Bookish posts

Slecht zelfbeeld? Dit kan je doen:

Hallo allemaal!

Ik volg momenteel een vrij heftige vorm van therapie en leer daarin van alles over mezelf. Zo realiseerde ik me vorige week dat ik onbewust, continu in mijn negatieve gedragspatronen schiet. Mijn zelfbeeld is namelijk niet al te positief en daarmee is het makkelijker om negatieve reacties op jezelf op te pakken, dan te luisteren naar een compliment. Om hiermee aan de slag te gaan heb ik een klein onderzoekje gedaan naar de dingen die je kan doen om positiever bij jezelf stil te gaan staan. Heb jij er ook zo’n last van? Of vind je jezelf niet zo mooi, leuk, grappig, creatief enzovoorts? Probeer de volgende tips uit te voeren.


Post-its.

Dit idee word vaak als grappig of beschamend gezien maar het werkt echt. Als je op een paar papiertjes wat complimenten of positieve gedachten neerzet en deze overal in je huis neerhangt (op de spiegel, op een deur, naast je bed, op de kast enzovoorts) dan lees je continu positieve vibes en leer je positiever te kijken naar jezelf en je omgeving.

Afbeeldingsresultaat voor post it met positieve

Zo heb ik verschillende complimenten en steuntjes in de rug opgeplakt op de koelkast, op mijn slaapkamerdeur, de binnenkant van mijn voordeur, de spiegels in de badkamers en eentje op mijn laptop.


Omring jezelf met de juiste mensen.

Je hebt er niets aan om met mensen om te gaan die je continu naar beneden drukken, of je geluk de kop in drukken. Je vrienden zouden je moeten steunen en blij voor je zijn zodra je enthousiast over iets bent. Ook moeten ze de “voice of reason” voor je zijn, dat inhoud dat ze je weerhouden van gevaarlijke dingen of je advies geven over bepaalde situaties of beslissingen. Hetzelfde geld voor familie en collega’s. Het is heel giftig voor je, vooral als je zelf al aan laag zelfbeeld hebt, om mensen in je omgeving hebt zitten die je continu kritiek geven op je gedrag, uiterlijk of lifestyle.

Afbeeldingsresultaat voor supportive friends quotes

Ik heb nu een vriendenkring die me steunt in alle moeilijkheden en heftigheden die ik meemaak. Ze helpen me wanneer het moeilijk word en bewijzen me continu het tegendeel van wat mijn hoofd ervan maakt. Ik ben gauw geneigd om te zeggen (vooral tegen mezelf) dat ik er niet bij hoor, niet goed genoeg ben of teveel voor ze. En steeds bewijzen ze me het tegendeel van die gedachtes. Ik hoor erbij, ik ben goed genoeg en ik ben helemaal niet teveel voor ze. Ze hebben me er graag bij en ik durf alles bespreekbaar te maken daardoor. Zelfs lastige topics die in therapie behandeld worden. Een fijner gevoel bestaat er niet ❤


Verwen jezelf.

Verwen jezelf kan vallen onder het kopje “zelf troost”. Met jezelf verwennen bedoel ik dan ook dat je jezelf even mag trakteren op wat liefde, wat leuks of wat lekkers. Ik heb een enorm gat in mijn hand als het gaat om geld uitgeven dus ik kies er tegenwoordig voor om mezelf te verwennen met een heerlijk uitgebreide douche waarin ik echt even de tijd neem om alles goed te verzorgen. Mijn haar lekker in een maskertje en even alles bijwerken. Daarna doe ik mijn nagels, doe ik een gezichtsmasker op en ga ik lekker liggen luieren.

Of ik ga op een enorme shopping spree en geef honderden euros uit aan spul dat ik echt niet nodig heb.Afbeeldingsresultaat voor treat yourself quotesIk verwen mezelf ook wel eens door gewoon op de bank te gaan liggen en te kroelen met de katten. Werkt ook super goed!


Richt je omgeving in naar jouw zin.

Of je nou een eigen huis hebt of een eigen kamer, dat maakt niet uit. Maar omring jezelf met spullen en dingen die jij leuk vind en die jou rust geven. Zo heb ik lekker veel boeken in huis omdat ze me rust geven, maar schep ik rust in mijn eigen huis door niet te veel kleur te gebruiken. Ik moet nog het één en ander opruimen, maar als dat eenmaal gebeurd is heb ik echt een eigen plekje waar ik kan bijkomen en energie kan opladen. Als je opgeladen bent voel je je vanzelf ook weer wat sterker, en een sterk persoon is veel eerder geneigd zich goed in zijn/haar vel te voelen dan iemand die vermoeid en verzwakt is.

Afbeeldingsresultaat voor peaceful home quotes

En tijdens de feestdagen deze maand, is het extra rewarding om je huis lekker gezellig te maken met kaarsjes, lichtjes en een mooi versierde kerstboom. Ik zit zo elke avond met een heerlijke kop thee op de bank, een dekentje, de katten, de kerstboom aan, en alle kaarsjes aangestoken en een goed boek. Heerlijk!


Geef jezelf complimenten.

Als je ergens goed in bent hebben mensen gauw de neiging om “jaloers” te zijn op je talent. Als je zelfbeeld al slecht is heb je dan snel de neiging om te stoppen met het uiten van dat talent (dat is wat mijn negatieve zelfbeeld teweeg brengt in deze situaties), maar wees niet bang om jezelf erop te prijzen. Als je goed kan tekenen dan zeg je dat tegen jezelf. Ik kan goed tekenen. Of, Ik kan goed zingen, piano spelen, haken, schrijven, moppen vertellen….. Prijs jezelf daar ook in. Als je uren lang hebt geoefend op een muziek stuk en je kan het eindelijk spelen, wees dan lief voor jezelf en geef jezelf een compliment. Goed gedaan! Of, Ik ben trots op mezelf, YEAH!, Het is me gelukt….. Doe desnoods een vreugde dansje :p

Afbeeldingsresultaat voor compliment yourself quotesIk probeer het zoveel mogelijk. Vertel mezelf altijd dat ik trots ben op het feit dat ik naar therapie ga, dat ik mezelf wil verbeteren, dat ik vecht voor een leven dat ik wil en niet voor een leven dat voor me gemaakt is door de pestkoppen, mijn familie en de verkeerde vrienden die ik had.


Hopelijk hebben jullie er wat aan. Ik wens iedereen in ieder geval geel veel liefde toe en heel veel geluk -XXX-

Veel liefs,
Lili

FireFly_logo_DEF-03Afbeeldingsresultaat voor The Black Bull of Norroway

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s