Bookish posts

Halloween is coming

ohhhhhhhhh…. nog maar 3 dagen en dan is het weer Halloween. Elk jaar kijk ik hier heel erg na uit maar ben toch weer ook behoorlijk verdrietig. Ik vind het nog steeds heel erg jammer dat hier in Nederland Halloween niet zo gevierd wordt dan in Amerika en Duitsland bijvoorbeeld.Ondanks mijn verdriet heb ik de afgelopen jaren een soort ritueel ontwikkeld om de dagen na Halloween toe leuk te maken. In deze post vertel ik er een beetje wat over. Lees je mee?


d5dc157c86c06e7fd4376f40eb86750d3c3d5d2c

Wat is Halloween eigenlijk?

Lang geleden in Ierland
Met wat hulp van Google ben ik de geschiedenis ingedoken. Voor het begin van Halloween moest ik 2000 jaar terug. In Ierland leefden rond die tijd een volk dat de Kelten heette. Op 1 november vierden ze de overgang van de zomer naar de winter. Ikzelf zou dat vieren door op een mooie herfstdag lekker buiten te genieten van de laatste zonnestralen of bij slecht weer van een Netflix-serie, maar de Kelten hadden daar hele andere ideeën bij. Zij maakten op de laatste nacht van oktober een maaltijd voor zichzelf en hun overleden familieleden. Ze geloofden namelijk dat in die nacht de scheiding met het hiernamaals extra dun was, waardoor de geesten van overleden mensen terugkwamen naar de aarde. Op die avond verkleedden ze zich als doden zodat verkeerde geesten zouden denken dat ze ook dood waren.

Van Allerheiligen naar Halloween
Het klinkt allemaal nogal creepy he, en dat vonden de Rooms-katholieken ook. Toen die steeds meer invloed kregen, wilden ze dus een einde maken aan het Keltische feest. Daarom vervingen ze het met Allerheiligen (1 november) en Allerheiligennacht (31 oktober). Het idee was om op die dag alle heiligen, zowel levende als doden, te herdenken. Uiteindelijk bleek dat niet zo’n groot succes. Veel onderdelen van het Keltische feest bleven bestaan. Door de tijd heen veranderde het Engelse woord voor Allerheiligen, All-hallows, in Halloween.

Halloween voorpret

70794559_2473277929405715_961550367626100736_n.jpg

Elk jaar weer vind ik het fantastisch als de eerste officiële herfstdag is aangebroken en de winkels beginnen met herfstspullen verkopen en natuurlijk ook Halloween dingen.Een paar jaar geleden deed ik nog aan pompoenen uitkerven en er een lantaren van maken maar tegenwoordig doe ik er niet meer aan omdat die pompoenen snel stuk gaan. Wel heb ik zoals je hieronder kan zien een paar kleine dingen in huis met het thema Halloween.

 

Buiten het huis wordt het dit jaar een iets ander verhaal. Nadat ik afgelopen jaar een huis hier in de buurt heb ontdekt die ook aan Halloween decoratie doen, ga ik dit jaar precies hetzelfde met onze huis doen. Hiervoor heb ik een paar leuke Geesten gekocht die aan de boom worden gehangen en een 2m grote spin die aan onze garagedeur komt te hangen. Maar ik maak hier zeker nog een foto van die ik dan op de pagina laat zien.

 

Halloween Movie’s

halloween-1200x480.jpg

Een jaarlijkse ritueel wat steeds weer terug komt sinds ik wat ouder ben zijn de film’s die ik ga kijken om Halloween. Meest begin ik een paar dagen van tevoren met alle Halloween filmen ( Michael Meyers) en als ik eraan toe kom Freddy Kruger. Ook wordt het Hocus Pocus en Trick or Treat. Deze filmen zijn gewoon een MUST voor mij en ik verheug me er elk jaar weer op.

Film’s die je kunt kijken rond Halloween

  • Beetlejuice (1988)
  • Halloween (1978) tot (2018)
  • Carrie (1976) of (2013)
  • Pet Sematary (1989) of (2019)
  • Hocus Pocus (1993)
  • Casper (1995)
  • Halloweentown (1998)
  • Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas (1993)
  • Sleepy Hollow (1999)
  • Nightmare on Elm Street (1984) tot (2010)

 

Zoals je ziet hoef je je dus niet te vervelen voor en met Halloween. Ik ga me zeker niet vervelen deze dagen.

Heb jij ook een Halloween traditie die je elk jaar doet? Vier jij wel Halloween en als ja hoe? Laat het hieronder of onder de Facebook post weten.

 

Liefs Bibi

INSTAGRAM-04

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s