Leesclub

Gastblogger Paula:Leesclub las Pan’s Labyrint

Vrijdag 29 november was het weer tijd voor een nieuwe boekenclub in Kinderboekhandel De Toverlantaarn in Leeuwarden. Een speciale editie van de boekenclub, want we bespraken niet alleen het boek Pan’s Labyrint, we keken ook naar de film. Méga gezellig. In deze blogpost vertel ik je
wat we van het boek (en de film!) vonden en hoe de avond was.


Het boek: Pan’s Labyrint van Cornelia Funke

9200000100075667
Van tevoren las iedereen het boek van de maand, namelijk Pan’s Labyrint van Cornelia Funke.
Terwijl iedereen de boekhandel kwam binnendruppelen, gingen we de versies van het boek alvast een beetje vergelijken. Ik had de Nederlandse editie van Uitgeverij Querido, maar de Engelse
hardcover-versie was het meest populair. Die cover heeft namelijk shiny details en een soort metallic glans. En alsof dat nog niet genoeg is, is de hardcover zonder “dust jacket” ook fantastisch. Met aan de ene kant hoofdpersoon Ofelia uit het boek en aan de andere kant een sprookjeswezen. I love it!

Waar het boek over gaat
In het Spanje van de jaren ’40 gaat Ofelia met haar moeder bij haar stiefvader wonen. Hij is officier in het leger van Franco en heeft zijn hoofdkwartier in een afgelegen molen in een donker bos. Ofelia’s moeder is zwanger en wordt al snel na de verhuizing ziek. Terwijl haar moeder elke dag zwakker wordt en de wrede aard van haar stiefvader zich steeds meer openbaart, beginnen voor Ofelia de grenzen tussen fantasie en werkelijkheid te vervagen.
Ofelia ontdekt in de buurt van het bos een verborgen wereld, die aanvankelijk
sprookjesachtig lijkt maar steeds gruwelijker wordt…

ES013817-CZ
SPROOKJESHUNT

Wat we van het boek vonden
Meestal zijn we het aardig met elkaar eens bij de boekenclub, maar dit keer niet. De meningen verschilden enorm. De meeste meiden vonden het in ieder geval tof om te lezen. Vooral van de sidestories, die wél in het boek zitten en niet in de film, was iedereen wel fan. Naast het verhaal over Ofelia, lees je tussendoor bijvoorbeeld over een heks die ooit is verdronken in het water of een bleke man zonder ogen die kinderen op de hielen zat. Best wel eng en gruwelijk soms, maar het zorgt er wel voor dat de sfeer in het boek nog een tikje enger is. Het gemiddelde aantal sterren dat we gaven aan Pan’s Labyrint was 3,5 sterren.

3half-stars.jpg
Misschien geen boek voor iedereen, maar het is wel heel spannend en sprookjesachtig. Ook vond iedereen het bijzonder dat het aan de ene kant fantasy is, maar dat het zich aan de andere kant ook afspeelt tijdens de oorlog in 1944 in Spanje. Die mix van fantasy en realiteit is zeker tof.
En.. toen gingen we de film kijken!

78765873_438987363685392_1360005160964718592_o.jpg
Na het bespreken van het boek, verschoven we de stoelen, legden we matjes en kussens neer op om te zitten en was het tijd voor de film. Pan’s Labyrint is namelijk verfilmd (of eigenlijk was het eerst een film, en toen een boek) en het leek ons leuk om het boek en de film met elkaar te vergelijken. Met snacks binnen handbereik en warme chocolademelk met slagroom keken we met z’n allen de film. Heel erg gezellig, zo in de boekhandel!
Iedereen was na afloop best enthousiast over de film. Ik vond het vooral leuk dat de film Spaans was en dat de sfeer zo goed overkwam. De oorlog lijkt ook veel heftiger op beeld, dan in het boek. Eigenlijk was iedereen wel positief, volgens mij. Niet alle sidestories zitten in de film, maar die over de pad en De Bleke Man zijn niet te missen. Ik (en een paar anderen) keken soms even weg als het te gruwelijk werd, haha.

Kortom: we zijn wel fan! Voor een film uit 2006 zijn de
animaties ook goed gelukt.


9789492585394_front.jpgDe volgende boekenclub is op 10. januari. Dan gaan we de etalage van de boekhandel inrichten  en bespreken we een nieuw boek, namelijk Er was eens van Jen Minkman (Het licht van Lorelei), Suzanne Peters (Reken maar), Miranda Peters  (Gaiatrilogie), Marijke F. Jansen (Kort en gelukkig) en Cathinca van Sprundel (De vrouwe van Myrdin). Wie weet tot dan!

 

Liefs Paula

Bookbreak.nl

thumbnail_ffa654f3.png

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s