Lili's Corner

DnD Karakter Maken; Hit Points & Saving Throws

Hallo allemaal!

Eindelijk heb ik tijd om verder te gaan met mijn DnD uitleg over karakters maken. Als je terug graaft in onze archieven staat er al een eerdere uitleg over de rassen, de beroepen, je aanval bonusjes en de wapens die je kunt kiezen/krijgen. In dit bericht gaan we verder in op de Hit Points (je aantal levenspunten / HP) en je Saving Throws.

Wat ik nog wil doen in 2019


Hit Points / HP

hitpointsHelemaal rechts op je karakter blad vind je deze balk. Hierin kan je je aantal levenspunten (HP) bijhouden. Per level stijg je een aantal in je HP en tijdens elk gevecht kan je levenspunten verliezen omdat je schade krijgt. Als je je beroep (class) hebt gekozen word er altijd een Hit Die gegeven. Deze dobbelsteen kan variëren tussen een d4, d6, d8, d10 en een d12. Wellicht dat er ook classes zijn die een d20 gebruiken maar deze heb ik zelf nog nooit gezien. En omdat we het hierbij bij de basis houden zal de d20 bij het invullen van de hit points niet voorkomen. Maar hoe weet je nou hoeveel Hit Points je hebt als je begint? Het trucje voor je HP lijkt heel moeilijk maar is in feite heel simpel. Je begint standaard met het maximaal aantal punten van je hit die.

Een Wizard of een Sorcerer krijgen altijd met 4hp
Een Bard of een Rogue krijgen altijd 6hp
Een Cleric, Druid, Monk of een Ranger krijgen altijd 8hp
Een Fighter of een Paladin krijgen altijd 10hp
Een Barbarian begint altijd met 12hp

Bij dit getal reken je je Constitution (denk aan de ability scores) modifier bij op. Is je Constitution 3? Dan ziet het rekensommetje er zo uit:

4+3=7 voor Sorcerers en Wizards
6+3=9 voor Bards en Rogues
8+3=11 voor Clerics, Druids, Monks en Rangers
10+3=13 voor Fighters en Paladins
12+3=15 voor Barbarians

Als je dan een level stijgt tijdens het spelen mag je opnieuw je hit die gaan gebruiken, maar in plaats van dat je het maximale eruit krijgt mag je nu met je dobbelsteen gooien. De dobbelsteen bepaalt hoeveel er deze keer bij komt. Dat kan uiteindelijk alsnog het maximale zijn maar de kans bestaat ook dat je een 1 rolt. Bij deze uitkomst mag je opnieuw je Constitution modifier optellen en die uitkomst mag je bij je huidige hit points optellen, en klaar is kees.

D&D Dnd GIF by Nerdist.com - Find & Share on GIPHY


Saving Throws.

Elk karakter heeft zo zijn/haar karakteristieken die ervoor zorgen dat ze in bepaalde aspecten uitblinken. Zo heeft een Wizard en een Sorcerer veel weerstand tegen magische elementen, maar een Rogue is veel sneller dan hun wat betreft het ontwijken van een aanval. Een Fighter of een Barbarian heeft weer veel meer uithoudingsvermogen als het gaat om de beroepen (classes). Deze karakteristieken worden in DnD gebruikt als ‘saving throws’. Dit zijn scores die je karakter kunnen helpen om uit benarde situaties te komen zonder al te veel schade (kan soms zelfs zonder schade).

saving

Deze kan je, als je alles gevolgd hebt in de volgorde van mijn berichten, direct invullen. Zoals je op de afbeelding hierboven kan zien worden de Saving Throws min of meer vastgesteld door je Ability Scores.

Fortitude heeft te maken met je Constitution, oftewel je uithoudingsvermogen. 
Reflex heeft te maken met je Dexterity, oftewel hoe snel je bent met reageren.
Will heeft te maken met je Wisdom, oftewel je geestelijke weerstand. 

In alle gevallen vul je eerst je Base Save in. Deze kun je vinden bij de classes. Elke class heeft z’n eigen base save als het gaat om saving throws. Daarna vul je de Ability scores in en tel je de twee scores bij elkaar op. De uitkomst is je saving throw. Tijdens het spelen word je door de Dungeon Master vervolgens gevraagt om een bepaalde saving throw te maken. Dit doe je door de d20 te rollen en de uitkomst mag je met je saving throw score optellen. Oftewel:

d20 + fortitude/reflex/will total = saving throw.

Natural GIF - Find & Share on GIPHY


Veel liefs,
Lili

FireFly_logo_DEF-03

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s