Geen categorie

Magic the Gathering #1

Hallo allemaal!

Vandaag ga ik het hebben over een wereld beroemd kaartenspel, namelijk: Magic The Gathering. Wat is het precies en hoe speel je het?

Ik speel dit spel nu al een paar weken en begin steeds meer te leren over de wereld van Magic en al zijn verschillende componenten. Wil je ook meer weten? Lees dan snel verder!


Afbeeldingsresultaat voor magic the gathering planeswalkers

Magic the Gathering is, zoals ik al zei, een kaartspel dat al jarenlang vele fans bezig houd. Elke paar maand komt er een nieuwe boxset met nieuwe kaarten uit die een vervolg geeft op de verhaallijn achter de kaarten. Als je namelijk goed naar de kunst en stijl van de kaarten kijkt, vind je al snel een verbindende lijn tussen de verschillende kleuren, plaatjes en kracht. Er zijn zelfs gratis epubs te downloaden via de officiële MTG website die het verhaal vertellen van Magic. Hierboven zie je een afbeelding met daarop een aantal Planeswalkers. Wat zijn Planeswalkers? Dat zijn figuren binnen de wereld van magic, waar het verhaal en de lore zich op richt. Zij bewegen zich als losse hoofdpersonen door de multiverse van Magic. Zij zijn de enige onder de levenden die zich kunnen voortbewegen in de verschillende planes. Zij kunnen van plane naar plane reizen terwijl alle anderen dat nooit zullen kunnen (denk aan A Darker Shade of Magic van V.E. Schwab). Deze figuren zijn dan ook belangrijk voor het spel.


Het spel; Magic the Gathering.

Afbeeldingsresultaat voor magic the gathering mana

Het eerste dat je moet weten voor je het spel gaat spelen, is dat alle kaarten een kleur hebben. De meeste kaarten zijn verbonden aan 1 kleur maar je hebt ook kaarten die multicoloured zijn (daar hebben we het later nog wel over).

Deze kleur word ook wel mana genoemd. Mana staat voor datgene dat je nodig hebt om je kaarten te mogen spelen.

Afbeeldingsresultaat voor magic the gathering plain

De eerste kleur uit de banner is wit. Wit staat voor een plain (wat in het Nederlands een land/vlakte betekend). Met deze mana kaart kan je witte creatures (beesten), instants (snelle spreuken) en sorceries (spreuken) in je arena leggen. Hoe meer witte mana je hebt des te meer beestjes je kan neerleggen. Wit is een deel van Magic dat zich vooral richt op sterke soldaten, engelen en strijders. Het staat voor het licht en houdt zich vooral bezig met helden en heldendaden. En omdat je soldaten nogal veel schade aanrichten heb je de tegenstander zo platgewalst.

Afbeeldingsresultaat voor magic the gathering island

De tweede kleur is blauw. Blauw staat voor een eilandje. Met deze kaart kan je dus blauwe kaarten uitspelen. Blauw is het deel van Magic dat zich met name focust op spreuken en tegenspreuken. Als je een goed blauw deck hebt gebouwd dan kan je de beesten of spreuken van je tegenstander goed afweren en je eigen beesten beschermen tegen schade. Zo maken je tegenstanders geen schijn van kans.

Afbeeldingsresultaat voor magic the gathering swamp

De derde kleur is zwart. Zwart staat voor het moeras en hiermee kan je zwarte kaarten in je arena neerleggen. Dit deel van Magic heeft vooral veel te maken met de dood en de duistere kant van magie. Er zitten veel zombies in deze kleur, veel herrijzende doden, moorden en ga zo maar door. Door leven van je tegenstanders af te pakken en zelf leven te winnen, heb je het spel in een paar seconde gewonnen.

Afbeeldingsresultaat voor magic the gathering mountain

De vierde kleur is rood. Rood staat voor een berg. Met deze berg mana kan je rode kaarten uitspelen. Dit deel van Magic richt zich vooral op het element vuur en kan heel destructief zijn, toch geeft het ook veel leven en zet het zich behoorlijk agressief op tegen je tegenstanders.

Afbeeldingsresultaat voor magic the gathering forest

En als laatste hebben we groen. Groen staat voor het bos en hiermee kan je groene kaarten in je arena leggen. Deze kaarten hebben, uit alle delen van Magic, het meest sprookjes achtige gevoel. Er zitten veel elven in deze kaarten, sterke beesten en geniepige spreuken waar je beesten heel snel, heel sterk van worden en je je tegenstanders binnen no time hebt ingemaakt.


Het spel; Hoe speel ik MTG?

Het spelen van een potje Magic the Gathering is in feite vrij simpel. Je hebt een aantal stappen die je moet doorlopen. Deze zijn:

 1. Rol je levensteller (dobbelsteen die van 20 naar 1 afloopt). Degene die het hoogste aantal gooit mag beslissen wie het potje begint. Als je 1 op 1 doet maar de beginner gaan kaart pakken en moet hij/zij meteen op tafel leggen. Met meerdere spelers mag iedereen, ongeacht wie er begint, een kaart pakken aan het begin van zijn/haar beurt.
 2. Bepaald of je je huidige hand wil houden. Aan het begin van het spel trekt iedere speler zeven kaarten. Als hier te weinig (of juist te veel) aan mana in zit, is het handig om de hand te ruilen voor zeven nieuwe kaarten. De eerste keer dat dit gebeurd mag je zeven nieuwe kaarten pakken. Gebeurd het daarna nog een keer (dat je niet blij bent met je hand), dan moet je per keer een kaart inleveren.
 3. Als je aan de beurt bent is er een volgorde waar je je aan moet houden:
  1. Untap – alle kaarten die je hebt gebruikt in je vorige ronde mogen nu weer recht gelegd worden.
  2. Upkeep – Een kaart pakken.
  3. Main phase- Een landje/mana spelen. Heb je geen mana kaarten in je hand, ga dan door naar stap 4.
  4. Een kaart spelen. Dit kan een nieuw beestje zijn, een snelle spreuk (instant) of een spreuk (sorcery) maar je kan ook één van je kaarten die al in je arena liggen een boost geven. Het is maar net wat er op de kaarten staat die je in je handen hebt.
  5. Attack phase -Aanvallen. Met alle kaarten die je in je arena hebt liggen die schade kunnen doen, mag je een tegenstander aanvallen. Let op! De tegenstander mag je kaarten altijd blokken met zijn/haar eigen kaarten. Zodra je iemand hebt aangevallen en alle schade is uitgewisseld, moet je de kaarten die je hebt gebruikt om aan te vallen tappen. Dit betekend dat je ze op hun kant moet leggen. Zo laat je zien welke kaarten je nog open hebt liggen en welke niet meer kunnen worden gebruikt tot het opnieuw je beurt is (zie stap 1).
  6. Second build phase – Nadat je hebt aangevallen en alle schade uitgewisseld is, mag je eventueel nog een aantal kaarten spelen. Zolang je maar landkaarten genoeg over hebt. Een landkaart mag je maar 1 keer per beurt inleggen.
  7. End phase – Zorg ervoor dat alle gebruikte kaarten op hun kant liggen en dat je alles hebt afgehandeld. Dan kan je de beurt doorgeven naar de tegenstander.
 4. Met elke beurt zorg je ervoor dat de levensteller van je tegenstander uiteindelijk op 0 komt te staan. Zodra dat gebeurd heb je het spel gewonnen 😀

Afbeeldingsresultaat voor magic the gathering


Zo is er nog een heleboel om uit te leggen, maar om dit bericht niet al te lang te maken deel ik het op in twee blogberichten. Het vervolg komt volgende week 😉

Veel liefs,
Lili

FireFly_logo_DEF-03

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s