Geen categorie

Lili’s favoriete classics

Hallo allemaal!

Ik geloof dat ik nooit echt een bericht heb geschreven over mijn favoriete classics. Onder classics versta ik boeken die al eeuwen oud zijn maar nog steeds super bekend. Daarnaast zijn het boeken die vaak gelezen worden op school als deel van een boekenlijst of een serie literatuur die je gelezen moet hebben om een bepaalde cultuur te begrijpen. Omdat ik zelf een studie Engels gedaan heb kom ik de term ‘classics’ vaak tegen. Hieronder staan mijn favoriete classics:


Bestgifs.makeagif.com » The best animated GIFs on the ...


Achtste-groepers huilen niet.

Achtste-groepers huilen nietIn de groep van juf Ina is vaak heibel, vooral over het voetballen in de pauze. Gelukkig is juf erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf niets meer verzinnen. Heel groep acht leeft mee. Gelukkig kan Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om de afscheidsavond, het schoolvoetbaltoernooi of het plan om de juf aan een nieuwe man te helpen!

Nou wordt dit boek niet bepaald als literatuur bestempeld maar ik ben zelf van mening dat het echt wel een klassieker is. Het is een kinderboek dat op een geheel kinderlijke manier met een volwassen thema omgaat. Zo leren kinderen kennis maken met de ziekte kanker. Het verteld alles wat er moet gebeuren om van kanker te kunnen genezen op een heel rauwe manier zonder dat het te heftig wordt voor het publiek dat het boek zal gaan lezen. Het is één van mijn favoriete jeugdboeken juist om die reden. Het deinst niet terug voor heftige thematiek en weet het juist op een luchtige en rechtvaardige manier te vertellen.


De Verborgen Geschiedenis.

De verborgen geschiedenisRichard Papen, zoon van een eenvoudige benzinepomphouder in Californië, schrijft zich in als student bij het prestigieuze Hampden College, ver van huis aan de oostkust. Al direct bij aankomst raakt hij gefascineerd door het selecte clubje van vijf rijke studenten rond de charismatische docent Julian Morrow. Richard stelt alles in het werk om in die excentrieke en arrogante elite, die de antieke Griekse beschaving bestudeert, te worden opgenomen. Dat lukt, al heeft hij het gevoel dat hij niet van alles deelgenoot wordt gemaakt. Pas in het tweede semester komt hij erachter, dat vier van zijn nieuwe vrienden tijdens een zorgvuldig voorbereid Grieks bacchanaal een toevallige passant op gruwelijke wijze hebben afgeslacht. In hun hoogmoed hebben de jonge studenten een plaatselijke boer aan een experimenteel onderzoek opgeofferd. Deze geheime moord leidt tot een keten van leugen, bedrog en zelfs tot een tweede moord waarbij Richard wel betrokken is.

Ik heb echt van dit boek genoten. Had het ook binnen een dag uit terwijl het best een dik boek is. Het is een boek dat het leven laat zien van jongen studenten die spelen met machten die ver boven hun petje gaan, en uiteindelijk hun handen diep in het bloed steken om te krijgen wat ze willen. De spanning spat ervan af en hield me vast tot aan de laatste bladzijde.


De Leeuw, De Heks en de Kleerkast.

De leeuw, de Heks en de kleerkast (De Kronieken van Narnia, #1)Vier kinderen, Peter, Susan, Edmund en Lucy gaan logeren bij Professor Kirke. Op een regenachtige dag spelen ze verstoppertje in het grote, geheimzinnige huis. Lucy ontdekt een logeerkamer waar een kleerkast staat. Ze doet de kast open en stapt erin. Ze probeert met haar handen de achterwand te voelen…tot haar schrik zit er helemaal geen achterwand in de kast! Ze loopt zomaar een ander land binnen, waar een lantaarnpaal schijnt midden in een sneeuwlandschap. Daar ontmoet Lucy een vriendelijke faun, meneer Tumnus. Ze gaat bij hem op bezoek. Als ze weer terug komt door de kast geloven haar broer en zus niets van haar verhaal. Maar op een dag maken ze precies hetzelfde mee als Lucy. In Narnia is een strijd aan de gang, waar de kinderen bij worden betrokken. Samen met Aslan vechten ze tegen de Witte Heks. Het lijkt erop dat hun avonturen slecht aflopen, maar Aslan is veel machtiger dan iemand had kunnen denken.

Als student Engels kan het niet zo zijn dat je Narnia nog nooit hebt gelezen. Daarnaast kan het niet zo zijn dat je Narnia niet leuk vind. Narnia was allang één van mijn favorieten door de verfilmingen maar het boek is altijd beter!


De avonturen van Alice in Wonderland.

De avonturen van Alice in Wonderland & Achter de spiegel en wat Alice daar aantrof (Gouden Reeks)” I can’t explain myself, I’m afraid, sir,” said Alice, “Because I’m not myself, you see.”

When Alice sees a white rabbit take a watch out of its waistcoat pocket she decides to follow it, and a sequence of most unusual events is set in motion. This mini book contains the entire topsy-turvy stories of Alice’s Adventures in Wonderland and Through the Looking-Glass, accompanied by practical notes and Martina Pelouso’s memorable full-colour illustrations.

Alice zit in hetzelfde bootje als Narnia wat betreft studenten Engels. Je bent zoveel bezig met deze twee pareltjes dat het uiteindelijk je neusgaten uitkomt. Toch blijft het één van mijn favoriete boekenseries omdat het zo’n bizar en toch puur verhaal is.


Peter Pan.

Peter PanOne starry night, Peter Pan and Tinker Bell lead the three Darling children over the rooftops of London and away to Neverland – the island where lost boys play, mermaids splash and fairies make mischief. But a villainous-looking gang of pirates lurk in the docks, led by the terrifying Captain James Hook. Magic and excitement are in the air, but if Captain Hook has his way, before long, someone will be walking the plank and swimming with the crocodiles…

Vergeet alles wat Disney je over Peter Pan heeft geleerd en lees dan dit boek. Dit boek verteld je alles dat je moet weten over Neverland en wat voor plek het is. Daarnaast geeft het je een realistischer beeld van Peter Pan en waarom hij de Darlings meeneemt naar zijn eiland. Pas zodra je dit boek gelezen hebt kun je zeggen dat je het verhaal van Peter Pan kent.


Wat zijn jouw favoriete classics?

Veel liefs,
Lili

FireFly_logo_DEF-03

3 gedachten over “Lili’s favoriete classics

  1. Weet je waarom dit een van de weinige boeken is van Jacques Vriens met een juf voor de klas? Hij heeft dit zelf meegemaakt, toen hij nog leerkracht was. Toen hij er een boek van wilde maken, lukte het niet om afstand te nemen zolang er een meester voor de klas stond. Pas toen er een juf voor de klas stond, kon hij voldoende afstand nemen om dit verhaal te schrijven.

    Geliked door 1 persoon

      1. Ja. Het boek is ook opgedragen aan die leerling (Anke heette ze), en ik heb begrepen dat de ouders toestemming hebben gegeven/mee hebben gewerkt aan het boek.

        Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s