Lili's Corner

Zonne-allergie in de zomer.

Hallo allemaal!!

Het is weer even stil geweest hier op het blog. Excuses dat het zo lang duurt voor we weer wat leuke berichten kunnen plaatsen, maar zowel Bibi als ik zijn super druk met werk. Ik ga nog wel preciezer uitleggen hoe en wat er nu met mij gebeurd in het privé leven, maar dat bericht komt nog.

Laten we het nu eerst hebben over iets anders wat mijn leven voor een groot deel beïnvloed. Vorig jaar heeft Bibi een bericht ge-upload over waarom ze een winter kindje is. Dit jaar schrijf ik een soort gelijk bericht.

Sterker dan de kracht van de zon | Kerknet

De zomer is voor mij altijd een onduidelijke tijd. Ik zit veel binnen en bij warme dagen (hittegolven etc.) en mag tussen 12 en 15 uur eigenlijk niet naar buiten.
Waarom? Ik heb namelijk een zonne-allergie.

Nieuws - Zon maakt recorduren!

Toen ik klein was had ik nooit veel last van de zon. Wel heb ik een gevoelige huid gehad. Ik kreeg al snel sproeten en als ik veel in de zon zat dan zaten mijn hele armen, nek en gezicht onder de sproetjes. Daarbij kwam dat ik nooit bruin werd, wat ik ook deed. Mijn huid is altijd een hele felle kleur blank geweest en als ik niet oppaste dan verbrandde ik. Wat me eerst opviel bij mijn haat/liefde relatie van de zon was dat ik steeds vaker op mijn hoofd verbrandde. Desondanks dat ik een dik bos haar heb, verbrandde ik op mijn hoofd en moest ik petjes, hoedjes of hoofddoekjes gaan dragen als de zon heel fel was.

PRACHTIG TOCH SPROETJES - demodellenclub.nl

Toen ik een jaar of twaalf was ontdekte ik, tijdens een vakantie in Frankrijk, dat ik niet langer verbrandde in de zon maar dat ik na een enkele minuten buiten last kreeg van rode uitslag op mijn armen. Deze uitslag jeukte als een gek. Eerst dachten we dat ik een reactie had op het water in het zwembad maar naarmate de jaren verstreken en ik continu allergische reacties kreeg als we op vakantie waren moesten zelfs mijn ouders toegeven dat het wellicht niet aan de pollen of aan het chloor in het water lag. Ik kreeg namelijk ook een reactie zonder ooit in het water gelegen te hebben en uiteindelijk kreeg ik er ook thuis in Nederland last van.

De huisarts kon me ook niet helpen. Telkens als ik een afspraak maakte dan verdween de uitslag als sneeuw voor de zon en kon de huisarts geen diagnose stellen. Na bijna 10 jaar dezelfde symptomen tijdens de zomer kreeg ik eindelijk wat ik nodig had.

Tijdens een familie vakantie in Italië (vlakbij Venetië) kwam het toppunt van mijn allergie naar voren. In de regio waar wij zaten was het dat jaar zeer heet en zeer vochtig. Buiten zitten was voor mij bijna onmogelijk. De zon was super fel, het was onmogelijk warm (bijna 40 graden in de schaduw) en binnen een paar seconden zat ik onder de uitslag. De reactie zat niet langer alleen op mijn armen maar had zich verspreid naar mijn nek, mijn borst, mijn benen en ook mijn voeten zaten eronder. Overal waar het licht kon komen daar zat de uitslag. Bijna elke dag was een struggle. Alles jeukte en toen de jeuk eindelijk ophield begonnen de uitslag plekken te branden. Alleen verkoeling hielp dan nog, maar vind dat maar eens in een plek waar het vies vochtig warm was. Die vakantie was een ware hel voor me.

Ik heb in de tijd heel veel foto’s genomen zodat ook de huisarts kon zien waar ik mee moest dealen. Eindelijk kreeg ik de diagnose die ik zocht. Eindelijk werd bevestigt wat ik al die jaren al dacht… Ik ben allergisch voor de zon. In andere woorden, mijn huid kan niet tegen de UV-straling in het zonlicht.

Wat zegt de uv-index ons over insmeren? - Advies van Dr. Jetske Ultee

Een overzicht zoals die hierboven is voor mij dus heel belangrijk. Elke dag, vooral in de zomer, moet ik kijken hoe hoog de UV index is. Als deze alles behalve zwak is, moet ik tussen 12 en 15 uur binnen blijven. Dan is de zon op zijn hoogst en het felst. Buiten die tijd om kan ik wel naar buiten maar moet ik dit doen met lange mouwen, een lange broek en dichte schoenen. Er zijn wel middelen voor om de reactie draagbaar te maken zodat ik toch wat makkelijker naar buiten kan. Hier maak ik dan ook graag gebruik van op echte hete dagen als binnen zitten geen optie is.

Ik heb altijd koelelementen in de vriezer liggen zodat ik de allergische reactie kan afkoelen bij thuiskomst. Een koude douche met douchegel die de huid kalmeert kan soms ook goed werken. Ook heb ik zonnebrand crème met hoge factoren die ik kan gebruiken. Het enige nadeel daarvan is dat ik me om het uur moet insmeren, van top tot teen. Dus die optie gebruik ik niet heel vaak. Daarom ben ik bewust gaan leven met de zon en weet ik welke plekken ik moet vermijden.

De zomer is daarom voor mij dus een hele rottige tijd omdat ik veel last heb van de zon, amper slaap vanwege de allergie en lichamelijk heel slecht kan worden tijdens een hittegolf of warme dagen. Geef mij dus maar de winter of de herfst. Ik kan er ook echt van genieten als het lekker bewolkt is en wat kouder. Dan heb ik absoluut geen last van de allergie en kan ik gewoon lekker de stad in of een stukje lopen. Ik ga ook het liefst naar koudere landen op vakantie en wintersport maak je me duizend maar blijer mee dan een strand vakantie :p


En wat ben jij? Een echte zon aanbidder? Of ben je meer een winters kindje?

Veel liefs,
Lili

FireFly_logo_DEF-03

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s