Bookish posts

Book Fact Friday

Goedemorgen. We starten in het weekend met een nieuwe Book Fact Friday. Jullie hebben sowieso nog eentje tegoed want afgelopen week had ik het zo druk met mijn werk dat ik er niet aan toe kwam, laat staan ook maar te bloggen. Dit probeer ik de komende tijd weer in te halen…beloofd. Maar goed, hier is dus weer een leuk weetje over Alice in Wonderland.


5

Honderdvijftig jaar geleden, op 4 juli 1862, stapte een jonge wiskundige met de naam Charles Dodgson, beter bekend als Lewis Carroll, met een kleine groep op een boot en vertrok van Oxford naar het nabijgelegen stadje Godstow, waar de groep thee zou drinken aan de oever van de rivier. Het gezelschap bestond uit Carroll, zijn vriend dominee Robinson Duckworth en de drie zusjes van Carroll’s goede vriend Harry Liddell – Edith (8 jaar), Alice (10 jaar) en Lorina (13 jaar). Dodgson, belast met het vermaken van de jongedames, bedacht toen een verhaal over een grillige wereld vol fantasie-rijke personages en noemde zijn hoofdpersoon Alice. Alice Liddell was zo ingenomen met het verhaal dat ze Dodgson vroeg om het voor haar op te schrijven, wat hij deed toen hij haar al snel een manuscript stuurde onder de titel Alice’s Adventures Under Ground.

alice1

Het manuscript vond  zijn weg naar George MacDonald, een grote fan van Dodgson, die het verhaal aan zijn eigen kinderen voorlas en die er meteen van hielden. Hierdoor werd Dodgson aangemoedigd om het verhaal te gaan publiceren. Hij hernoemde het naar Alice’s Adventures in Wonderland en voegde de nu beroemde scène van het theekransje van de Mad Hatter en het karakter van de Cheshire Cat toe.

alice4
John Tenniel’s original illustrations of Alice

In 1865 illustreerde John Tenniel het verhaal en het werd gepubliceerd als de eerste officiële versie van Alice.

Tenniel’s illustraties  van Alice leken totaal niet op de foto’s van  Alice Liddell, die kortgeknipt donker haar had met een rechte pony over haar voorhoofd. Carroll stuurde Tenniel een foto van Mary Hilton Badcock, die toen had moeten dienen als model voor zijn illustraties maar of dat ook echt is gebeurd, is tot vandaag nog niet helemaal zeker. Sommigen zeggen van wel, sommigen zeggen van nee. Oordeel zelf maar…

tumblr_ni3cwa1x7I1qg35tio1_400


 

Liefs Bibi

INSTAGRAM-04

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s