geluk dat ik tabak ging halen bij de Lidl en mijn peuken zelf ging maken maar alsnog was ik gemiddeld 52 euro per maand kwijt. Als ik nu het gemiddelde neem van het dampen is dit 35 euro per maand, dus ik bespaar elke maand bijna 20 euro.

1045831590.jpg

Wat zit  allemaal in een gewone sigaret?

Een gewone peuk is meer dan alleen papier met tabak. Er zit een hele wetenschap achter om te zorgen dat wij allemaal verslaafd blijven. Zo is elke sigaret tegenwoordig al voorzien van gaatjes in het filter om tests te manipuleren. Deze gaatjes zitten heel bewust op plaatsen waar wij onze lippen of vingers plaatsten wanneer we rookt, zodat de werking teniet gedaan wordt. Daardoor is een sigaret veel gevaarlijker dan op de verpakking aangegeven wordt. De hoeveelheid teer en koolstofmonoxide die vrijkomt bij verbranding is hierdoor dan ook bijna het dubbele dan wat aangegeven staat. Erg he, en dit heb ik allemaal op 1 dag geleerd, toen ik onderzoek deed voor het Vapen. Hier nu een paar dingen die nog in een peuk zitten:

 • Arsenicum (extreem giftig)
 • Nitrosamine (kankerverwekkend)
 • Formaldehyde (irriterend en bij langdurige blootstelling in een hoge concentratie bijv. een woonkamer waar veelvuldig gerookt wordt is formaldehyde ook kankerverwekkend)
 • Benzeen ( kankerverwekkend)
 • Amonia (nicotine opname versneller)
 • Afval tabak en papier (zorgt voor steekvlammetjes tijdens roken waardoor de nicotine weer sneller in uw bloed terecht komt)
 • Teer
 • Koolstofmonoxide
 • Hoestremmers en suikers (anders zou u nimmer een trekje nemen, u zou direct overgeven als u zoveel rook bewust inademt)

Helaas is de wet niet ingericht om tabaksfabrikanten te verplichten te melden wat er in een sigaret zit, echter moet een e-liquid fabrikant alles melden wat in een flesje van 10 ml zit. Onthoud dat er niet voor niets op tabak een waarschuwing staat dat roken dodelijk is. 

Zijn elektronische sigaretten minder ongezond dan gewone sigaretten?

Dat het roken van sigaretten ongezond is, is algemeen bekend en ook wel duidelijk aan de onsmakelijke plaatjes die tegenwoordig op de verpakkingen staan. Fabrikanten en verkopers van e-sigaretten beweren dat ze een minder ongezond alternatief verkopen, maar klopt die bewering wel? Het gebruik van een E-sigaret is 95% minder ongezond dan een traditionele sigaret. Om die reden zouden rokers de overstap maken naar de e-sigaret.

Verschil tussen roken & vapen

Toen ik dit video heb gezien werd ik kots en kots misselijk. Heb ik dit vieze spul 16 jaar door mijn logen laten gaan? Hier was ik meteen om en wist dat er iets veranderd moest worden. Ik wou dit niet meer… ik wou stoppen maar niet van een dag op de andere, dus heb ik besloten op te gaan dampen.

Ik had nooit maar dan ook nooit verwacht dat dit zo simpel kon zijn. Ik heb nu al sinds sik 1 week geen enkel sigaret meer gerookt en heb er ook totaal geen behoefte aan. Afgelopen week was mijn beste vriendin bij me op visite en zij rokte toen nog (nu inmiddels ook overgestapt op dampen) maar weer zaten buiten en ik vond het serieus smerig om naast haar te zitten. Die sigaretten damp stonk en ik vond het echt verschrikkelijk. Nu snapte ik hoezo niet-rokers altijd zeiden dat rokers stinken naar een asbak.

Binnenkort weer een post over de liquids en de coil’s.

 

Als je een vraag hebt stel hem gerust.

 

Liefs Bibi

INSTAGRAM-04

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s