Leesclub

Leesclub las: Ingesloten

9200000101990282‘Ik leef niet meer volgens een kalender, ik kijk niet meer naar data. Er is alleen toen en nu. Er is alleen wat we ooit waren, en wat we geworden zijn.’

De zeventienjarige Layla Amin en haar ouders worden ’s avonds overvallen door een militaire eenheid die hen meeneemt naar een interneringskamp voor Amerikaanse moslims. Met behulp van haar vriendje buiten het kamp, haar nieuwe vrienden in het kamp en een onverwachte bondgenoot vecht Layla voor haar vrijheid, en begint langzaam maar zeker een revolutie tegen de directeur van het kamp.


Afgelopen juli (de 29ste alweer) kwam de leesclub WE<3BOOKS bijeen in de Toverlantaarn te Leeuwarden. Omdat deze leesclub mede opgericht is door Bianca en mij, schrijf ik er na elke bijeenkomt een korte samenvatting over zodat iedereen een beeld krijgt van wat we precies doen 😀

Deze keer lazen we voor het eerst met zijn allen een boek. Dit boek is Ingesloten van Samira Ahmed en werd goed ontvangen door de meeste onder ons. Ook al waren we met een klein clubje, er kwam een goed gesprek over het boek en de thema’s erin los en we hebben heerlijk zitten kletsen over Layla en haar levensverhaal.

Afbeeldingsresultaat voor internment samira ahmed quotes

Het punt wat het meeste bij ons naar voren kwam is dat de gebeurtenissen in het boek bij elke minderheid neergelegd kan worden. Je hoeft niet perse Moslim te zijn om slachtoffer van racisme te zijn. Dat overkomt elke minderheid wel. We zijn diep ingegaan op het begrip racisme en wat het zou betekenen als de derde wereld oorlog uit zou breken. Wie zou je zijn? Wat zou je doen en hoe zou je handelen?

Desondanks dat veel van ons het boek niet uit hadden of nog niet hadden gelezen, kwam er toch een leuk en interessant gesprek op gang en heb ik veel inzichten kunnen krijgen op bepaalde levensbeelden. Volgens mij was dat bij anderen ook zo want er vielen weinig leden stil tijdens de avond, en dat is het leukste aan zo’n boekclub. Iedereen kan zijn/haar mening even kwijt en je kan lekker samen over het boek kletsen.

“What’s that thing people always say about history? Unless we know our history, we’re doomed to repeat it? Never forget? Isn’t that the lesson? But we always forget. Forgetting is in the American grain.”

Ik las zelf het boek in het Engels, maar velen onder ons lazen hem in het Nederlands. Gelukkig zijn er tegenwoordig niet grote verschillen meer tussen beide versies en konden we samen praten over alle karakters en gebeurtenissen. En omdat degene die het boek niet gelezen hadden de spoilers niet erg vonden, kwam ook het einde aan bod samen met de plot twist.

“But it’s also a reminder that being quiet doesn’t always signify weakness. Sometimes it takes great strength to find that silence. Sometimes it takes incredible strength to survive.”

Daarnaast hadden we lekker veel thee ^^ Stond er een kan koffie klaar 😀 en heerlijke koekjes!! ❤ Na het bespreken van het boek deed ik nog een kort keuze spelletje met de groep. Het spel zou iedereen een set van keuzes geven die bepaalde consequenties hebben. Zo kon je kiezen wat je zelf in bepaalde situaties zou doen in de setting van het boek. Zou je je broer/zus gaan halen als hij/zij de avondklok overschrijdt? Hou je je stil over je identiteit? Ga je vluchten? En zo door. Het was echt super interessant om te zien dat er maar 1 van de 8 deelnemers uit een concentratie kamp bleef en de oorlog op die manier overleefde. De rest kwam allemaal in een kamp terecht en stierf daar of overleefde de oorlog na jaren hard werken en afzien. En het was leuk om te doen en mensen het gevoel te geven hoe het zou kunnen zijn in een tijd van oorlog.


Heb je een keertje zin om mee te doen en woon je in de buurt van Leeuwarden, meld je dan aan via het evenement op Facebook en kom gezellig naar de winkel 😀 Het is een ontzettend leuke groep met wie je heerlijk over boeken kan praten en samen kan lezen. Er word veel gelachen, serieus gepraat en naar elkaar geluisterd. Aan het eind van de avond geven we het boek een cijfer en kiezen we een nieuw boek uit 🙂

De volgende keer is op 30 augustus en dan lezen we: Het Omgekeerde Van Altijd

Hope to see you then!
Veel liefs,

61423969_307154143535382_4089080999214841856_n

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s