Recensies

De Wrede Prins (1) – Holly Black

Goedemorgen lieverds allemaal, het is woensdag en we zitten gelukkig alweer op de helft van de week. Vandaag heb ik een recensie online staan. Nu ga je zeker zeggen: maar Lili had hier al eerder een recensie over geschreven?!” Dat klopt maar toch was ik het niet eens met haar mening 😉 en ga nu nog eens dit boek recenseren maar dan uit mijn zicht. Benieuwd wat Lili ervan vond en hoe onze meningen hierover verschillen? Lees het hier:


Natuurlijk wil ik zijn zoals zij. Ze zijn prachtig, als zwaarden gesmeed in een hemels vuur. Cardan is nog mooier dan de rest. Hem haat ik het allermeest. Ik haat hem zo erg dat soms, als ik naar hem kijk, ik nauwelijks kan ademhalen.

Toen Jude zeven was, kwam er een vreemde man langs: een man met gekke kleren, puntige oren en een donderstem. Voor Jude wist wat er gebeurde, haalde hij een zwaard tevoorschijn en vermoordde daarmee haar ouders. Jude en haar zusjes moesten met hem mee, ver weg naar het elfenland Elfhame.

Tien jaar later is Jude een opstandige jonge vrouw. Ze heeft het zwaar in Elfhame: ze wordt gediscrimineerd om haar menselijke afkomst en soms zelfs bedreigd. De arrogante prins Cardan is het ergst van allemaal, dus waarom krijgt ze het altijd zo warm als hij in de buurt is? Het tij keert als Jude door Cardans broer, kroonprins Dain, wordt ingeschakeld als spion. Naarmate haar spionnentraining vordert, krijgt ze meer zelfvertrouwen en maakt ze nieuwe vrienden. Eindelijk lijkt ze haar plek te hebben gevonden. Maar in Elfhame is niets wat het lijkt, en wie hoog vliegt, kan diep vallen…

3 Bibi Hearts

Bookcover:

thAls eerste moet ik even zeggen dat ik de LUXE editie (eerste druk) echt helemaal te gek vind. Toen ik het boek bij bol.com bestelde, had ik dit niet verwacht. Toen ik hem dan binnen kreeg was ik zo blij als een ei. De illustraties waren fantastisch en en gouden bladzijden maakt het boek helemaal af. Ook fijn dat de uitgever het originele cover heeft overgenomen maar ik geloof dat elk land het tot nu toe heeft gedaan en dat er geen covers zijn die ervan afwijken.

 

Verhaal:

Als eerste moet ik toegeven dat ik best jaloers was toen ik zag dat Lili al in 2018 dit boek heeft gelezen. Het was destijds een enorme hype onder de Engelse boeken en ik wou heel graag dat mijn Engels zo goed was . dat ik hem ook kon lezen. Helaas duurde het tot voor een paar weken, dat het boek ook eindelijk hier in Nederland verscheen.

Jude wordt als klein kind samen met haar tweelingzus Taryn en grote zus Vivi ontvoerd door een vreemde man die later de vader van Vivi blijkt te zijn. Samen wonen ze nu in Faerie, een land wat veel weg heeft van sprookjes. Jude en Taryn zijn mensen en moeten hun weg zien te vinden tussen al die anderen wezens die daar leven. In het begon vond ik het wat lastig om in het verhaal te komen want het is al lang geleden dat ik een fantasy verhaal in handen heb gehad maar doordat Holly Black de wereld ontzettend goed beschrijft, zat ik er in no time in. 

In dit boek spelt Jude de hoofdrol en laat het verhaal zien dat leven als mens zijnde tussen als die anderen wezens alles andere als makkelijk is. Vooral een iemand heeft het op haar gemunt. Prins Cardan , een van de vele kinderen van de koning van Faerie. Hij is arrogant, meedogenloos en wreed en probeert samen met zijn vrienden het leven van Jude tot een hell te maken.

“Ik weet alleen niet zo goed wat ik van dit boek moet vinden en dat zie je terug in mijn rating. Aan de ene kant vind ik het geweldig en wil ik alleen maar meer, maar aan de andere kant heb ik niet het gevoel dat ik iets fantastisch heb gelezen.”-Lili

Hier ben ik het niet echt met Lili eens. Wel dat het een geweldig boek is maar zeker heb ik ook het gevoel dat ik iets fantastisch heb gelezen. Ik kon het boek gewoon niet wegleggen en ik leefde elke keer mee met Jude en haar avontuur in het vreemde land. Het smaakt zeker naar meer en omdat ik echt niet kan wachten tot het 2e deel wordt vertaald heb ik afgelopen weekend deel 2 uit Duitsland besteld want daar zijn alle 3 boekendelen al vertaald.

Ohja… een grote minpunt krijgt deze vertaling wel van me en dit is echt waar ik een schurfthekel aan heb. De naam Oak (de kliene broer van Jude)is vertaald in het Nederlands als Eik, wat natuurlijk logisch klinkt maar AUB blijf van de vertaling van namen af!!!!!! Het is gewoon Oak en niet Eik. Hier kwam ik dus achter toen ik de flaptekst van boek 2 in het Duits ging lezen. Ze hadden het over een persoon namens Oak en ik wist echt niet wie dat nou was , toen ik besefte dat het dus om Eik ging.

Personage:

Maar hier is waar het plot -en dan met name de karakters- heel plat aan gaan voelen tijdens het lezen. Er gebeurd niet veel op het vlak van karakter groei.-Lili

Hier moet ik Lili gelijk en ongelijk in geven. Ja het klopt dat er niet veel op het valk karakter groei gebeurt maar dit komt omdat de karakters al heel sterk beginnen. Het zijn niet van die cliché personages die aan het begin van het boek ontzettend ziek,zwak en misselijk zijn en aan het einde bad-ass geworden zijn door alles wat ze hebben doorstaan. Jude is als klein kind als bad-ass en dat vormt haar gehele kindsheid in het verhaal. Ze is al een stoere, koppige meid die niet met de kudde mee loopt. Dit (zo vind ik) zie je niet vaak in een boek en dus snap ik helemaal dat als je naar de groei kijkt weinig gebeurt.

Ook Cardan is geen standaard personage als je mij vraagt. Je leert hem in het begin weinig kennen en hij heeft zeker een mysterieuze kant, maar ondanks dit gaan er nog heel wat geheimen achter hem schuil wat ik best verrassend vond. Alles met al ben ik gek op elk personage uit het boek want iedereen is weer anders neergezet door Holly en dit maakt het zo verfrissend.

Morgana0anagrom_Locke_&_Taryn

Conclusie:

Een fantastisch begin van een boekenserie die je mee neemt naar een wereld die verborgen liegt tussen de echte wereld. Ik kon hem niet wegleggen en kan niet wachten op deel 2.

Voor de recensie van Lili van The Crule Prins klik HIER

 

Liefs Bibi

INSTAGRAM-04

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s