Lili's Corner

Drama’s voor beginners

Hallo allemaal!

Omdat ik het blog niet wil overladen met berichten over Aziatische drama’s en dergelijken heb ik een aparte header in het menu gemaakt waar je kan kijken voor alles wat met Azië te maken heeft ten aanzien van muziek en drama’s. De drama’s worden steeds populairder door Netflix en zo volgt de muziek industrie.

Omdat ik iedereen wil introduceren in een wereld die voor mij net zo belangrijk is als de boekenwereld, heb ik een bericht samen gesteld die als een introductie kan worden gezien voor het kijken van Aziatische drama’s. Hier kan je lezen wat je kan verwachten van de series, welke series je echt gezien MOET hebben als fan, waar je ze kan vinden en waar je eventueel goede merchandise kan krijgen.

Interesse? Lees dan snel verder 😀


Afbeeldingsresultaat voor asian dramas


Hoe lang zijn de afleveringen?

Als je van plan bent een drama te gaan kijken moet je je voorbereiden op een serie van 10 a 25 afleveringen van elk een uur tot anderhalf uur. Er zijn maar weinig series die kortere afleveringen hebben aangezien het dan al snel web-series zijn (deze komen dus niet op TV en moeten via het internet bekeken worden). Het verschilt per land hoeveel afleveringen er zijn. Zo hebben China en Taiwan de neiging om hun series richting de 20 of meer afleveringen te geven. Zo heeft Meteor Garden 2018 ongeveer 49 afleveringen. Japan heeft meer de neiging om hun series kort te houden. Japanse drama’s zijn snel soms maar 7 afleveringen en vaak niet meer dan 12. Zo heeft Switched maar 6 afleveringen van elk 45 minuten. Korea zit er tussenin. In Korea zijn series ongeveer 16 afleveringen groot, soms wat minder en soms wat meer. Deze afleveringen zijn dan echt wel een uur of langer.

Hier kan Sherlock van de BBC dus nog heel wat van leren :p met hun smoesjes over “je filmt basically 3 films in 1 jaar”.

Afbeeldingsresultaat voor korean laugh gif


Waar gaan ze over?

Dat verschilt natuurlijk per serie, maar vaak komen dezelfde thema’s terug. Als ik mijn omgeving de series hoor vergelijken met Goede Tijden, Slechte Tijden dan krijg ik echt rillingen van irritatie omdat het echt niet te vergelijken valt met een soap serie. Het drama gehalte is misschien gelijk maar, naar mijn mening, zijn Aziatische drama’s veel diepgaander en veel minder voorspelbaar. Bovendien houdt het na zoveel afleveringen op en moet je noodgedwongen naar iets anders op zoek.

Of je kijkt dezelfde serie duizend keer zoals ik

Vaak terug komende thema’s in drama’s zijn als volgt:

  • Familie ruzie
  • Liefde
  • Geld zorgen
  • Macht status

Als je een paar drama’s hebt gezien, ben je sowieso 1 van deze thema’s tegen gekomen. Ze komen, ongeacht de grote verhaallijn, altijd naar voren.

Afbeeldingsresultaat voor korean  gif


Wat kan ik verwachten?

Bereid je voor op een rollercoaster vol cutie boys, spannende verhaallijnen, hartverscheurende liefdesverhalen, lege tissue dozen en heel veel cultuurverschijnselen. Je leert door het kijken naar drama’s echt super veel over de cultuur verschillen tussen Nederland, China, Japan en Zuid-Korea.

Nou kan het soms wel zo zijn dat de scènes in zo’n drama echt cringeworthy zijn, maar dit is heel normaal. Karakters in de series zijn soms zo schattig of zo betuttelend omdat het ook daadwerkelijk zo gaat in die cultuur. Meisjes zeuren wat meer, de jongens zijn wat terughoudender en ze gaan heel voorzichtig met elkaar om.

Afbeeldingsresultaat voor korean boys gif


Waar kan ik drama’s kijken?

Gelukkig gaat het kijken van drama’s tegenwoordig zoveel makkelijker dan 10 jaar terug. De meesten staan op Netflix, en als je account op een Engelse taalinstelling staat heb je er nog veel meer dan wanneer je taalkeuze Nederlands is. Hier kijk ik nu de meeste drama’s maar als je echt meer wil kijken dan het aanbod op Netflix dan is Viki Rakuten een goede oplossing.

Je kan ervoor kiezen om gratis via Viki te kijken maar dit heeft 1 groot nadeel. Om de haverklap heb je reclame van 1 minuut waardoor je uiteindelijk meer reclame filmpjes aan het kijken bent dan een aflevering van een serie. Bovendien loopt de aflevering vaak vast omdat er een reclame filmpje aan het laden is op de achtergrond. Daarom is mijn advies om een Viki Pass aan te schaffen. De goedkoopste optie is 2,50 dollar voor elke maand en dan kan je gratis Viki streamen. Het enige nadeel van de goedkopere optie is dat je geen toegang hebt tot films en je hebt geen early access tot nieuwe shows (maar wie heeft dat nou nodig?)

Afbeeldingsresultaat voor watching drama's gif


Waar kan ik mee beginnen?

Als beginneling raad ik aan om met een klassieker te beginnen. Drama’s die in Japan, Korea en China goed ontvangen zijn en razend populair zijn (geweest). Deze drama’s hebben stuk voor stuk iets betekend voor de industrie en zijn daarom voor beginnelingen een goede start.

Als je wil beginnen met Japanse drama’s dan raad ik de volgende aan:
Hana Yori Dango
Nobuta Wo Produce
Hanazakari no Kimitachi e

Als je wil beginnen met Taiwanse / Chinese drama’s dan raad ik de volgende aan:
Devil Beside You
The Eternal Love
Meteor Garden

Als je wil beginnen met Koreaanse drama’s dan raad ik de volgende aan:
Boys over Flowers
You’re Beautiful
Coffee Prince

Afbeeldingsresultaat voor coffee prince gif


Zijn er Nederlandse ondertitelingen?

Helaas zijn de meeste drama’s op Netflix alleen te bekijken met Engelse ondertiteling. Dit geldt ook voor vele drama’s online bij Viki of andere platformen waar je ze legaal kan bekijken. Gelukkig is Viki tegenwoordig zodanig up-to-date dat er ook veel al te bekijken is met Nederlandse ondertiteling.

Daarom raad ik echt aan om Viki te gebruiken als je naar drama’s naar wilt kijken.


Als je dit allemaal een beetje hebt onderzocht en je aan je eerste drama bent begonnen heb je de basis in ieder geval al gehad. Hoe meer drama’s je gaat kijken des te meer je zal begrijpen en des te dieper je in de drama’s kan gaan duiken.

Veel liefs,
Lili

FireFly_logo_DEF-03

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s