TV & Series

Parasite

Hallo allemaal!

Ik heb vandaag voor jullie een splinternieuwe film recensie aangezien het alweer een tijdje terug is dat ik die online gezet heb. Helaas is de bios momenteel gesloten en kan ik niet genieten van nieuwe films (tenzij je Disney+ meerekent). Daarom probeer ik nu zoveel mogelijk, op legale manieren natuurlijk, aan de nieuwste films te komen en de meest bekenden toch wel te zien.

Vandaag heb ik het over een oscar winnende film uit Korea. Waarschijnlijk ken je de titel wel al of heb je er nog nooit van gehoord, dat kan ook, maar het krijgt veel lovende kritieken, werd genomineerd voor 6 Oscars en ging er met 4 vandoor.Ik wilde deze film echt al heel lang kijken, maar het kwam er steeds niet van. Toen ik hoorde dat hij al uit was op DVD werd het hoog tijd dat ik hem ging kijken (vriendinnen van mij hadden hem ondertussen al een stuk of 4 keer gekeken dus ik was heel nieuwsgierig).

De film volgt een familie van 4 uit de laagste sociale rangen in Seoul. Het gezin woont in een semi-kelder ver achterin een achterbuurt. Hun straat word vaak bezocht door zuiplappen die even snel buitendeur een plasje moeten doen. Sterker nog, de buurt zit vol met ongedierte en het ruikt er altijd muf. Om geld te verdienen vouwt het gezin pizzadozen voor een restaurant vlakbij. Zo komen ze ongeveer de maand wel door.

Die akelige kelderwoningen in de film Parasite zijn toch zeker ...

Op een dag komt er een goede vriend van Ki Woo (zoon van het gezin) langs om te vertellen dat hij naar het buitenland gaat om te studeren, en dat in de tussentijd Ki Woo voor hem in moet vallen bij een bijles die hij geeft. Totaal ongekwalificeerd neemt Ki Woo de kans wel aan om voor een rijke familie te werken. Op het moment dat hij binnen is en aangenomen wordt als bijles leraar is de rijke familie op zoek naar een nieuwe therapeut voor hun jongste zoon.

Waarschijnlijk heb je hem wel al door :p Ki Woo weet precies wie hij moet aanraden voor de baan en sluist zo zijn zus binnen bij het gezin. Wederom totaal ongekwalificeerd komt Ki Jeong binnen als creatief therapeut. Het rijke gezin kan niet gelukkiger zijn met hun nieuwe aanwinsten en hun connecties. Dat Ki Woo ervoor gezorgd heeft dat er een goede creatief therapeute aanwezig is schept vertrouwen, toch?

Parasite - Kijk nu online bij Pathé Thuis

Zo loodsen zoon en dochterlief hun ouders binnen bij het gezin en uiteindelijk werken ze allemaal voor hetzelfde gezin. Kunnen ze dan eindelijk hun semi-kelder opgeven en hogerop gaan wonen? Helaas is het leven niet zo mooi en is niks wat het lijkt. Als het te makkelijk gaat is het waarschijnlijk te mooi om waar te zijn, toch?

Dat dacht ik ook.

Parasite is een film die echt heel grappig (met een serieuze ondertoon) begint. Het zet op een humoristische wijze het juiste beeld van de onderlaag van de gemeenschap in de grotere steden van Zuid Korea neer. De woning is klein, smerig en de voorzieningen zijn ook zwaar onder de maat. Je zou bijna zeggen dat geen mens het verdient om op zo’n manier te moeten leven maar helaas gebeurd het toch. Je bent echt zwaar de pineut als je op een hongerloontje moet leven in een grote stad en er, anders dan pizzadozen vouwen, geen werk te vinden is.

Parasite Ending Explained: What Happened At The End of Bong Joon ...

Jullie weten nu al dat de film 4 Oscars gewonnen heeft. Ikzelf ben hier echt niet verbaasd over. Oscar films doen het bij mij nooit zo goed. Ik vind ze meestal wat langdradig of veel te ver gaan in detail als het om bepaalde scenes gaat, maar dat heb ik bij deze film helemaal niet. Ik heb van begin tot einde geboeid zitten kijken. Het verhaal pakt je meteen omdat je wil weten hoe ze elkaar binnen gaan slepen en of de rijke familie er ooit achter zal komen. Bovendien zijn de karakters stuk voor stuk echt super goed uitgebeeld. Het acteer werk is top notch! Ik kende de acteurs die broer en zus spelen al langer maar ik heb ze nog nooit zo zien acteren. Hallelujah! Echt wauw gewoon!

Het verhaal is na 1 keer kijken ook niet af. Het is een verhaal dat blijft geven als je het mij vraagt. Telkens als je de film kijkt zie je iets nieuws. Er zitten zoveel subtiele hints in die super leuk zijn als je ze spot! Daarnaast is het spannend genoeg om de film meer dan eens te kijken.

Film: Parasite ***** - De Meerse

Ik raad deze film dan ook aan, aan iedereen die zin heeft in een spannende film met een humoristische laag erin. Het laat de verschillen tussen rijkdom en armoede super goed zien op een luchtige toon maar weet je toch te verassen. Het is niet wat je op het eerste oog denkt te kijken :p Verder blijf ik vaag want spoilers…


Veel liefs,
Lili

5 sterren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s