Bookish posts

HSP en lezen gaat niet altijd samen

Sommigen van jullie zullen het al weten. Voor een paar jaren terug heb ik de diagnose HSP ,,High Senstive Person” gekregen. Lange tijd wist ik en mijn omgeving niet wat er aan de hand was, hoezo ik steeds zo gevoelig was of waarom ik sommige dingen gewoon niet meer aankon zoals vroeger. Ik was steeds moe en snel uitgeput na een paar uren gezellig met mensen kletsten. Werk ging moeizaam en ik had na 4 dagen werk 3 dagen nodig om weer bij te komen. Ook als ik blij of boos was reageerde ik heftiger dan normale mensen. Ik dacht dat het altijd mijn temperament was tot een psycholoog had vastgesteld dat mijn hersenen anders werken dan ,,normale “hersenen.
Wat is HSP dan?
Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen. Iemand die zeer gevoelig is noemen we ‘Hooggevoelig’ of ook wel HSP, ‘Highly Sensitive Person’.

Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s al snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.

HSP wordt niet gezien als een afwijking want zo’n 20% van alle mensen zijn hooggevoelig.

Voor mij is het na al die jaren nog steeds soms lastig om ermee om te gaan. Vroeger moest ik eerst leeren een balans te vinden tussen rust en activiteiten. Ik kon me toen nog niet afsluiten van dingen en was dan ook ontzetten moe. Nu een paar jaar later moet ik zeggen dat ik mijn leven weer aardig op een ritje heb gekregen. Ik luister veel meer naar mijn lichaam, neem pauze als het nodig is en het belangrijkste is: Ik heb geleerd om NEE te zeggen.

Toch heeft HSP ook voordelen die ik zeker leuk vind. Ik ben creatief en ook in bedenken van creatieve dingen. Ik voel de stemmingen en spanningen van andere mensen en weet precies als er iets miss is. Als er problemen zijn kan ik binnen een paar seconden een oplossing bedenken en de voor en nadelen benoemen. Ook als er een beslissing genomen moet worden denk ik heel logisch na. Ik ben altijd eerlijk (soms TE en TE bot) maar ik hou niet graag mensen voor de gek en maak nooit dingen leuker dan ze zijn.

En nu komt dus nog steeds mijn grootst probleem: Het boeken lezen. Na al die jaren worstel ik er nog steeds mee want ik wordt snel afgeleid door bijvoorbeeld geluiden of geuren. Hier baal ik heel erg van want er is niks beters om helemaal weg te duiken in het verhaal en je omgeving compleet uit te blenden. Dit mis ik soms wel heel erg.

Ook merk ik kleine dingen in het verhaal op waardoor ik 9 van de 10 keer al weet hoe het boek eindigt. Dit is fu**ing frustrerend. Zeg nou zelf een super spannend boek met een enorme plottwist is het beste wat je kan hebben maar NEEEEEEEEE mijn hersenen moeten al in het begin alle kleinen details eruit pikken. Zo weet ik soms al na de eersten 100 bladzijden wat er allemaal nog gaat gebeuren. Dit maakt soms een recensie ook  lastig want ja ..het hele verrassingseffect is er natuurlijk niet meer voor mij.

Als ik een boek heb gelezen dat ontzettend verdrietig is ben ik het nog dagen later en denk er de hele dag aan. Dan begin ik oplossingen voor de hoofdpersonages te bedenken hoe hun het beter hadden kunnen doen om een ramp te voorkomen. Ik blijf er maar mee bezig ook al ben ik begonnen in een nieuwe boek. Hier irriteer ik me echt mateloos aan want mijn hersenen moeten eerst een oplossing gevonden hebben voordat ze rust geven en ik verder kan in een nieuwe verhaal.

Misschien snap je nu wel dat ik soms geen puf heb om een boek op te pakken want in de laatste paar manden was het weer zo een beetje het geval. Door mijn prive leven was ik erg geprikkeld en dood moe en dus had ik geen enkel energie om dan ook nog te gaan lezen.

Ik hoop dat de komende periode weer wat rustiger wordt en dat ik dan weer heerlijk kan genieten van een goed boek. Zoals je ziet heb ik ook nog na jaren soms last van dat HSP en helaas zou dit ook altijd zo blijven.

 

Liefs Bibi

INSTAGRAM-04

3 gedachten over “HSP en lezen gaat niet altijd samen

  1. Heftig, maar toch ook wel herkenbaar. Zo heb ik periodes dat ik een volwassen boek van 600 blz in 2 à 3 dagen uit heb en ineens kan ik niet meer. Worstel ik 2 weken met een kinderboek, val steeds weg tijdens het lezen of begin spontaan te huilen. Ik heb dan de diagnose PTSS.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s